Borvidék vagy terroir? (Móri Geszler Családi Pincészet - Chardonnay 2016)

A Móri Borvidék beültetett területe 1229 hektár (2010-es adat), Châblis - Burgundia legészakibb csücskének tisztán chardonnay termelő vidéke - mintegy 4800 hektár, vagyis közel négyszer akkora. Franciaország léptékében parányi borvidék, mégis külön tartjuk számon, bár lehetne Burgundia egy appellációja is. Mégsem az, ennek oka pedig, hogy annyira különleges adottságokkal rendelkezik, mégpedig két tényezőben: a klíma és a talaj. Ugyanez igaz a Móri Borvidékre is, ahogy erről részletesen írtam korábbi cikkemen itt: Geszler Családi Pincészet, Mór. Miként lehetséges mégis, hogy Mórról annyira gyakran megfeledkezünk, miközben iskolapéldája a termőhelyet kifejező terroir-boroknak?

Az ÉNY-DK irányban kiterjedő Móri árokban Pusztavámtól Zámolyig terjedő térségben az értékesebb területeken üledékes kőzetek, dolomit, üledékes kőzetaprólék (aleurit) alkotja az alapkőzetet, ez pedig éppen olyan feltételeket jelent, mint amit Châblis régió nyújt. Az északi marginális éghajlat itt erős szelekkel párosul és általában hűvösebb lokális klímával, mindez kedvez a savképződésnek, és a borok aromamegtartásának. Nem győzök szó nélkül elmenni mindezen tényezők mellett, valahányszor iható formában tapasztalom meg a móri borokban. Olyan ez, mint egy függvény-leképezés. A függvény a terroir adottságai, deriváltja a bor. Mivel pedig a borvidék adottságaiban annyira egységes, adja magát a kérdés, hogy - kicsiny méretére is tekintettel - borvidékről, vagy terroirról kell inkább beszélnünk? A kérdést részletesen tárgyalja egy jó kis (somlói) cikk, ha valaki bővebben kíváncsi rá. juhfark.hu/a-termohely-avagy-a-terroir-jelentosege/

Fosszíliákban gazdag üledékes alapkőzet

A mészben gazdag alapkőzetig azután lenyúlik a szőlő gyökere, és az arra alkalmas fajták gazdagon hozzák az ásványos jelleget, így jutunk el a chardonnay jelentőségéig. Châblis-ban is ő játssza a főszerepet, és nemzetközi mércével szerintem Móron is így van ez. Az általam kóstolt három tétel közül legalábbis (chardonnay, zenit, királyleányka) a chardonnay mutatta fel a legmarkánsabban a síkossághoz hasonló érzetet nyújtó meszes jelleget. Lássuk részletesen a Geszler Chardonnay 2016-ot.

Világos szalmaszín bor, de annyi zöld reflexszel, hogy már-már világoszöldnek is mondhatnám. Kövér templomablakok árulkodnak a gazdag beltartalomról. Illata visszafogott, egységes, fejlődése elején lévő, nagyon primer jellegű, köszönhetően a reduktív technológiának. Ebben is annyira hasonlít Mór és Châblis, hogy az erőteljes hordóhasználat (főként a barrik) nem jellemző. Meghagyják a szőlőnek az érvényesülés lehetőségét, így ki tud domborodni a fajta elsődleges karaktere. Már két éves, de lendülete töretlen, köszönhetően a remek és ízletes savaknak.  A chardonnay szőlőmust, szőlővirág ízjegyei mellett a lime, némi fű, hűvös érzetű vadvirágok kavarognak minden kortyban. Elsőrangú a fajta karakteréből adódó vajasság, gyönyörűen keretezi a hűvös klímára oly jellemző gyümölcsös-herbális ízjegyeket. Utóízében érintésnyi füstösség (ez megint Châblis-párhuzam!) és a már említett markáns mészköves ásványosság dominálnak. Összképe remek harmóniát mutat, koncentráltsága olyan, hogy jólesik szétcsapatni egy kisebb eresztés szikvízzel, hogy fellazuljon a szerkezete, így még élvezetesebben kutathatóak a bor aromái.

Előfordult, hogy 1/5 arányban a zenittel kevertem (saját garázs-küvém a borivói szabadság és kíváncsiság példája!). Ilyenkor a zenit virágos-muskotályos jegyei úgy feldobták a chardonnayt, hogy a Sziget-fehért megszégyenítően uniszex bulibor lett belőle. Egy pöttynyi kesernyésség is hozzátesz a frissességéhez és a füstösséggel párosulva kifejezetten előnyössé teszi valamilyen fehér húsú grillhez, könnyű nyári ételhez.

A bort Riedel Sommelier Montrachet pohárból kóstoltam, ami gyönyörűen kiemelte a chardonnay vajasságát. Ugyanakkor egyenes falú, apró talpas pohárból (Hamvas után szabadon) a meszesség domborodott ki. Akárhogy is nézzük, kiválóan összerakott bor, annyiféle arca van, és mindez mégis egységes.

Az alapkérdésre visszatérve, terroir, vagy borvidék? Mi van, ha az a válasz: egy borvidéknyi terroir.

 

 

Újdonságok

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk