Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film mondjuk a Balatonfelvidékről, a Káli-medencéről, vagy esetleg Szekszárdról. Utóbbinak a neve is stílszerű lenne a "szerelem Toszkánában" vonal vérfrissítéseként.

Félre tréfát, Toszkána gyönyörű és jól megőrzött történelmi emlékekkel rendelkezik, nem utolsósorban pedig nagy kiterjedésű, ami Magyarországról nehezen mondható el. Az előző két tulajdonság viszont igen, gondoljunk például Ozorára és a reneszánsz Pipo-várra pipovarkastely.hu/. A bor úgyszintén adott. Ami pedig a megejtő szépségű tájat illeti, Magyarország ugyancsak bővelkedik ilyenekben. Itt van mindjárt a pécselyi jegenyefasor, ami már csak az égnek szökő fák miatt is Toszkánát idézi. (tudták-e, hogy a jegenyefát a 17-ik században Lombardiában nemesítették, de csak egyik neve Populus italica, másik Populus pannonica?).

                

A fenti bal oldali kép tehát, bár megtévesztésig hasonlít Toszkánához, kis hazánkból származik. Érdemes barangolni Magyarországon nyitott szemmel és szívvel! Becsüljük meg, amink van, mert mindenünk van, ami másutt is, mégpedig egy karnyújtásnyira. A jobb oldali kép Toszkána, címadó borunk termőhelyén. 

Az egész gondolatmenet egy jegenyefáról jutott eszembe, melyet a Beconcini Chianti Reserva 2017 kortyolgatása közben láttam meg és számomra mindig is hordozott egy erős mediterrán jelleget, már azelőtt, hogy eredetét megismertem. Pietro Beconcini San Miniatoban termel és dolgozik, ami Firenze és Pisa között félúton helyezkedik el. Tipikus toszkán városka, szögletes tornyokkal, lapos, vörös agyag tetőkkel. Harmadik generációs bortermelő, aki a Sangiovese termesztésének hosszú hagyományát viszi tovább, de korszerűsíti is. Ő már nem palackoz szalmafonatos üvegbe, mint a nagyapa és az apa tették, ezzel is jelezve, hogy magasabb minőséget tölt az évi 110.000 palackjába.

Az agyagnak főszerepe van itt, nem csupán a tetőkön, hanem a talajban is. A szőlő ebbe mélyeszti gyökerét, innen kapja a jó tartással rendelkező savakat, hiszen fehér agyagról beszélünk, ami tele van a hajdanvolt tenger fosszilis kagylóival, mészvázas élőlényeivel. Valami olyasmit képzeljünk el, mint az albariza talajok, nagyon magas mésztartalommal. Innen a kiváló savak. A szőlő mindeközben nem szenved el vízsokkot, mivel a talaj vízgazdálkodása mélyen lent állandó nedvességet ad, köszönhetően a terület három folyó közötti elhelyezkedésének.

Maga a bor valóban nagyon hagyományos illat- és ízvilágú, ugyanakkor messze felette áll a szalmafonatos butéliák borának. Színe olyan, mint a vér. Nem ahogyan a vért elképzelni vagy leírni szeretjük - szép bíbor-vörösnek - hanem amolyan realistán vér-színű: barnás-vöröses, némi sárgás csillanással. Illatában minden olyan felsorakozik, ami tipikusan toszkán: cserzett bőr, föld, avar, dohány. A bor már öt éves, palackérettsége kiváló, hiszen a filozófia szerint szlovén hordóban érlelődik 1 évet, majd palackban hármat. Illata is hozza a fekete bogyós gyümölcsöket, de ízben ez még inkább robban, ugyanakkor nem annyira hangsúlyos, sokkal inkább csak kiegészítője a Chianti jellegnek. A gyümölcs-karakter érdekessége egy halvány, háttérben bujkáló, kedves rózsaszirom-íz, mely kedves tónust kölcsönöz a vissza-visszatérő erőteljes cserzett bőr és avar mellé. Jó, hogy nem akar túlzásokba esni, a test csak közepes, de egységes felépítésű, nincs benne rés vagy hiátus. Szép egyensúlyban lévő bor, ami kifejezetten a rozmaringos, toszkán fűszerezésű sültek ideális kísérőjeként fogyasztható, de akár magában is, egy jegenyefa szemlélése közben...

A termelővel egy érdekes és nagyon olaszos hangvételű interjú olvasható itt: grapecollective.com/articles/chiantis-pietro-beconcini-winery-where-tempranillo-and-sangiovese-grow-side-by-side

A Beconcini borok Magyarországon a Budai Zöld Fine Wine Service www.xn--budaizld-s4a.hu/ kínálatában érhetőek el.

Újdonságok

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Vida prémium és a Lösz

A Vida borok egyértelmű sajátja a derű. Nem túlzás állítani, hogy a Vida borok kivétel nélkül bájosak és napsütéses optimizmust hordoznak. Faggattam róla ifj. Vida Pétert, hogy mi a titka ennek a félreismerhetetlen karakternek, és több mindent is megnevezett. Elsősorban a kíméletes növényvédelmet,...
Teljes cikk

Ortonese - Sangiovese-Merlot IGT 2019 Daunia Canosa, Puglia

Alapvetően azt nem értem, hogy minek importálunk borokat kicsiny országunkba, ha nálunk is bőven megterem a kiváló, s még annál kiválóbb is. Ez a tétel például egy céges karácsonyi ajándék volt, s aki kapta, sokkal jobban járt volna hasonló árfekvésben akár egy Lelovits cabernet sauvignonnal, akár...
Teljes cikk

Arias - Pécselyi Chardonnay 2018

Mit is jelent pontosan a 'kézműves bor' kifejezés? Lépten-nyomon úgy használják, mintha a kis mennyiségű, prémium minőségű borok szinonimája lenne. Nincs egyenlőségjel a kettő között. Tény, hogy jellemzően a kis pincészetek gyűjtőfogalma. Magam kézműves bornak legfeljebb 8 hektár területtel...
Teljes cikk

Két bikavér Szekszárdról

Lehet, hogy nem is tisztességes dolog két különböző évjárat bikavéreit összehasonlítani. Ilyenkor mintha egy többismeretlenes egyenletet akarnánk megoldani. Mennyiben vezethető vissza a különbség az évjáratra, mennyiben a borász filozófiájára, mennyiben a termőhelyre?... Hetényi János "Blue Bull"...
Teljes cikk

Cseri pincészet - Tramini 2019

Első pillantásra majdnem a polcon hagytam ezt a bort. Hátrahőköltem. A címkétől! Nem elsősorban Rubens iránti viszolygásom, vagy a barokk iránti általános ellenszenvem miatt, hanem mert annyira valószerűtlen a kagylóhéj-melltartós sellő, egyszerűen oda nem illő, majdhogynem azt mondom: perverz. Mi...
Teljes cikk

Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem...
Teljes cikk

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk