Luka Enikő - Soproni Turán 2017
Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik illatáról a saját gyermeküket. De a borászat alapvetően mégiscsak kémia, a cukorból bárkinek a keze között ugyanúgy lesz etil-alkohol és a tisztaság, odafigyelés, gondosság a férfiakat is gyakran jellemzi.
Mindezek előrevetítése után legyen most szó egy különlegességről, Luka Enikő 2017-es Turánjáról. A Turán magyar szőlőfajta, főként Egerben termesztik, elsősorban festőszőlőnek használják. Érdekes, virágos-mézes illatjegyek jellemzik, éppen emiatt eléggé megosztó fajta, van, aki rajong érte, van, aki ki nem állhatja. Utóbbiak közé tartozom.
Most mégis. Ennek a Turánnak az a története, hogy az idős Csizmadia József, a Turán nemesítője, éppen Luka Enikőt hívta fel telefonon, hogy tőle érdeklődjön, milyen is a Turán, ha igazi, ha nagyon szép. Azóta Enikő megfogadta, hogy nála mindig lesz fajtaborként nevelt Turán.
De jó, hogy megfogadta! Feketés, átlátszatlan sötét bíborszínű anyag, óriási extrakttal, lassan csordogáló templomablakokkal. Illatban-ízben egyöntetű, ezért csak egyszer írom le. Kökényes-szilvás alapon fel-felbukkanó fekete szeder halmok és feketeribiszkébe (vagy talán még inkább jostába) hajló, sötét bogyós, friss, cseppet sem lekváros gyümölcsösség jellemzi. E rétegeken keserű csokoládé, kávé, profi, szinte észrevehetetlen, de megkerülhetetlen hordózás jegyei. Friss, mégis már megállapodott, gyönyörűen összeérett anyag. Könnyed, mégis komoly felépítésű és komplex szövetű. Szerkezete tömör és stabil, mégsem nehéz. Arányos. Tanninja érdes, nemes, nem keserű. Hömpölyög a szájban, semmi rést, kívánnivalót nem hagy. A fajtára jellemző virágosság, mézesség nem tolakodó, alig észrevehetően, csak díszítésként bukkan fel, még csak azt sem mondanám, hogy keretezi az ízképletet. Lecsengése hosszú, ízes, gyümölcsre és tanninra hangolt.
Olyan ez a bor, mint egy 10 pontos magyar vándor.