Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film mondjuk a Balatonfelvidékről, a Káli-medencéről, vagy esetleg Szekszárdról. Utóbbinak a neve is stílszerű lenne a "szerelem Toszkánában" vonal vérfrissítéseként.

Félre tréfát, Toszkána gyönyörű és jól megőrzött történelmi emlékekkel rendelkezik, nem utolsósorban pedig nagy kiterjedésű, ami Magyarországról nehezen mondható el. Az előző két tulajdonság viszont igen, gondoljunk például Ozorára és a reneszánsz Pipo-várra pipovarkastely.hu/. A bor úgyszintén adott. Ami pedig a megejtő szépségű tájat illeti, Magyarország ugyancsak bővelkedik ilyenekben. Itt van mindjárt a pécselyi jegenyefasor, ami már csak az égnek szökő fák miatt is Toszkánát idézi. (tudták-e, hogy a jegenyefát a 17-ik században Lombardiában nemesítették, de csak egyik neve Populus italica, másik Populus pannonica?).

                

A fenti bal oldali kép tehát, bár megtévesztésig hasonlít Toszkánához, kis hazánkból származik. Érdemes barangolni Magyarországon nyitott szemmel és szívvel! Becsüljük meg, amink van, mert mindenünk van, ami másutt is, mégpedig egy karnyújtásnyira. A jobb oldali kép Toszkána, címadó borunk termőhelyén. 

Az egész gondolatmenet egy jegenyefáról jutott eszembe, melyet a Beconcini Chianti Reserva 2017 kortyolgatása közben láttam meg és számomra mindig is hordozott egy erős mediterrán jelleget, már azelőtt, hogy eredetét megismertem. Pietro Beconcini San Miniatoban termel és dolgozik, ami Firenze és Pisa között félúton helyezkedik el. Tipikus toszkán városka, szögletes tornyokkal, lapos, vörös agyag tetőkkel. Harmadik generációs bortermelő, aki a Sangiovese termesztésének hosszú hagyományát viszi tovább, de korszerűsíti is. Ő már nem palackoz szalmafonatos üvegbe, mint a nagyapa és az apa tették, ezzel is jelezve, hogy magasabb minőséget tölt az évi 110.000 palackjába.

Az agyagnak főszerepe van itt, nem csupán a tetőkön, hanem a talajban is. A szőlő ebbe mélyeszti gyökerét, innen kapja a jó tartással rendelkező savakat, hiszen fehér agyagról beszélünk, ami tele van a hajdanvolt tenger fosszilis kagylóival, mészvázas élőlényeivel. Valami olyasmit képzeljünk el, mint az albariza talajok, nagyon magas mésztartalommal. Innen a kiváló savak. A szőlő mindeközben nem szenved el vízsokkot, mivel a talaj vízgazdálkodása mélyen lent állandó nedvességet ad, köszönhetően a terület három folyó közötti elhelyezkedésének.

Maga a bor valóban nagyon hagyományos illat- és ízvilágú, ugyanakkor messze felette áll a szalmafonatos butéliák borának. Színe olyan, mint a vér. Nem ahogyan a vért elképzelni vagy leírni szeretjük - szép bíbor-vörösnek - hanem amolyan realistán vér-színű: barnás-vöröses, némi sárgás csillanással. Illatában minden olyan felsorakozik, ami tipikusan toszkán: cserzett bőr, föld, avar, dohány. A bor már öt éves, palackérettsége kiváló, hiszen a filozófia szerint szlovén hordóban érlelődik 1 évet, majd palackban hármat. Illata is hozza a fekete bogyós gyümölcsöket, de ízben ez még inkább robban, ugyanakkor nem annyira hangsúlyos, sokkal inkább csak kiegészítője a Chianti jellegnek. A gyümölcs-karakter érdekessége egy halvány, háttérben bujkáló, kedves rózsaszirom-íz, mely kedves tónust kölcsönöz a vissza-visszatérő erőteljes cserzett bőr és avar mellé. Jó, hogy nem akar túlzásokba esni, a test csak közepes, de egységes felépítésű, nincs benne rés vagy hiátus. Szép egyensúlyban lévő bor, ami kifejezetten a rozmaringos, toszkán fűszerezésű sültek ideális kísérőjeként fogyasztható, de akár magában is, egy jegenyefa szemlélése közben...

A termelővel egy érdekes és nagyon olaszos hangvételű interjú olvasható itt: grapecollective.com/articles/chiantis-pietro-beconcini-winery-where-tempranillo-and-sangiovese-grow-side-by-side

A Beconcini borok Magyarországon a Budai Zöld Fine Wine Service www.xn--budaizld-s4a.hu/ kínálatában érhetőek el.

Újdonságok

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Pannon Tokaj Kincsem furmint 2019

Ahogy a 37-es főútról Tolcsva felé elfordulunk, egy kisebb emelkedő után bontakoznak ki a templomtornyok, aztán a falu házai a völgyben, bal kéz felől a hegyoldalra enyhén felfutóan. Igazán bájos látvány sok fehér ház a szőlők ölelésében. Ahogy beérünk a faluba, a görögkatolikus templom fogad...
Teljes cikk

Kir-Yanni (Naoussa) - Akakies Xinomavro rosé extra dry

Amikor a szokatlant azonnal megszeretjük... Nyáron különösképpen jól esik a szénsavas ital, s a habzóboroknak egyébként is soha nem látott reneszánsza van. Igazi proletár reneszánsz ez (Hankiss Elemér hasonló című könyvére utalva), amióta minden árkategóriában mindenféle stílusban és bármely...
Teljes cikk

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Fteri Vinum - Moschofilero 2020

Lépjünk túl a xirósz, imiglikosz és retsina háromszögön, amelyben hazai görög éttermeink borkínálata mozog. Görögország sokkal többről szól ennél, csak valahogy kimarad a látószögünkből. Persze, délnyugatra (Olaszország), nyugatra (Franciaország) gyakran nézünk, de dél felé valahogy nemigen....
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk