Borleírások

Hungária Extra Dry Rosé

Ennek a cikknek azt az alcímet kéne adnom, hogy Jó termék, rossz marketing.Viszont ez csak félig lenne igaz. De a marketing tantárgyat annak idején jól megtanultam. Mégpedig azért, mert nagyon érdekesnek találtam. Olvasztótégely, ahogy szokták mondani. Van benne egy kis  gazdaságtan, egy kis pszichológia, egy kis művészet, egy kis dizájn, de van statisztika, matematika, vezetéstudomány, és még egy pár diszciplína. A reklámügynökségek kreatívjai, ők pedig egy külön világ, és nagyon...
Teljes cikk

Skizo Sauvignon Blanc 2015

Skizo - "egyénisége van. Több is." - ez a szlogen. Én különben 2012 óta Skizo "rajongó" vagyok, mert a muskotályuk (sötétkék címkés) egyszerűen olyan kompakt és ütős volt, hogy csak a Ruppert muskotályhoz lehetett hasonlítani. Ugyanígy, a rozé, a sauvignon blanc, egyszerűen trendi, zamatos, fiatalos, ropogós, egyszóval kiváló volt, és nem utolsósorban nagyon jó ár-érték arányt mutatott.A régi dizájn szintén jól kitalált, figyelemfelhívó, fiatalos és lendületes volt. Itt jön az első skizoid...
Teljes cikk

Balla Géza Ménesi Fekete Leányka 2013

Nagy Magyarországnak valaha három aszútermő vidéke volt: Tokaj, Ruszt és Ménes. A ménesi aszút kadarkából készítették, és kezdetben vörös volt, azután az idővel szépen aranybarnává vált az is,  hasonlóan a tokaji és ruszti "fehér" aszúkhoz. Halkan jegyzem meg, hogy a negyedik aszútermő vidékünk Mór, ahol több-kevesebb rendszerességgel szintén szüretelnek aszúsodott szemeket, és nagyon ritkán kereskedelmi forgalomban is kapni lehet(ett) móri aszút, utoljára 2003-ban kóstoltam ilyet, és...
Teljes cikk

Gancia Prosecco DOC

Nemrég a caváról írtam, a katalánok pezsgőjéről, most egy prosecco szólított meg, és mivel jó emlékeket idézett, így örömmel nyúltam utána. A prosecco - amint ilyenkor minden borszakíró leírja - a glera nevű szőlőfajtából készül, és ezzel egy újabb, szinte haszontalan ismeret birtokába jutottunk. Merthogy mi az aglera? Azt írják róla, hogy maga a gyümölcs ellenálló, hosszú érésű, nagy fürtű, hosszú, laza szerkezetű és aranysárga színű. Rendszerint jó savai vannak - ezért is remek pezsgő...
Teljes cikk

Szőke Mátyás (Gyöngyöstarján) HajnalBlan(c) 2013

Az utóbbi hetekben nagyon összesűrűsödött az élet. De ez nem napló, hanem borblog, így csak a lényegről fogok írni.Szőke Mátyás legenda a Mátraalján (faluszélen...), és én jól ismerem ezt a borvidéket. Ahogy felkanyarodunk Abasár felé a 3-as útról, éjszaka mindig köd fogad, és szarvasok, vagy nyulak (egyszer véletlenül el is ütöttem egyet, aztán az utánam jövő autós gyűjtötte össze paprikásnak). A völgyben pedig ott integet egy borászat klasszicista épülete, és itt-ott megjelennek a D-DK...
Teljes cikk

Freixenet Gran Selección Cordon Negro Brut pezsgő

Ez egy cava.  Azt tapasztaltam, hogy a borszakírók ilyenkor obligát módon elkezdenek arról írni, hogy milyen fajtákból facsarják Katalóniában a borászok a pezsgő alapbort. Én is tudom, megtanultam a kurzuson, hát tessék: maccabeo, parellada és xarel-lo. Na, itt van, tényleg nagyon izgalmas, bár nem mond semmit egyikünkek sem, mert szerintem élőben még a Master of Wine-ok sem láttak még egyetlen Xarel-lo fürtöt életükben. De sebaj. Jól hangzik, mint amikor mi odaírjuk a Tokajink...
Teljes cikk

Folly Arborétum és Borászat, Cédrus 2013 (Badacsonyörs)

Ezt a bort nekem nagyon ajánlották. Éspedig aki ajánlotta, abban erősen bízom, mert ő adta a kezembe a Pók Tamást is (ld. Pók Tamás Négykezes 2011). Úgyhogy valamennyi előre elrendelés volt bennem.Illat: Nagyon olaszrizlingnek indul. Szép és kidolgozott benne a keserűmandula, de ott van mellette egy lágyabb, selymesebb érzés: őszibarack. És egész halványan a besztercei szilva illata. Virágok: mindez csak dísz. A gerincet az olasz adja.Íz: közepesnél magasabb test és sav, lendületes, bőven van...
Teljes cikk

Mészáros Pál Szekszárdi Kadarka 2013

Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Úgy terveztem, hogy a Szenteste fogyasztott halászlét fogja szépen kísérni, ld. Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé), és a gyakorlatban valóban ott kötött ki, a szépen pirosló ízletes harcsahalászlé mellett a pohárban. Csakhogy elkövettem egy hibát: nem dekantáltam. Igen, hát azonmód kitölteni egy vörösbort, ahogy felbontottuk, tényleg nem sikkes dolog. Szegény, ilyenkor még nincs formában, a palackból azonmód kiugorva...
Teljes cikk

Nyakas Budai Chardonnay 2014

Na, de jó, hogy helyükre kerülnek a dolgok. Talán mondogattam már olyanokat e cikkekben, hogy a magyar bor ágazatnak nem a vörösökre kellene nemzetközi szinten koncentrálnia, meg dícsértem is, szidtam is külföldi borokat e hasábokon. Nemrég írtam egy chablis-ról, ami ugyebár francia chardonnay, és nem sikerült megdícsérnem, pedig tényleg szerettem volna - egyáltalán: elmondhatom, hogy szépeket írni gyönyörűség, nem szépeket pedig szörnyű kötelesség. A hétvégén, amikor kezembe...
Teljes cikk

Domaine Laroche Chablis 2014

Na, úgy látszik 2014 Franciaországban sem volt jó év.Kérem, most nem írom le újból a történetet a török útról, meg a meglepetésre nem török borokról a szállodában, ez benne van az előző cikkben, tessék elolvasni. Viszont volt itt egy fehér bor is, és én kíváncsi típus vagyok, nem hagytam a lehetőséget elszaladni, kértem hát egy pohár fehéret is. Nem kellett volna. Helyesebben, legalább annyi értelme volt, hogy itt meg tudom írni Önöknek a véleményemet.Világos aranyszín, zöldbe hajló. Őszintén...
Teljes cikk

Újdonságok

1. röpcikk: Kovács és lánya borászat (Gyöngyöstarján) - Syrah 2016

Syrah mintapéldány. Lilásba hajló, sötét bíbor színű bor, szép templomablakokkal. Nagyon gyümölcsre hangolt illata van. Úgy ugrik bele az orrunkba, mintha rugó dobná fel. Intenzív, izgalmas, összetett fekete bogyósokkal nyomul, főként fekete szeder - nyár végi, lédús, árokszélről szedett...
Teljes cikk

Mi az a "röpcikk"?

Nincs mese, annyira sok remek bort kóstoltam a VinCE-n április 6-án, hogy nem írhatok mindegyikről a megszokott méretű összefoglalót, mert egyszerűen nem érnék soha a végére. Elhatároztam tehát, hogy rövid bemutatásokat fogok írni, ezeket hívom "röpcikknek", a röpdolgozat analógiájára. Remélem,...
Teljes cikk

10. IWINETC - Budapest a borturizmus fővárosa négy napig

Magyarországon tartja idén az IWINETC a 10. konferenciáját. A borturizmus e kiemelten fontos szak-konferenciája számos olyan szakértőt vonz, akik nagyágyúnak számítanak. Előadást tartott például Elisabeth Gabay, MW (aki lassan már vádolható hungarofilséggel, hiszen minden nagyobb rendezvényünkön...
Teljes cikk

Jackfall Grand 2007

Úgy dukál, hogy a világhírű zenekar előtt fellépjen egy (vagy több) minőségi előzenekar is. Jackfallék tudják ezt, biztosan ezért kóstoltatta velem Burger Ottília kereskedelmi igazgató először a 2012-es cabernet franc-t, aztán ugyanebből az évjáratból a cabernet sauvignont végül -...
Teljes cikk

Jammertal Borbirtok: Cassiopeia 2011, Gloria 2011

Már megint itt a hideg idő, és ilyenkor az ember önkéntelenül is a testes vörösök felé nyúl, hogy melengesse a szívét-lelkét. Húsvét is közeleg, amikor az ünnep miatt megintcsak komolyabb borok kerülnek elő, esetleg nagy vörösök is. Hálásnak kell lennem a Jammertal Borbirtoknak, amiért annyira...
Teljes cikk

Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem...
Teljes cikk

Tesco Finest Sauvignon Blanc 2017

A britek kétségtelenül nagyon sokat adnak arra, hogy a bor, amit isznak, jó legyen. Talán ez az a termék, amelyet minden áruház a legnagyobb presztízsűnek ítél, szinte versenyeznek abban, hogy melyikük kínálja a jobb minőséget. Persze mindez az árakon is meglátszik. S emiatt volt bizalmam a...
Teljes cikk

Lelovits Olaszrizling 2017

Esti laza beszélgetéshez vettem. Kategóriájában kiművelt, jó összetettségű bor. Nagyon világos aranyszín, tartalmat ígérő templomablakokkal. Illata intenzív, friss, őszis, virágos. Kategóriájától (1800 ft) nem várunk nagy komplexitást, mégis érezhető a gondos odafigyelés, magasabb minőségre...
Teljes cikk

Gál Tibor Egri Csillag 2016

Kertelés nélkül kell a témának nekimennem. Nem az első csalódás Egri Csillagokban, és ez alatt nem a könyvet értem, mert az sosem volt csalódás. Gál Tibor 2016-os Egri Csillaga hasonlóan koncepciótlan és értelmezhetetlen alkotás, mint amilyen több másik volt ezen új műfajban. A csalódás fő eleme,...
Teljes cikk

Béres Tokaji Szamorodni (édes) 2013

Úgy alakult, hogy Karácsonykor megkóstoltam a Béres Tokaji Szamorodniját. Nagyapám szokta volt mondogatni a Karácsonyi ebédek után, hogy napi egy pohárka tokaji karbantartja az egészséget. Emlékszem, épp csak túl voltam a halászlé megrázó élményén (akkor még megrázónak számított, különösen, mert...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk