Borvidék vagy terroir? (Móri Geszler Családi Pincészet - Chardonnay 2016)

A Móri Borvidék beültetett területe 1229 hektár (2010-es adat), Châblis - Burgundia legészakibb csücskének tisztán chardonnay termelő vidéke - mintegy 4800 hektár, vagyis közel négyszer akkora. Franciaország léptékében parányi borvidék, mégis külön tartjuk számon, bár lehetne Burgundia egy appellációja is. Mégsem az, ennek oka pedig, hogy annyira különleges adottságokkal rendelkezik, mégpedig két tényezőben: a klíma és a talaj. Ugyanez igaz a Móri Borvidékre is, ahogy erről részletesen írtam korábbi cikkemen itt: Geszler Családi Pincészet, Mór. Miként lehetséges mégis, hogy Mórról annyira gyakran megfeledkezünk, miközben iskolapéldája a termőhelyet kifejező terroir-boroknak?

Az ÉNY-DK irányban kiterjedő Móri árokban Pusztavámtól Zámolyig terjedő térségben az értékesebb területeken üledékes kőzetek, dolomit, üledékes kőzetaprólék (aleurit) alkotja az alapkőzetet, ez pedig éppen olyan feltételeket jelent, mint amit Châblis régió nyújt. Az északi marginális éghajlat itt erős szelekkel párosul és általában hűvösebb lokális klímával, mindez kedvez a savképződésnek, és a borok aromamegtartásának. Nem győzök szó nélkül elmenni mindezen tényezők mellett, valahányszor iható formában tapasztalom meg a móri borokban. Olyan ez, mint egy függvény-leképezés. A függvény a terroir adottságai, deriváltja a bor. Mivel pedig a borvidék adottságaiban annyira egységes, adja magát a kérdés, hogy - kicsiny méretére is tekintettel - borvidékről, vagy terroirról kell inkább beszélnünk? A kérdést részletesen tárgyalja egy jó kis (somlói) cikk, ha valaki bővebben kíváncsi rá. juhfark.hu/a-termohely-avagy-a-terroir-jelentosege/

Fosszíliákban gazdag üledékes alapkőzet

A mészben gazdag alapkőzetig azután lenyúlik a szőlő gyökere, és az arra alkalmas fajták gazdagon hozzák az ásványos jelleget, így jutunk el a chardonnay jelentőségéig. Châblis-ban is ő játssza a főszerepet, és nemzetközi mércével szerintem Móron is így van ez. Az általam kóstolt három tétel közül legalábbis (chardonnay, zenit, királyleányka) a chardonnay mutatta fel a legmarkánsabban a síkossághoz hasonló érzetet nyújtó meszes jelleget. Lássuk részletesen a Geszler Chardonnay 2016-ot.

Világos szalmaszín bor, de annyi zöld reflexszel, hogy már-már világoszöldnek is mondhatnám. Kövér templomablakok árulkodnak a gazdag beltartalomról. Illata visszafogott, egységes, fejlődése elején lévő, nagyon primer jellegű, köszönhetően a reduktív technológiának. Ebben is annyira hasonlít Mór és Châblis, hogy az erőteljes hordóhasználat (főként a barrik) nem jellemző. Meghagyják a szőlőnek az érvényesülés lehetőségét, így ki tud domborodni a fajta elsődleges karaktere. Már két éves, de lendülete töretlen, köszönhetően a remek és ízletes savaknak.  A chardonnay szőlőmust, szőlővirág ízjegyei mellett a lime, némi fű, hűvös érzetű vadvirágok kavarognak minden kortyban. Elsőrangú a fajta karakteréből adódó vajasság, gyönyörűen keretezi a hűvös klímára oly jellemző gyümölcsös-herbális ízjegyeket. Utóízében érintésnyi füstösség (ez megint Châblis-párhuzam!) és a már említett markáns mészköves ásványosság dominálnak. Összképe remek harmóniát mutat, koncentráltsága olyan, hogy jólesik szétcsapatni egy kisebb eresztés szikvízzel, hogy fellazuljon a szerkezete, így még élvezetesebben kutathatóak a bor aromái.

Előfordult, hogy 1/5 arányban a zenittel kevertem (saját garázs-küvém a borivói szabadság és kíváncsiság példája!). Ilyenkor a zenit virágos-muskotályos jegyei úgy feldobták a chardonnayt, hogy a Sziget-fehért megszégyenítően uniszex bulibor lett belőle. Egy pöttynyi kesernyésség is hozzátesz a frissességéhez és a füstösséggel párosulva kifejezetten előnyössé teszi valamilyen fehér húsú grillhez, könnyű nyári ételhez.

A bort Riedel Sommelier Montrachet pohárból kóstoltam, ami gyönyörűen kiemelte a chardonnay vajasságát. Ugyanakkor egyenes falú, apró talpas pohárból (Hamvas után szabadon) a meszesség domborodott ki. Akárhogy is nézzük, kiválóan összerakott bor, annyiféle arca van, és mindez mégis egységes.

Az alapkérdésre visszatérve, terroir, vagy borvidék? Mi van, ha az a válasz: egy borvidéknyi terroir.

 

 

Újdonságok

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet, Báta - Davand 2018

Egyszer volt, hol nem volt, a szarvasok sétálgattak az erdőben, és addig sétálgattak, amíg beesteledett. Így esett, hogy a 2018-as Davand cuvée címkéjén a két szarvas a sötétkék erdőben akaszkodott egymás agancsába, nem úgy, mint a Mikóczi Pincészet többi borán, ahol fényes nappal, fehér alapon...
Teljes cikk

Jammertal Blue Sky 2012

Sokszor írtam már a 2012-es évjáratról, ilyen szerintem évszázadonként csak egy van. Minden alkalommal elkápráztat. Kár, hogy csak néhány villányi borászat vállalja fel a hosszas érleléssel járó finanszírozási terhet. Ezek egyike a szenzációs Jammertal borászat. A Blue Sky a Jammertal sorozat...
Teljes cikk

Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős...
Teljes cikk

A Hard-seltzer jelenség

Valamikor a nyár elején jelent meg először ez a szó: hard seltzer. De akkor aztán egyszerre és mindenhol, minden felületen. Ez azt jelenti, hogy pénz van mögötte, minden bizonnyal nem kicsi. Az, hogy valami undorító, általában nehezen leplezhető, bár igyekszenek gondosan palástolni, például sok...
Teljes cikk

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk