Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett Tokajjal, úgy Györgykovács Imréé egy a Somlóval. 

Megkísért, hogy "sic transit gloria mundi", vagy hasonló elcsépelt, de hangzatos mondással üssem el a fő kérdést, hogy "miért". Miért nincs folytatója a somlói legenda munkájának? Pedig unoka is van. Megkísért a gondolat, hogy azért, mert azt az iramot, amiről Györgykovács Imre mindig is híres volt, nem lehet bírni. Mármint, mit értek iram alatt. Mert hát sokan BMW terepjáróban iramlanak, akik jó minőségű kis- és közepes pincészet tulajdonosai. Ők jellemzően más iparágban már befutottak (tessék, megint egy ilyen mozgást kifejező ige), és "mobillal szervezik a világot újra...", a pincészet pedig a tűz, az izgalom a vállalkozói életük monotonabb rohanásában. Györgykovács Imre ezzel szemben úgy diktál iramot, hogy az egy helyben tartja őt. Ez a mai ember számára elképzelhetetlen. Mint Hamvasnál a Szentgyörgyhegyi: "mint az a művész, aki világéletében szobájából alig mozdult ki, és mégis nagyobb művet teremtett, mint akit ünnepeltek". Egyhelyben maradni, és így iramlani. A kristálytisztára mosott préssel. A legprecízebb fürtválogatással. Az elhalaszthatatlan hajnali keléssel, hogy hűvös legyen a szőlő bogyózáskor. Ez a mozdulatlan iram, a változatlanságba sűrűsödő jelenlét teszi a Somló hegyet világtengellyé, ha most esetleg filozófiai mélységek irányába akarnánk elkalandozni.

Inkább kóstoljunk. A tramini, az még megmaradt két másik fajtával együtt. Ebbe a borba belekóstolni olyan, mint egy másik világba átlépni. Tizenegy tételt kóstoltunk előtte kis csapatommal, s nem volt kétség, hogy ez kívánkozik a sor végére, koronának. A fajta rózsaillata, mint egy álom. Ne gondoljunk bódító arzenálra, nem - mint egy bolgár rózsalekvár. Üde is, visszafogott is, precíz is. Szinte érezzük a rózsa szárán a hamvas tüskéket. És akkor rájövünk, hogy ez egy bor.

Aztán ott van a terroir jelleg. Füstössége úgy olvad bele a bor textúrájába, hogy sehol nem tudnánk belekötni. Kifejezett, mégis integrált, valami gyönyörű. A korty végén obligát sósság képében jelentkezik. Lehetetlen az arányokba belekötni. Savai olyan érettek, hogy meg sem érezzük a savat. Az csak, mint egy valódi gerinc a tigrisben, szépre formálja a bort. S mi ezáltal a külsőre, a díszekre, az izmok összmunkájára tudunk figyelni. Telt extraktja megfelelő testet ad, az ízek percről-percre kavarognak. Exotikus gyümölcsök garmada, de mindez átlényegítve, nincs is értelme szétszálazni. A termőhely jellege mintegy sodrásba helyezi az egészet. Tanácsos egészen apró kortyocskákban ízlelni ezt a bort, és nagyon hidegen 6-8°C-n. 

Őszintén mondom, hogy ez a bor ezen az áron (4950 ft) nevetségesen olcsó. Távol álljon tőlem, hogy a Bortársaság zsebét gazdagítsam tovább ezzel az értékeléssel! Györgykovács Imre kizárólagos forgalmazójának lenni (akárcsak a mátrai Németh Attiláé) - ehhez jókor kellett lenni jó helyen (hegyen).

A somlói borok híresen hosszú eltarthatósága ennél a tételnél is borítékolható. '18-as termés, tizenöt év múlva lesz a csúcsán. Ajándékba - saját magunknak is - pince mélyére rejtve és elfelejtve, majd valamikor esküvőn, gyémántlakodalmon újból elővéve még sokáig nagy élményt nyújthat, ezért érdemes most felkészletezni.

Újdonságok

Már megint Marlborough - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

Tudják - vannak a plus size modellek. Szóval akik úgy néznek ki, mint egy normális nő, tehát nem csontsoványak és nem szilikon ciciket biggyesztetnek magukra, hogy kerek idomok is legyenek rajtuk, hanem mindenük olyan, ahogyan magától egy nő teste alakul. És ha meggondoljuk, szépen felöltöznek,...
Teljes cikk

Tesco's finest Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Nem szeretem az álszenteskedést. Természetesen veszek bort hipermarketben is, és nem én vagyok az egyetlen, ahogy elnézem a pénztáraknál. Ezért is fontos, hogy valaki az olyan borokról is írjon, amelyeket a tömegeknek szántak.Angliában élni a bor szempontjából egyszerűen Kánaán. Szó szerint minden...
Teljes cikk

Haraszthy Pinot Noir Rosé 2015

Igen! Pont így! Telitalálat! Ez kell!- Talán ritka, hogy ilyen lelkes szavakat olvas tőlem, aki a korábbi cikkekbe belelapoz. Pedig szívesen adom a dícséretet, ha a bor arra érdemes.Kétkedve olvastam évek óta a Haraszthy-Vallejo pincészetet felmagasztaló cikkeket a magyarországi Decanter (később és...
Teljes cikk

Januári munkák

"Eppuletre ha kel, ez Holnapban vagj fátA' Gyümölcs-fáknakis mesd-le száraz ágát.Ganéjozd szölödet, s' szántó földeidet,Egy helyből másikban most vidd méheidet."(1686. évi csíki klastrombeli kalendárium versei)A szőlő trágyázását a magyar bortörvény nem tiltja, de pl. a somlói borvidék rendtartása...
Teljes cikk

Újévkor - Apapezsgő

A világ legifjabb bloggerének értékelését teszem közzé az Apa által készített kölyökpezsgőről. Kérem fogadják szeretettel. Mondanom sem kell, az alkoholtartalom 0,0% alatt maradt.Boldog Új Évet kívánok!- Borbecsüs.
Teljes cikk

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk