Borleírások

Hungária Extra Dry Rosé

Ennek a cikknek azt az alcímet kéne adnom, hogy Jó termék, rossz marketing.Viszont ez csak félig lenne igaz. De a marketing tantárgyat annak idején jól megtanultam. Mégpedig azért, mert nagyon érdekesnek találtam. Olvasztótégely, ahogy szokták mondani. Van benne egy kis  gazdaságtan, egy kis pszichológia, egy kis művészet, egy kis dizájn, de van statisztika, matematika, vezetéstudomány, és még egy pár diszciplína. A reklámügynökségek kreatívjai, ők pedig egy külön világ, és nagyon...
Teljes cikk

Skizo Sauvignon Blanc 2015

Skizo - "egyénisége van. Több is." - ez a szlogen. Én különben 2012 óta Skizo "rajongó" vagyok, mert a muskotályuk (sötétkék címkés) egyszerűen olyan kompakt és ütős volt, hogy csak a Ruppert muskotályhoz lehetett hasonlítani. Ugyanígy, a rozé, a sauvignon blanc, egyszerűen trendi, zamatos, fiatalos, ropogós, egyszóval kiváló volt, és nem utolsósorban nagyon jó ár-érték arányt mutatott.A régi dizájn szintén jól kitalált, figyelemfelhívó, fiatalos és lendületes volt. Itt jön az első skizoid...
Teljes cikk

Balla Géza Ménesi Fekete Leányka 2013

Nagy Magyarországnak valaha három aszútermő vidéke volt: Tokaj, Ruszt és Ménes. A ménesi aszút kadarkából készítették, és kezdetben vörös volt, azután az idővel szépen aranybarnává vált az is,  hasonlóan a tokaji és ruszti "fehér" aszúkhoz. Halkan jegyzem meg, hogy a negyedik aszútermő vidékünk Mór, ahol több-kevesebb rendszerességgel szintén szüretelnek aszúsodott szemeket, és nagyon ritkán kereskedelmi forgalomban is kapni lehet(ett) móri aszút, utoljára 2003-ban kóstoltam ilyet, és...
Teljes cikk

Gancia Prosecco DOC

Nemrég a caváról írtam, a katalánok pezsgőjéről, most egy prosecco szólított meg, és mivel jó emlékeket idézett, így örömmel nyúltam utána. A prosecco - amint ilyenkor minden borszakíró leírja - a glera nevű szőlőfajtából készül, és ezzel egy újabb, szinte haszontalan ismeret birtokába jutottunk. Merthogy mi az aglera? Azt írják róla, hogy maga a gyümölcs ellenálló, hosszú érésű, nagy fürtű, hosszú, laza szerkezetű és aranysárga színű. Rendszerint jó savai vannak - ezért is remek pezsgő...
Teljes cikk

Szőke Mátyás (Gyöngyöstarján) HajnalBlan(c) 2013

Az utóbbi hetekben nagyon összesűrűsödött az élet. De ez nem napló, hanem borblog, így csak a lényegről fogok írni.Szőke Mátyás legenda a Mátraalján (faluszélen...), és én jól ismerem ezt a borvidéket. Ahogy felkanyarodunk Abasár felé a 3-as útról, éjszaka mindig köd fogad, és szarvasok, vagy nyulak (egyszer véletlenül el is ütöttem egyet, aztán az utánam jövő autós gyűjtötte össze paprikásnak). A völgyben pedig ott integet egy borászat klasszicista épülete, és itt-ott megjelennek a D-DK...
Teljes cikk

Freixenet Gran Selección Cordon Negro Brut pezsgő

Ez egy cava.  Azt tapasztaltam, hogy a borszakírók ilyenkor obligát módon elkezdenek arról írni, hogy milyen fajtákból facsarják Katalóniában a borászok a pezsgő alapbort. Én is tudom, megtanultam a kurzuson, hát tessék: maccabeo, parellada és xarel-lo. Na, itt van, tényleg nagyon izgalmas, bár nem mond semmit egyikünkek sem, mert szerintem élőben még a Master of Wine-ok sem láttak még egyetlen Xarel-lo fürtöt életükben. De sebaj. Jól hangzik, mint amikor mi odaírjuk a Tokajink...
Teljes cikk

Folly Arborétum és Borászat, Cédrus 2013 (Badacsonyörs)

Ezt a bort nekem nagyon ajánlották. Éspedig aki ajánlotta, abban erősen bízom, mert ő adta a kezembe a Pók Tamást is (ld. Pók Tamás Négykezes 2011). Úgyhogy valamennyi előre elrendelés volt bennem.Illat: Nagyon olaszrizlingnek indul. Szép és kidolgozott benne a keserűmandula, de ott van mellette egy lágyabb, selymesebb érzés: őszibarack. És egész halványan a besztercei szilva illata. Virágok: mindez csak dísz. A gerincet az olasz adja.Íz: közepesnél magasabb test és sav, lendületes, bőven van...
Teljes cikk

Mészáros Pál Szekszárdi Kadarka 2013

Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Úgy terveztem, hogy a Szenteste fogyasztott halászlét fogja szépen kísérni, ld. Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé), és a gyakorlatban valóban ott kötött ki, a szépen pirosló ízletes harcsahalászlé mellett a pohárban. Csakhogy elkövettem egy hibát: nem dekantáltam. Igen, hát azonmód kitölteni egy vörösbort, ahogy felbontottuk, tényleg nem sikkes dolog. Szegény, ilyenkor még nincs formában, a palackból azonmód kiugorva...
Teljes cikk

Nyakas Budai Chardonnay 2014

Na, de jó, hogy helyükre kerülnek a dolgok. Talán mondogattam már olyanokat e cikkekben, hogy a magyar bor ágazatnak nem a vörösökre kellene nemzetközi szinten koncentrálnia, meg dícsértem is, szidtam is külföldi borokat e hasábokon. Nemrég írtam egy chablis-ról, ami ugyebár francia chardonnay, és nem sikerült megdícsérnem, pedig tényleg szerettem volna - egyáltalán: elmondhatom, hogy szépeket írni gyönyörűség, nem szépeket pedig szörnyű kötelesség. A hétvégén, amikor kezembe...
Teljes cikk

Domaine Laroche Chablis 2014

Na, úgy látszik 2014 Franciaországban sem volt jó év.Kérem, most nem írom le újból a történetet a török útról, meg a meglepetésre nem török borokról a szállodában, ez benne van az előző cikkben, tessék elolvasni. Viszont volt itt egy fehér bor is, és én kíváncsi típus vagyok, nem hagytam a lehetőséget elszaladni, kértem hát egy pohár fehéret is. Nem kellett volna. Helyesebben, legalább annyi értelme volt, hogy itt meg tudom írni Önöknek a véleményemet.Világos aranyszín, zöldbe hajló. Őszintén...
Teljes cikk

Újdonságok

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Vojtek Pincészet (Villány) - #Flancos 2018

Visszavonhatatlanul eljött a tavasz, így jó lesz megnyitni a rozéborok kóstolásának sorát, hogy tudjuk, milyen palackról tekerjük le a csavarzárat, ha egy kellemes, laza estéhez akarunk bort párosítani. A villányi Vojtek pincészet #Flancos nevű rozé házasításával kezdődött...
Teljes cikk

Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert...
Teljes cikk

Ezt jólesik látni

Jancis Robinson egy élő legenda, kár lenne tagadni. Nagyjából egyfajta bor-origó, karöltve Hugh Johnsonnal. Ha valaki alaposan körülnéz Jancis Robinson honlapján mainapság, szívet melengető látványban lesz része. Breaking news... idemásolom. Ugye látják ott a jobb felső sarokban? Top scoring...
Teljes cikk

Várszegi Pincészet Petit Blanc 2015 (Wieland selection)

A borok világában azt szeretem a legjobban, hogy végtelenül változatos. Megunhatatlan. Stílusok, termelők, évjáratok - mind folyamatosan változnak, hoznak újat és mutatnak kísérleteket, kiforrt tételeket és álmokat... A Várszegi pincészet a Borháló jelentős beszállítója, így ismertem meg őket, és...
Teljes cikk

Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015

A Tisztelt Olvasó már az előző cikkből kitalálhatta, hogy  portfolió kóstolón voltam az aszófői Kecze-Hady pincénél. Igen, ez még 2018-ban volt, a Corinthia szállóban rendezett Bordói November nagykóstolón. Ott találkoztunk először, és onnan jöttem el a legkiválóbb emlékekkel, amikre most...
Teljes cikk

Kecze-Hady Pincészet - Rizlingli (rizlingszilváni) 2017

Felejtsünk el mindent, amit a rizlingszilvániról (más néven Müller Thurgau) tudunk. Például azt, hogy "Mivel nagyon érzékeny a gombabetegségekre és a rothadásra, termelőjét gyakran készteti korai szüretre. Ilyenkor savai nyersek, durvák maradhatnak annak ellenére, hogy teljes érésben szüretelve...
Teljes cikk

Cramele Recas - Nonius 2017

Irigykedni, vagy nem irigykedni - ez itt a kérdés. Vajon akkor nemesb-e a lélek, ha kiszáll tenger kínja ellen, és próbál kákán is csomót keresve tiltakozni az igazsággal szemben, vagy ha csendben belenyugszik a megváltoztathatatlannak látszó igazságba, és elismeri, hogy egy angol ember által...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk