Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021
Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla.
Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett hát ebből az én szememben Fradi-bor, mivelhogy "mindent bele!". Borszakmai szóval élve birtokbor, de ez nincs ráírva, csak az, hogy a Geszler pincészetnél található valamennyi fajta (a kékszőlők kivételével) szerepel benne: chardonnay, királyleányka, Irsai, zenit, zöldveltelini. Azért a chardonnay mégiscsak dominál, első illatolást követően azonnal szembeszökik (micsoda képzavar! - szándékos). A többi fajta valahogy háttérbe szorul, úgy tűnik, csak szaporítja a mennyiséget, talán az Irsai muskotályosságából tör elő néha egy-egy felvillanás - igen, határozottan, ha mögé szagolunk a fő illatképletnek, az Irsai szépen ott van és gazdagítja az összképet. A lényeg mégis a chardonnay, ami itt Móron amúgy is meghatározó fajta, vagy ha valaki nem így tekint rá, hát annak figyelmébe ajánlom, hogy így kell(ene) lennie, mivel Mór tökéletesen egyezik Châblis régióval, már ami a klimatikus és talajviszonyokat illeti. Erről itt írtam, most nem ismétlem: Geszler Családi Pincészet, Mór
Ami a gyönyörű ebben a borban, az a szépen fejlődő meszes jelleg, és a tetten érhető globális felmelegedés meleg(edő) jegyei, továbbá a chardonnay vajasságának, krémességének fejlődése az évek múlásával. Lássuk csak: éppen három éve, hogy ezt a bort készítették, és hordóban egyik alkotóeleme sem töltött egy másodpercet sem, mégis krémes, vajas, icipicit füstös, amint egy chardonnaytől várjuk, és amit az idővel meg tud mutatni.
Gerince zöldalma - szintén a chardonnaytől elvárhatóan - de mellette az Irsai tiszta szőlőmust jellege is tetten érhető. Szép, egyensúlyos ízképlet. Mint egy keljfeljancsi: kilengünk az egyes fajták karaktere felé, aztán visszaránt és középre rendez a chardonnay. Csodás glicerines templomablakok csorognak a pohár falán. Friss és zamatos.
Itt én chardonnay szak-pohárból ittam, meglepetésemre nem tett hozzá az élményhez, annyira azért nem komplex. Ugyanakkor az a kategória, amihez már nem öntenék szódát. További hat személy arcára csalt mosolyt, ezért bátran ajánlom nyári estére, csak úgy magában.