Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.

A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar weben kalandozva:
1. Soltvadkert-Kiskőrös-Kecel bermuda háromszög.
2. Olasz import bor.
3. Meg nem engedett szerekkel, vagy meg nem engedett mértékben kezelt bor.
4. Nem a nyilvántartásoknak megfelelő eredetű (évjáratú, házasítású) bor.

Itt és most e négy egyikére sem szeretnék kitérni, mert az újdonságerővel ható bejelentés a hamisítás egy ötödik faját érinti: a múzeális borok eredethamisítását.

Kevesek pénztárcájának való kérdésről beszélünk. Az aukciók, a londoni kereskedőházak világáról, ahol a Chateau Pétrus-ök, Domaine de la Romanée-Conti-k és Mondavi Opus One-ok cserélnek gazdát, és ahol gyűjtők és (szerintem - bocsánat!: sznobok) szerzik be pincéjük féltett kincseit. Ebben a közegben tényleg nem mindegy, hogy az van-e a palackban, amit ígérnek, vagy esetleg más (vagy esetleg más palackban az, vagy más palackban, dugóval, címkével más, stb. a variációk száma végtelen).

A University of California Irvine egyetem két professzora, Simon Fahrni és Benjamin Fuller olyan újdonsággal állt elő, amivel "érzékszervileg", de a kérdéses bor felnyitása nélkül nagy biztonsággal meg lehet állapítani annak korát. Tulajdonképpen egy vákuumszívó "szaglászó" berendezésről van szó, amelynek segítségével a dugón keresztül a vizsgált palack tartalmából molekulákat szippantanak ki. Az évek során a parafadugóval zárt palackok esetében ez a párolgás természetes módon is megtörténik, ezért van az, hogy a régi palackok már nincsenek tele. A módszer emiatt igazán kíméletesnek tekinthető, hiszen ugyanúgy a természetes párolgásra épít. A kivett mintát aztán C14-es izotóp vizsgálatnak vetik alá, és ekként döntik el, hogy a folyadék mikor készült. A módszer jelenleg 70%-os biztonsággal év-pontos, ami
nem kis eredmény. A pontosságot befolyásolja, hogy egyes dugók kevésbé "huzatosak", esetleg nem lehet értékelhető mennyiséget kiszippantani a bor felett ülő gőzökből. Hogy mennyibe kerülhet? - szerintem jobb nem belegondolni, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy egészen biztosan nem éri meg még egy Sauska Cuvée 5-ért sem megrendelni, de létezik az a tétel, amelyért már igen. Például egy 1942-es Chateau Pétrus (három ajánlatot találtam, egyik 1,5 millió forint Németországban, a másik 2,4 milló Angliában, a harmadik 3,6 millió Hong Kongban. Kedves Olvasó! Ön melyiket venné? És vajon melyik eredeti?).

Bevallok valamit. Borbecsüs ide, borbecsüs oda, a leg"nagyobb" tétel, amit valaha kóstoltam, egy Chateau Haut-Brion volt (2001-es), listaáron 300 angol font, azt is kiállításon kóstoltam. Hát szép volt, és igaz, ami igaz, semmi máshoz nem hasonlítható élményt nyújtott, tényleg. Mégsem mondanám, hogy megismerném újból, ha ugyanezt ma este kibontanák nekem, és elém tennék, hogy ez most hamis, vagy nem hamis. A fogyasztó pedig még kevésbé tudná - éppen ezért olyan nagy üzlet a hamisítás. Különben mások sem állítják, hogy kóstolással meg tudnák mondani, hogy az a bor valóban az-e, vagy más. Ennek az
is az oka, hogy vannak olyan régi tételek, amikből kevés a fennmaradt palackszám, így aztán a gyűjtők gyakran inkább befektetésnek veszik, nem annyira azért, hogy elfogyasszák. A két amerikai tudós is hangsúlyozza, hogy örülnek ugyan eredményeiknek, de kötve hiszik, hogy minden vétel meg is érné,
ahogy ők fogalmaznak, mi értelme volna megvenni egy csúcsán túljutott, esetleg ecetes, romlott bort, még ha eredeti is?

A hír másik fele innen kezdődik. Hasznos lehet, ha tudjuk, hogy egy régi és híres (általában) francia bor nem kis eséllyel valamilyen hamisítótól származik (becslések szerint az aukciókon értékesített borok 5%-a hamis). A legfrissebb óriási hamisítási botrány Rudy Kurniawan amerikában élő kínai (de indonéz állampolgár) milliárdos nevéhez fűződik, akit a közelmúltban le is csuktak. Az a hölgy, aki a nyomozást borszakmai szempontból segítette, most honlapot indított www.winefraud.com címen. A klubtagság alapján működő szolgáltatás lényege, hogy megírják tapasztalataikat, segítenek érdeklődőnek és szakmabelieknek egyaránt, hogy felismerjék a hamisításra utaló jeleket, illetve a szolgáltatás részeként el lehet hozzájuk küldeni kérdéses tételeket, és ezeket kivizsgálják. Az éves 500$-os tagdíj nyilván nem olyan
magas, ha a célszegmensre gondolunk. Hogy mennyire élő problémáról beszélünk, azt mutatja az is, hogy a tokaji aszúk vonatkozásában is találtam eredetvizsgálattal foglalkozó forrást. Érdekes beleolvasni, a
cikkek közül több is foglalkozik a hamisítás kérdésével, és elég jó tanácsokat ad arra vonatkozóan, mit vizsgáljunk, mit ne vegyünk. www.vigbor.hu Talán ez az a kategória, amely elsősorban érint(het) minket. És mivel magyar, a legfontosabbnak tartom, hogy védjük. Ha kell, akkor a Nagy Illatszippantó Cétizennégyvizsgálóval. Talán a Tokaj Kereskedőháznak már van ilyen?...

Az eredeti cikk itt található:  www.winespectator.com/webfeature/show/id/52025


Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk