Mikóczi Pincészet, Báta - Davand 2018
Egyszer volt, hol nem volt, a szarvasok sétálgattak az erdőben, és addig sétálgattak, amíg beesteledett. Így esett, hogy a 2018-as Davand cuvée címkéjén a két szarvas a sötétkék erdőben akaszkodott egymás agancsába, nem úgy, mint a Mikóczi Pincészet többi borán, ahol fényes nappal, fehér alapon vonulnak a vaddisznók, szarvasok. Nem is baj ez, hiszen karakterében, jellegében inkább sötétkék a Davand, bársonyos, mint a nyárvégi éjszaka.
Szokatlan, de izgalmas házasítás. Még mindig fiatalosan lilás, fejlődő, szép tükrös rubinszínű ital. Orrban a merlot és a kékfrankos gyümölcsössége játszik körtáncot - ha tetszik: birkózik egymással, mint a cimkén egymásnak feszülő két szarvas - meggyes, szilvás ízek váltakoznak, melyhez támaszt a cabernet sauvignon testessége ad. Háttérben a palackos érlelés fejlődő fűszeressége bújik meg. Szájban közepes test, visszafogott tannin, gyümölcshangsúly dominál, fiatal, friss, patikatisztaságú társasági bor. Szépen tükrözi a szekszárdi termőhely talajtípusának jellegzetes ízét. Jó egyensúlyát az is adja, hogy a 13,5-es alkohol nem lóg ki, lépést tart vele a test. Híven követi az illatot, kiegészül egy kevéske szederlevél, fodormenta és kaliforniai zöldpaprika fűszerességével. Lecsengésében kosárnyi erdei bogyós gyümölcs és villanásnyi meggylikőrös illat fűnik fel. Zártabb falú, kis öblű pohárból a legjobb. Kezdő vörösborosokat is meg fog győzni, édes gyümölcsössége a hölgyeket is rajongóvá teszi. Még két évig akár fektetni is érdemes, hogy fűszerességét maximummá érleljük. Ár- érték aránya rendben van.
Báta a szekszárdi borvidék legdélebbi csücskében van, érződik ezen a boron, érettségén, textúráján. Mikóczi Attila pedig érthető módon egyre-másra halmozza az elismeréseket, VinAgora aranyakat. Érdemes odafigyelni rá. Budapesten hamarosan a Bordói Novemberen lesz kóstolható a Corinthiában.