Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)
Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi fogással kell majd
foglalkoznom.
Kezdjük is talán a klasszikusok legklasszikusabbikával: a rántott ponttyal.
A rántott pont esetében két nagyon feltűnő tulajdonsággal szembesülünk: egyrészt a ponty hal, mégpedig fehér húsú, másrészt a rántást panírbundában végezzük. Ennek megfelelően a hozzá való bor szinte biztosan fehérbor lesz, bár akadhat olyan bátor vállalkozó, aki egy halvány rozét is kipróbálhat mellé, főleg, ha az a pikkelyes állat nem tenyésztett, hanem szabadban fogott, kicsit "vadabb" ízű. Sajnos a nagyobb pontyok néha zsírosak, ez nem mindig kellemes, de egy jó savú bor ezen is túl tud segíteni minket.
Fehér borunk legyen közepesen testes, és nem túl zamatos, hogy hagyja érvényesülni a hal ízét. Jó lehet ide egy furmint, egy olaszrizling, vagy még inkább egy chardonnay. Ez utóbbit, ha némiképp újhordós érlelésen is keresztül esett, akkor azért is tudom külön ajánlani, mert a panírbunda kenyérízéhez jól
passzolhat egy kis finom toast-os ízjegy.
Az általam korábban bemutatott borok közül ezeket ajánlanám:
Szatmári Családi Pincészet, Szigliget: Olaszrizling 2011
De valamit ne feledjünk: azt szokták mondani, hogy a pezsgő mindenhez illik. A rántott hal esetében ez szerintem különösen igaz. Bátran próbálkozhatunk ezzel is: Elegancia: Hungária Grande Cuvée Brut, Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis 2014.