Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.

Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam meg, amikor a történész arról beszélt, hogy a pannóniai borokat nem tartották külföldön nagy becsben az ókori világban. Ennek fő oka az lehetett, hogy a pannóniai borvidék borai nem voltak édesek (Pannonia csak a Dunáig tartott, hol van még ekkor Tokaj!), márpedig a rómaiak édesen szerették a borukat. Meg fűszeresen, sokszor mézzel ízesítve, és soha nem higítatlanul. Ami a borsítlust illeti, eleve nagyon más lehetett, mint a mai, hiszen a rómaiaknak volt ugyan pincéjük (amiről a régészek nem bizonyították, hogy bor tárolására használták volna), de volt tároló-érlelő helyiségük is, amiről viszont bizonyították, hogy bort érleltek benne. A furcsaság, hogy a helyiség fal- és padlófűtéssel volt ellátva, amiből következik, hogy valószínűleg az érés gyorsítása érdekében fűtöttek benne. Kicsit hasonlóan, mint ma egy madeira.

Cassius Dio szenátor, történetíró, aki a II.-III. század fordulójának időszakáról tud beszámolni, hiszen ekkor Pannonia provincia proconsulja, mégis egyenesen arról ír, hogy a pannon bor rossz minőségű. Ezért aztán a pannóniai borexportról nincsenek adataink, annál inkább az importról. Számos amforát találtak a régészek, a bor ókori szállítóedényét, azonban nincs közöttük pannoniai amfora típus. Vagyis egyszerűen nem szállítottak innen sehová. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lett volna jelentős a helyi termelés, és persze a bort már az ókorban is tárolták hordókban, meg bőrtömlőkben. Csak ezek az eszközök nem maradtak ránk, egyszerűen elporladtak.

Hogy mégis jelentős termelés volt, amit azonban a helyi piac "nyelt el", azt bizonyítják a Bogdáni úti szőlőmaglelet (a törkölyt egy felhagyott kútba dobták préselés után - innen került elő), és a Bécsi úti, a Kaszás-hegyi villa ásatásai során előkerült leletek (kőből készült taposókád, szőlőmetsző-kések), de legszembetűnőbben a Harsány-lejtői ásatás eredményei bizonyítják. Itt ugyanis felszínre került maga a szőlőskert, tehát a szép egyenes sorokba rendezett egykori szőlő-ültetőgödrök is, ami pontosan megfelel a Lucius Junius Moderatus Columella által leírt ültetési módnak: két tőke gödrönként, egymással szembefordítva, karózva. Bizonyítva vagyon, hogy kiskerti, de nagy mennyiségű szőlőművelés folyt itt a lankás hegyoldalakon.

Arra a kérdésre sajnos nem kapunk választ, hogy milyen fajtákat termesztettek a rómaiak itt Pannonia földjén. Ami azt illeti, sokat nem veszítettünk, hiszen ezek a fajták hazánk területén már régen kihaltak, ha másért nem, hát a folyamatos népvándorlás, elnéptelenedés, újra betelepülés következtében, amikor is minden nép hozta magával a saját megszokott fajtáit. És hát nem sokat mond önmagában a név, meg nincs is olyan szerencsénk, hogy elmondhassuk, hogy ültetvényeink az Aminean, vagy a Nomentan, Apian, esetleg Eugenia fajták leszármazottaival vannak tele. De ami azt illeti, nem kizárt, hogy a syrah, vagy épp a pinot noir génjeiben valamelyik ókori fajta leszármazottját ültetik szőlészeink újra, hiszen ezeken a vidékeken nagyobb volt a folytonosság borászat ügyében.

A rendezvényen a pannonhalmi Cseri pincészet borai voltak kóstolhatók, de mivel volt szerencsétlenségem kocsival érkezni, így ebből kimaradtam. Igyekszem majd pótolni, mert az Archeus cuvée-jük Győr Város Bora címmel dicsekszik, és kíváncsi vagyok, mi ízlik Győrnek. De erről majd egy másik cikkben, remélhetőleg hamarosan.

Havas Zoltán izgalmas, teljes cikke itt található: sirasok.blog.hu/2009/03/10/aquincum_szoloi


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Fteri Vinum - Moschofilero 2020

Lépjünk túl a xirósz, imiglikosz és retsina háromszögön, amelyben hazai görög éttermeink borkínálata mozog. Görögország sokkal többről szól ennél, csak valahogy kimarad a látószögünkből. Persze, délnyugatra (Olaszország), nyugatra (Franciaország) gyakran nézünk, de dél felé valahogy nemigen....
Teljes cikk

Wine52 Hungary tasting pack

Igazán büszke vagyok, hogy szakmailag irányíthattam az edinburghi székhelyű Wine52 cég számára összeállított Magyarország kóstolócsomag létrejöttét. Mindösszesen 186.000 palack magyar bor került a skót fogyasztók poharába. A csomagban a következő tételek szerepelnek: - Pannon Tokaj száraz furmint...
Teljes cikk

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk