Cramele Recas - két fehér

Ideje körülnézni a határon túl. Nem csupán azért, mert Balla Géza lett az év bortermelője (Ménes), hanem azért, mert úgy látom, divattá vált. Félreértés ne essék, továbbra is a hazai borokat szeretjük nagyon mi magyarok, de kíváncsiak kezdünk lenni, és egyre inkább érdeklődünk a szomszédos országok borai iránt. És nem csupán azok iránt, amelyeket magyarok készítenek. Legalábbis ezt tudtam meg az egyik vezető borismereti magazinból a minap.

A Cramele Recas az egyik olyan pincészet a Bánságban, amelyik hosszabb ideje jelen van a magyar piacon, és kiállításokon is rendszeresen részt vesznek. Nyilvánvaló náluk a nemzetközi ismertségre törés szándéka, ennek jegyében boraikon olyan szép, összeszedett, szabatos angol nyelvű borleírásokat olvashatni, hogy szívem összefacsarodott: a mi borászaink miért nem fordítanak erre ilyen igényességgel figyelmet? Pedig milyen hosszú ideje mondom (és ajánlom magamat, persze).

Két fehér bort kóstoltam, kezdetnek. A borokon nem tüntetnek fel évjáratot, ez nálunk szokatlan, de egyébként mindkettő 2017-es. Mind a királyleányka (feteasca regala), mind a sauvignon blanc a Castel Huniade, vagyis Hunyadi-kastély sorozatba tartozik. Valamikor a Hunyadiak birtokai voltak errefelé. Szép és egységes dizájn jellemzi, vonzza a szemet, feltűnő, egyszerre klasszikus és színei miatt fiatalos. Minden azonnal érthetővé válik, ha utánanézünk, és meglátjuk, hogy angol tulajdonos áll e temesrékási borászat mögött. És vigyázat, a palackokban lévő bor is beszél.

A királyleányka őshonos fajta Erdélyben, a kövérszőlő és a leányka természetes hibridje. Szinte kötelező tehát, hogy a Recastól is kóstoljunk egy királyleánykát (tükörfordítása a feteasca regala-nak). Robusztusabb királyleányka, mint amit mondjuk Thummerertől megszoktunk. Aranyos csillanású sötétebb szalmaszín ital, fajtajelleges és eléggé intenzív virágos illattal (jázmin). Már az illatból is következtetni lehet a maradékcukor jelenlétére. Szájban azután kiderül, hogy egy igazi elsőrandis, csajozós, fruskacsalogató borral van dolgunk. A felszínen könnyen érthető őszibarack, mögötte kifinomultabb exotikus gyümölcsök, citrusok, licsi. A karakteres savak (ezt a leánykától örökölte a szőlőfajta a hibridizációs nász során) szerencsére nem engedik nagyon dominálni a maradékcukrot, de így is kerekded, egyszerre lendületes és friss bort kapunk. Kicsit rusztikus, valahogy elsőre talán darabos, de a második kortytól megszelidül és markánsabban kidomborodik a fiatalos, frissítő jellege. Mint mindig, most is megéri várni egy keveset, akár néhány órát, mire a felnyitott bort kóstolni kezdjük. Átszellőzik, aromagazdagabbá válik. Egészen apró buborékok teszik még csillámlóbbá a szájban nyújtott összképet, picit átsziporkázzák a kortyot. Érdekes, szokatlan. Mi Magyarországon haloványabbnak szoktuk meg a királyleánykát, sápadtabbnak.

Azonos stílusban, de mennyire más céllal és összhatással bíró bor a sauvignon blanc! Semlegesebb, bár kitűnően érezni, hogy ugyanarról a vidékről érkezik. Világos szalmaszín. Visszafogottabb illat, egészen óvilági jellegű érzet jellemzi. Már az illatban megjelenik egy kevés ásványosság. Szájban maradéktalanul tiszta, zamatai mindenhez illeszkedően semlegesek, mentás-csalános, főként talán mentás karaktert mutat. Kiváló lehet tengeri herkentyűkhöz. Összeérett az összkép, egységes és bisztroborhoz illően sokoldalú, nem tolakodó. Ne tartogassuk, most kell fogyasztani. Közepesen hosszú lecsengésével korrekt, étel kíséretére kitalált, jól iható tétel.

Újdonságok

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk