Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film mondjuk a Balatonfelvidékről, a Káli-medencéről, vagy esetleg Szekszárdról. Utóbbinak a neve is stílszerű lenne a "szerelem Toszkánában" vonal vérfrissítéseként.

Félre tréfát, Toszkána gyönyörű és jól megőrzött történelmi emlékekkel rendelkezik, nem utolsósorban pedig nagy kiterjedésű, ami Magyarországról nehezen mondható el. Az előző két tulajdonság viszont igen, gondoljunk például Ozorára és a reneszánsz Pipo-várra pipovarkastely.hu/. A bor úgyszintén adott. Ami pedig a megejtő szépségű tájat illeti, Magyarország ugyancsak bővelkedik ilyenekben. Itt van mindjárt a pécselyi jegenyefasor, ami már csak az égnek szökő fák miatt is Toszkánát idézi. (tudták-e, hogy a jegenyefát a 17-ik században Lombardiában nemesítették, de csak egyik neve Populus italica, másik Populus pannonica?).

                

A fenti bal oldali kép tehát, bár megtévesztésig hasonlít Toszkánához, kis hazánkból származik. Érdemes barangolni Magyarországon nyitott szemmel és szívvel! Becsüljük meg, amink van, mert mindenünk van, ami másutt is, mégpedig egy karnyújtásnyira. A jobb oldali kép Toszkána, címadó borunk termőhelyén. 

Az egész gondolatmenet egy jegenyefáról jutott eszembe, melyet a Beconcini Chianti Reserva 2017 kortyolgatása közben láttam meg és számomra mindig is hordozott egy erős mediterrán jelleget, már azelőtt, hogy eredetét megismertem. Pietro Beconcini San Miniatoban termel és dolgozik, ami Firenze és Pisa között félúton helyezkedik el. Tipikus toszkán városka, szögletes tornyokkal, lapos, vörös agyag tetőkkel. Harmadik generációs bortermelő, aki a Sangiovese termesztésének hosszú hagyományát viszi tovább, de korszerűsíti is. Ő már nem palackoz szalmafonatos üvegbe, mint a nagyapa és az apa tették, ezzel is jelezve, hogy magasabb minőséget tölt az évi 110.000 palackjába.

Az agyagnak főszerepe van itt, nem csupán a tetőkön, hanem a talajban is. A szőlő ebbe mélyeszti gyökerét, innen kapja a jó tartással rendelkező savakat, hiszen fehér agyagról beszélünk, ami tele van a hajdanvolt tenger fosszilis kagylóival, mészvázas élőlényeivel. Valami olyasmit képzeljünk el, mint az albariza talajok, nagyon magas mésztartalommal. Innen a kiváló savak. A szőlő mindeközben nem szenved el vízsokkot, mivel a talaj vízgazdálkodása mélyen lent állandó nedvességet ad, köszönhetően a terület három folyó közötti elhelyezkedésének.

Maga a bor valóban nagyon hagyományos illat- és ízvilágú, ugyanakkor messze felette áll a szalmafonatos butéliák borának. Színe olyan, mint a vér. Nem ahogyan a vért elképzelni vagy leírni szeretjük - szép bíbor-vörösnek - hanem amolyan realistán vér-színű: barnás-vöröses, némi sárgás csillanással. Illatában minden olyan felsorakozik, ami tipikusan toszkán: cserzett bőr, föld, avar, dohány. A bor már öt éves, palackérettsége kiváló, hiszen a filozófia szerint szlovén hordóban érlelődik 1 évet, majd palackban hármat. Illata is hozza a fekete bogyós gyümölcsöket, de ízben ez még inkább robban, ugyanakkor nem annyira hangsúlyos, sokkal inkább csak kiegészítője a Chianti jellegnek. A gyümölcs-karakter érdekessége egy halvány, háttérben bujkáló, kedves rózsaszirom-íz, mely kedves tónust kölcsönöz a vissza-visszatérő erőteljes cserzett bőr és avar mellé. Jó, hogy nem akar túlzásokba esni, a test csak közepes, de egységes felépítésű, nincs benne rés vagy hiátus. Szép egyensúlyban lévő bor, ami kifejezetten a rozmaringos, toszkán fűszerezésű sültek ideális kísérőjeként fogyasztható, de akár magában is, egy jegenyefa szemlélése közben...

A termelővel egy érdekes és nagyon olaszos hangvételű interjú olvasható itt: grapecollective.com/articles/chiantis-pietro-beconcini-winery-where-tempranillo-and-sangiovese-grow-side-by-side

A Beconcini borok Magyarországon a Budai Zöld Fine Wine Service www.xn--budaizld-s4a.hu/ kínálatában érhetőek el.

Újdonságok

Villány nagykóstoló (2. felvonás)

Ezekben a karanténos időkben már nagyon ki vagyunk éheztetve - pontosabban szomjaztatva - a társasági eseményekre, mint amilyen egy jó borkóstoló. Tegnap tartottam egyet, szigorúan a karantén-szabályok figyelembe vételével, s mert külföldi vendégek is szép számmal részt vettek, Villányt szemeltem...
Teljes cikk

Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Hemina Vörös 2019

A hemina szó jelentésének magyarázatát semmiképp nem hagyhatom ki ebből a cikkből. Nursiai Szent Benedek regulája a 40. cikkében fogalmaz úgy, hogy "credimus eminam vini per singulos sufficere per diem" - azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor. Hortobágyi Cirill...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk