Mádi Borház - iMÁDlak 2015

Történelmi időket élünk sok tekintetben. Történelmi változás szerintem a borkészítés terén is folyamatban van, ennek Tokaj kiemelkedő szereplője. Lassan, de biztosan settenkedett be a köztudatba - és talán már a közízlésbe is - a tokaji száraz furmint, mint új kategória léte és igénye. Mostanra azt hiszem, elért egy olyan érettségi fokot, amikor ki lehet jelenteni, hogy megteremtődött az elképzelés mentén a stílus és a termék-koncepció. Most a tradícióvá érés folyamata indulhat el, és ehhez sok-sok nagyon jól elkészített, nagyon nemes és elegáns száraz tokaji bor kell. Találtam egy pár ilyet a Mádi Borház Manufaktúra jóvoltából. Bemutatom most közülük a 2015-ös iMÁDlak-ot.

Sportszerűtlen volna tőlem - kétszeresen is - ha a '15-öset a '13-ashoz hasonlítanám. Egyrészt a Kedves Olvasó nem biztos, hogy meg tudná tenni ugyanezt az összehasonlítást, hiszen a 2013-as iMÁDlak népszerűsége folytán már rég elfogyott (azt a 40 palackot pedig, amit a Mádi Borház Manufaktúra a pince mélyén elrejtett, majd - ki tudja, mikor - egyszer, szerencsések, kiválasztottak kóstolhatják érlelés után). Másfelől a brand fejlődőben van, a stílus kicsit változott, és bár a két bor termelője, termőhelye, neve, stílusa, minősége ugyanaz, mégis van közöttük annyi különbség, ami indokolttá teszi, hogy külön kezeljük őket. Azért néha teszek majd célzást a korábbi évjárat felé.

A 2015-ös iMÁDlak elsőként feltűnő tulajdonsága a rendkívüli arányosság, amiből a kifejezetten magas (15%) alkohol sem lóg ki lényegesen. Ez tudatos - árulja el Ecsedi Péter, a borkészítésért felelős tulajdonos, rendkívül szigorúan figyelnek arra, hogy a bor összeérjen fejlődése során, kifejezetten cél az elegancia, az egyensúlyban lévő szerkezet. Érződik is a textúrán a gondosság, a legmagasabb minőség elérésére törekvés. A pohárban szalmaszín ital, közepesnél intenzívebb illattal. Összetétele 85% furmint, 15% muskotály. Kiválóan eltalált arány ez, a muskotály izgalmasan virágossá teszi, öltözteti a furmintos alapot.
Halvány, tetszetős birsalma illattal indít, ami olyan érett birsalmát idéz, amit akár meg tudna enni nyersen is az ember. Egzotikus gyümölcsök párosulnak mellé (nagy, narancssárga papaya jut eszembe róla). Végtelenül tiszta illat, ravasz fajta-összeállítás: a muskotálytól kedves érzete lesz, legalábbis lágyabb mint a várakozásom. (Elkövettem egy merényletet: összekóstoltam egy Royal Tokaji 2014-es száraz  furminttal. Ez utóbbi szinte szúrós fásságot mutatott az iMÁDlak kerekségével szemben. Ahhoz mérten lágy, akár femininnek is mondható, mindenesetre a hordó integráltsága sokkal szebb, és ezért az egész
anyag érzete kifinomultabb lesz).

Az ízben azután nincs birsalma, inkább piros almás alapra épül, érett, szép citrusokkal, közepes testtel. A muskotálytól virágos díszeket is kap. Vidám, könnyű bor, de mégis tele van tartalommal. Meg  optimizmussal. Az ember ezt kortyolva szinte méheket lát, ahogy tavasszal a cseresznyefa-ültetvény körül röpködnek. Érett érzetet ad a 8 hónapos fahordós érlelés, és teltségéhez hozzájárul a mindössze 1,5g maradékcukor. Lecsengésében mutatkozik halványan egy sárgadinnyés illat és íz (jól megérett sárga bélű sárgadinnye) és akácvirágos mézesség. Az iMÁDlak birtokbor, vagyis nem dűlőszelektált, de az Istenhegy dűlő ásványossága itt is érezhetően előjön, viszont jól együtt mozog a hordós érlelés jegyeivel, mintegy egységet alkot velük. Nyilván palackban érlelve mindez jobban kidomborodik majd, hiszen a 2013-as iMÁDlak - amit a Tokaji Március nagykóstolón értékeltem - már szinte sósan ásványos jellegű volt, és finom rózsa, meg mályva illatokat is felmutatott. Nagy élvezet lenne vagy 5 éven keresztül figyelemmel kísérni ennek a bornak a fejlődését, biztos vagyok benne, hogy megállná a helyét akár fehér burgundikkal összehasonlításban is. Eleganciában és kiműveltségben egyaránt.

Neve és beltartalma miatt ez a bor szerelmi vallomásnak is kiváló. A holnap kezdődő Budafoki Borfesztiválon a Madgolna Borklubban kóstolható lesz. Nem szabad kihagyni, ha arra jár az ember.

budafokiborfesztival.hu/


Újdonságok

Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015

A Tisztelt Olvasó már az előző cikkből kitalálhatta, hogy  portfolió kóstolón voltam az aszófői Kecze-Hady pincénél. Igen, ez még 2018-ban volt, a Corinthia szállóban rendezett Bordói November nagykóstolón. Ott találkoztunk először, és onnan jöttem el a legkiválóbb emlékekkel, amikre most...
Teljes cikk

Kecze-Hady Pincészet - Rizlingli (rizlingszilváni) 2017

Felejtsünk el mindent, amit a rizlingszilvániról (más néven Müller Thurgau) tudunk. Például azt, hogy "Mivel nagyon érzékeny a gombabetegségekre és a rothadásra, termelőjét gyakran készteti korai szüretre. Ilyenkor savai nyersek, durvák maradhatnak annak ellenére, hogy teljes érésben szüretelve...
Teljes cikk

Cramele Recas - Nonius 2017

Irigykedni, vagy nem irigykedni - ez itt a kérdés. Vajon akkor nemesb-e a lélek, ha kiszáll tenger kínja ellen, és próbál kákán is csomót keresve tiltakozni az igazsággal szemben, vagy ha csendben belenyugszik a megváltoztathatatlannak látszó igazságba, és elismeri, hogy egy angol ember által...
Teljes cikk

Cramele Recas - két fehér

Ideje körülnézni a határon túl. Nem csupán azért, mert Balla Géza lett az év bortermelője (Ménes), hanem azért, mert úgy látom, divattá vált. Félreértés ne essék, továbbra is a hazai borokat szeretjük nagyon mi magyarok, de kíváncsiak kezdünk lenni, és egyre inkább érdeklődünk a szomszédos országok...
Teljes cikk

Dél-Balatoni borok primőr kóstolója

A 2019-es év legizgalmasabb kóstolóján vettem részt. Nem elírás, ezek a borok csak jövőre kerülnek forgalomba, de idén születtek, a 2018-as év termései. Már amelyik nem korábbi, például az érlelt vörösök és a pezsgők. Milyen lesz az évjárat? Tömören: jó. A Balaton déli oldalán legalábbis. Ebben a...
Teljes cikk

Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2014

A leglégiesebb aszú, amit valaha kóstoltam. Mintha a nyári égen úszkáló bárányfelhők töltenénk ki a szánkat, és körbeleng a koranyári virágzás ezernyi illata. Egy egészen modern stílus szélsőségesen impresszionista képviselője, folyékony festmény. De ne szaladjak ennyire előre. A Borháló ünnepi (5...
Teljes cikk

Mayer Róbert - Villányi Cabernet Franc 2015

Nehéz, nagyon nehéz. A fergeteges 2012-es évjárat után jó vörösbort találni egyre nehezebb. 2013 túl gyorsan öregedik, 2015 pedig számomra túl lágy, valahogy nincs karaktere, amolyan zöm évjárat. Ezek a borok... mint a legtöbb van. Természetesen tisztelet a kivételnek. A cabernet franc pedig a...
Teljes cikk

DR. Dula Bence - Gőzmalmos kékfrankos 2009

Az egri vöröseket nagyon szeretem. Talán ki merem jelenteni, hogy az egri termőterületekről érkezik az általam legmagasabbra becsült, legelegánsabbnak tartott borok többsége. Elbűvöl, mint táj és környezet - balra a Mátra csodás vonulatai, jobbra a Nagy Eged, mögötte a Bükk mindig havasnak tűnő...
Teljes cikk

Még egyszer a terroir-ról: Káli Kövek Kavics 2017

Köveskál aprócska főutcáján a Káli Kövek borszat körülbelül félúton helyezkedik el, nagy terasszal hívogat, meg is állnak az átutazók szép számmal. A Káli medencének egyébként is varázsos világa van, de Köveskál és környéke különösen egyedi így augusztusban: vadvirágos pusztákra hajazó,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk