Gancia Prosecco DOC
Nemrég a caváról írtam, a katalánok pezsgőjéről, most egy prosecco szólított meg, és mivel jó emlékeket idézett, így örömmel nyúltam utána. A prosecco - amint ilyenkor minden borszakíró leírja - a glera nevű szőlőfajtából készül, és ezzel egy újabb, szinte haszontalan ismeret birtokába jutottunk. Merthogy mi az a
glera? Azt írják róla, hogy maga a gyümölcs ellenálló, hosszú érésű, nagy fürtű, hosszú, laza szerkezetű és aranysárga színű. Rendszerint jó savai vannak - ezért is remek pezsgő alapanyag, csendes bora viszont éles tud lenni.
A prosecco egyébként kétféle intenzitású gyöngyözéssel készül, a frizzante enyhébb, a spumante pedig a "rendes" pezsgőnek felel meg. Ez itt egy spumante. A másik, amit érdemes tudni, hogy tankpezsgő, vagyis a másodlagos erjesztés tartályban történik, így az élesztős jegyek általában enyhébbek, a pezsgés gyakorta a palackos erjesztésűnél kevésbé kifinomult. De mindez nem baj, csak technológiai különbség, ami azután ízben és árban is jellemzően tükröződik.
Szinte vízszínűen világos szalmasárga. Közepes illat intenzitás, virágos, kedves, kerek, tiszta, akácvirág illatú. Habzása apró, elegáns, és szájban krémszerűen habzó, nem szúrós. Íze nem túl összetett, de nagyon kedves és kerek, benne egyenes és őszinte szőlő íz, emellett érett alma és némi virágosság. Mézes jelleg is megjelenik, tulajdonképpen érzetre félédes, bár száraznak mondják a hátcímkén. Másodlagos erjesztésének kekszessége is inkább édes-kekszes. Üdítő, könnyű íz, finom savak, elég szépen összeállt pezsgő, légies. Őszintén, úgy érzem, nagyon kellemes, de nem ér többet egy Törley Gálánál, ami pedig
pontosan egyharmadába kerül.
Ami vitathatatlanul a legjobb, az a dizájn. Az olaszok egyszerűen nagyon értik ezt. A palack formája, az egész tálalása egyszerűen vonzza a szemet. Fantasztikusan eltalált, kecses forma. Végül is a tartalommal pariban van. Csak az ára nincs a helyén.