Borleírások

Hungária Extra Dry Rosé

Ennek a cikknek azt az alcímet kéne adnom, hogy Jó termék, rossz marketing.Viszont ez csak félig lenne igaz. De a marketing tantárgyat annak idején jól megtanultam. Mégpedig azért, mert nagyon érdekesnek találtam. Olvasztótégely, ahogy szokták mondani. Van benne egy kis  gazdaságtan, egy kis pszichológia, egy kis művészet, egy kis dizájn, de van statisztika, matematika, vezetéstudomány, és még egy pár diszciplína. A reklámügynökségek kreatívjai, ők pedig egy külön világ, és nagyon...
Teljes cikk

Skizo Sauvignon Blanc 2015

Skizo - "egyénisége van. Több is." - ez a szlogen. Én különben 2012 óta Skizo "rajongó" vagyok, mert a muskotályuk (sötétkék címkés) egyszerűen olyan kompakt és ütős volt, hogy csak a Ruppert muskotályhoz lehetett hasonlítani. Ugyanígy, a rozé, a sauvignon blanc, egyszerűen trendi, zamatos, fiatalos, ropogós, egyszóval kiváló volt, és nem utolsósorban nagyon jó ár-érték arányt mutatott.A régi dizájn szintén jól kitalált, figyelemfelhívó, fiatalos és lendületes volt. Itt jön az első skizoid...
Teljes cikk

Balla Géza Ménesi Fekete Leányka 2013

Nagy Magyarországnak valaha három aszútermő vidéke volt: Tokaj, Ruszt és Ménes. A ménesi aszút kadarkából készítették, és kezdetben vörös volt, azután az idővel szépen aranybarnává vált az is,  hasonlóan a tokaji és ruszti "fehér" aszúkhoz. Halkan jegyzem meg, hogy a negyedik aszútermő vidékünk Mór, ahol több-kevesebb rendszerességgel szintén szüretelnek aszúsodott szemeket, és nagyon ritkán kereskedelmi forgalomban is kapni lehet(ett) móri aszút, utoljára 2003-ban kóstoltam ilyet, és...
Teljes cikk

Gancia Prosecco DOC

Nemrég a caváról írtam, a katalánok pezsgőjéről, most egy prosecco szólított meg, és mivel jó emlékeket idézett, így örömmel nyúltam utána. A prosecco - amint ilyenkor minden borszakíró leírja - a glera nevű szőlőfajtából készül, és ezzel egy újabb, szinte haszontalan ismeret birtokába jutottunk. Merthogy mi az aglera? Azt írják róla, hogy maga a gyümölcs ellenálló, hosszú érésű, nagy fürtű, hosszú, laza szerkezetű és aranysárga színű. Rendszerint jó savai vannak - ezért is remek pezsgő...
Teljes cikk

Szőke Mátyás (Gyöngyöstarján) HajnalBlan(c) 2013

Az utóbbi hetekben nagyon összesűrűsödött az élet. De ez nem napló, hanem borblog, így csak a lényegről fogok írni.Szőke Mátyás legenda a Mátraalján (faluszélen...), és én jól ismerem ezt a borvidéket. Ahogy felkanyarodunk Abasár felé a 3-as útról, éjszaka mindig köd fogad, és szarvasok, vagy nyulak (egyszer véletlenül el is ütöttem egyet, aztán az utánam jövő autós gyűjtötte össze paprikásnak). A völgyben pedig ott integet egy borászat klasszicista épülete, és itt-ott megjelennek a D-DK...
Teljes cikk

Freixenet Gran Selección Cordon Negro Brut pezsgő

Ez egy cava.  Azt tapasztaltam, hogy a borszakírók ilyenkor obligát módon elkezdenek arról írni, hogy milyen fajtákból facsarják Katalóniában a borászok a pezsgő alapbort. Én is tudom, megtanultam a kurzuson, hát tessék: maccabeo, parellada és xarel-lo. Na, itt van, tényleg nagyon izgalmas, bár nem mond semmit egyikünkek sem, mert szerintem élőben még a Master of Wine-ok sem láttak még egyetlen Xarel-lo fürtöt életükben. De sebaj. Jól hangzik, mint amikor mi odaírjuk a Tokajink...
Teljes cikk

Folly Arborétum és Borászat, Cédrus 2013 (Badacsonyörs)

Ezt a bort nekem nagyon ajánlották. Éspedig aki ajánlotta, abban erősen bízom, mert ő adta a kezembe a Pók Tamást is (ld. Pók Tamás Négykezes 2011). Úgyhogy valamennyi előre elrendelés volt bennem.Illat: Nagyon olaszrizlingnek indul. Szép és kidolgozott benne a keserűmandula, de ott van mellette egy lágyabb, selymesebb érzés: őszibarack. És egész halványan a besztercei szilva illata. Virágok: mindez csak dísz. A gerincet az olasz adja.Íz: közepesnél magasabb test és sav, lendületes, bőven van...
Teljes cikk

Mészáros Pál Szekszárdi Kadarka 2013

Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Úgy terveztem, hogy a Szenteste fogyasztott halászlét fogja szépen kísérni, ld. Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé), és a gyakorlatban valóban ott kötött ki, a szépen pirosló ízletes harcsahalászlé mellett a pohárban. Csakhogy elkövettem egy hibát: nem dekantáltam. Igen, hát azonmód kitölteni egy vörösbort, ahogy felbontottuk, tényleg nem sikkes dolog. Szegény, ilyenkor még nincs formában, a palackból azonmód kiugorva...
Teljes cikk

Nyakas Budai Chardonnay 2014

Na, de jó, hogy helyükre kerülnek a dolgok. Talán mondogattam már olyanokat e cikkekben, hogy a magyar bor ágazatnak nem a vörösökre kellene nemzetközi szinten koncentrálnia, meg dícsértem is, szidtam is külföldi borokat e hasábokon. Nemrég írtam egy chablis-ról, ami ugyebár francia chardonnay, és nem sikerült megdícsérnem, pedig tényleg szerettem volna - egyáltalán: elmondhatom, hogy szépeket írni gyönyörűség, nem szépeket pedig szörnyű kötelesség. A hétvégén, amikor kezembe...
Teljes cikk

Domaine Laroche Chablis 2014

Na, úgy látszik 2014 Franciaországban sem volt jó év.Kérem, most nem írom le újból a történetet a török útról, meg a meglepetésre nem török borokról a szállodában, ez benne van az előző cikkben, tessék elolvasni. Viszont volt itt egy fehér bor is, és én kíváncsi típus vagyok, nem hagytam a lehetőséget elszaladni, kértem hát egy pohár fehéret is. Nem kellett volna. Helyesebben, legalább annyi értelme volt, hogy itt meg tudom írni Önöknek a véleményemet.Világos aranyszín, zöldbe hajló. Őszintén...
Teljes cikk

Újdonságok

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk