Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)
Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.
A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a tölteléket, megint mások rizzsel, kenyérbéllel, a fűszerezés pedig szintúgy százféle lehet. Nem könnyű általános javaslatot adni.
Az erőteljes ízek és fűszerezés mellé viszont egyértelmű, hogy nagyobb testű bor illik. A káposzta bármennyire is paprikázzuk, mégis csak fehér zöldség, a benne lévő hús úgyszintén, hiszen sertés. A választás első része így meg is van: fehér bort adunk hozzá.
De milyet? A savanyúkáposztát használók mindenképpen nem túl aromatikus, amolyan "borosabb" bort válasszanak, ami elbír a savas káposztával, és a fokhagyma, bors, más fűszerek ízeivel. Ide kiváló lehet egy Folly Arborétum Cédrus 2013 (erről bővebben majd a két ünnep között), de a Bock Chardonnay is jól elbírhat vele, Bock Villányi Chardonnay 2014, vagy egy nagy testű olaszrizling Szatmári Családi Pincészet, Szigliget: Olaszrizling 2011.
Akik ravaszabb ízekkel főznek, az édeskáposztával takart, netán kellevélbe göngyölt töltött káposzták mellé - mivel ezek vegetálisabb ízei jobban megmaradnak - kipróbálhatunk egy sauvignon blanc-t is, ez szépen támogatja a zöldebb ízeket. Ide is nagy testű és alkoholban gazdag bor illik.
Ami most azonnal eszembe jut, az Légli Ottó kislaki sauvignon blanc-ja, ezzel biztosan nem járunk rosszul, de próbálkozhatunk egy etyekivel is. Ne sajnáljuk rá a pénzt, jó minőségű sauvignon blanc-t 2000 Ft fölött fogunk csak találni.