Ennek a cikknek azt az alcímet kéne adnom, hogy Jó termék, rossz marketing.Viszont ez csak félig lenne igaz. De a marketing tantárgyat annak idején jól megtanultam. Mégpedig azért, mert nagyon érdekesnek találtam. Olvasztótégely, ahogy szokták mondani. Van benne egy kis gazdaságtan, egy kis pszichológia, egy kis művészet, egy kis dizájn, de van statisztika, matematika, vezetéstudomány, és még egy pár diszciplína. A reklámügynökségek kreatívjai, ők pedig egy külön világ, és nagyon...
Teljes cikk
Skizo - "egyénisége van. Több is." - ez a szlogen. Én különben 2012 óta Skizo "rajongó" vagyok, mert a muskotályuk (sötétkék címkés) egyszerűen olyan kompakt és ütős volt, hogy csak a Ruppert muskotályhoz lehetett hasonlítani. Ugyanígy, a rozé, a sauvignon blanc, egyszerűen trendi, zamatos, fiatalos, ropogós, egyszóval kiváló volt, és nem utolsósorban nagyon jó ár-érték arányt mutatott.A régi dizájn szintén jól kitalált, figyelemfelhívó, fiatalos és lendületes volt. Itt jön az első skizoid...
Teljes cikk
Nagy Magyarországnak valaha három aszútermő vidéke volt: Tokaj, Ruszt és Ménes. A ménesi aszút kadarkából készítették, és kezdetben vörös volt, azután az idővel szépen aranybarnává vált az is, hasonlóan a tokaji és ruszti "fehér" aszúkhoz. Halkan jegyzem meg, hogy a negyedik aszútermő vidékünk Mór, ahol több-kevesebb rendszerességgel szintén szüretelnek aszúsodott szemeket, és nagyon ritkán kereskedelmi forgalomban is kapni lehet(ett) móri aszút, utoljára 2003-ban kóstoltam ilyet, és...
Teljes cikk
Nemrég a caváról írtam, a katalánok pezsgőjéről, most egy prosecco szólított meg, és mivel jó emlékeket idézett, így örömmel nyúltam utána. A prosecco - amint ilyenkor minden borszakíró leírja - a glera nevű szőlőfajtából készül, és ezzel egy újabb, szinte haszontalan ismeret birtokába jutottunk. Merthogy mi az aglera? Azt írják róla, hogy maga a gyümölcs ellenálló, hosszú érésű, nagy fürtű, hosszú, laza szerkezetű és aranysárga színű. Rendszerint jó savai vannak - ezért is remek pezsgő...
Teljes cikk
Az utóbbi hetekben nagyon összesűrűsödött az élet. De ez nem napló, hanem borblog, így csak a lényegről fogok írni.Szőke Mátyás legenda a Mátraalján (faluszélen...), és én jól ismerem ezt a borvidéket. Ahogy felkanyarodunk Abasár felé a 3-as útról, éjszaka mindig köd fogad, és szarvasok, vagy nyulak (egyszer véletlenül el is ütöttem egyet, aztán az utánam jövő autós gyűjtötte össze paprikásnak). A völgyben pedig ott integet egy borászat klasszicista épülete, és itt-ott megjelennek a D-DK...
Teljes cikk
Ez egy cava. Azt tapasztaltam, hogy a borszakírók ilyenkor obligát módon elkezdenek arról írni, hogy milyen fajtákból facsarják Katalóniában a borászok a pezsgő alapbort. Én is tudom, megtanultam a kurzuson, hát tessék: maccabeo, parellada és xarel-lo. Na, itt van, tényleg nagyon izgalmas, bár nem mond semmit egyikünkek sem, mert szerintem élőben még a Master of Wine-ok sem láttak még egyetlen Xarel-lo fürtöt életükben. De sebaj. Jól hangzik, mint amikor mi odaírjuk a Tokajink...
Teljes cikk
Ezt a bort nekem nagyon ajánlották. Éspedig aki ajánlotta, abban erősen bízom, mert ő adta a kezembe a Pók Tamást is (ld. Pók Tamás Négykezes 2011). Úgyhogy valamennyi előre elrendelés volt bennem.Illat: Nagyon olaszrizlingnek indul. Szép és kidolgozott benne a keserűmandula, de ott van mellette egy lágyabb, selymesebb érzés: őszibarack. És egész halványan a besztercei szilva illata. Virágok: mindez csak dísz. A gerincet az olasz adja.Íz: közepesnél magasabb test és sav, lendületes, bőven van...
Teljes cikk
Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Úgy
terveztem, hogy a Szenteste fogyasztott halászlét fogja szépen kísérni, ld. Mit igyunk a karácsonyi vacsorához?
(2. rész - halászlé), és a gyakorlatban valóban ott kötött ki, a
szépen pirosló ízletes harcsahalászlé mellett a pohárban. Csakhogy elkövettem
egy hibát: nem dekantáltam.
Igen, hát azonmód kitölteni egy vörösbort, ahogy
felbontottuk, tényleg nem sikkes dolog. Szegény, ilyenkor még nincs formában, a
palackból azonmód kiugorva...
Teljes cikk
Na, de jó, hogy helyükre kerülnek a dolgok.
Talán mondogattam már olyanokat e cikkekben, hogy a magyar
bor ágazatnak nem a vörösökre kellene nemzetközi szinten koncentrálnia,
meg dícsértem is, szidtam is külföldi borokat e hasábokon. Nemrég
írtam egy chablis-ról, ami ugyebár francia chardonnay, és nem sikerült
megdícsérnem, pedig tényleg szerettem volna - egyáltalán: elmondhatom, hogy
szépeket írni gyönyörűség, nem szépeket pedig szörnyű kötelesség.
A hétvégén, amikor kezembe...
Teljes cikk
Na, úgy látszik 2014 Franciaországban sem volt jó év.Kérem, most nem írom le újból a történetet a török útról, meg a meglepetésre nem török borokról a szállodában, ez benne van az előző cikkben, tessék elolvasni. Viszont volt itt egy fehér bor is, és én kíváncsi típus vagyok, nem hagytam a lehetőséget elszaladni, kértem hát egy pohár fehéret is. Nem kellett volna. Helyesebben, legalább annyi értelme volt, hogy itt meg tudom írni Önöknek a véleményemet.Világos aranyszín, zöldbe hajló. Őszintén...
Teljes cikk