Cramele Recas - két fehér

Ideje körülnézni a határon túl. Nem csupán azért, mert Balla Géza lett az év bortermelője (Ménes), hanem azért, mert úgy látom, divattá vált. Félreértés ne essék, továbbra is a hazai borokat szeretjük nagyon mi magyarok, de kíváncsiak kezdünk lenni, és egyre inkább érdeklődünk a szomszédos országok borai iránt. És nem csupán azok iránt, amelyeket magyarok készítenek. Legalábbis ezt tudtam meg az egyik vezető borismereti magazinból a minap.

A Cramele Recas az egyik olyan pincészet a Bánságban, amelyik hosszabb ideje jelen van a magyar piacon, és kiállításokon is rendszeresen részt vesznek. Nyilvánvaló náluk a nemzetközi ismertségre törés szándéka, ennek jegyében boraikon olyan szép, összeszedett, szabatos angol nyelvű borleírásokat olvashatni, hogy szívem összefacsarodott: a mi borászaink miért nem fordítanak erre ilyen igényességgel figyelmet? Pedig milyen hosszú ideje mondom (és ajánlom magamat, persze).

Két fehér bort kóstoltam, kezdetnek. A borokon nem tüntetnek fel évjáratot, ez nálunk szokatlan, de egyébként mindkettő 2017-es. Mind a királyleányka (feteasca regala), mind a sauvignon blanc a Castel Huniade, vagyis Hunyadi-kastély sorozatba tartozik. Valamikor a Hunyadiak birtokai voltak errefelé. Szép és egységes dizájn jellemzi, vonzza a szemet, feltűnő, egyszerre klasszikus és színei miatt fiatalos. Minden azonnal érthetővé válik, ha utánanézünk, és meglátjuk, hogy angol tulajdonos áll e temesrékási borászat mögött. És vigyázat, a palackokban lévő bor is beszél.

A királyleányka őshonos fajta Erdélyben, a kövérszőlő és a leányka természetes hibridje. Szinte kötelező tehát, hogy a Recastól is kóstoljunk egy királyleánykát (tükörfordítása a feteasca regala-nak). Robusztusabb királyleányka, mint amit mondjuk Thummerertől megszoktunk. Aranyos csillanású sötétebb szalmaszín ital, fajtajelleges és eléggé intenzív virágos illattal (jázmin). Már az illatból is következtetni lehet a maradékcukor jelenlétére. Szájban azután kiderül, hogy egy igazi elsőrandis, csajozós, fruskacsalogató borral van dolgunk. A felszínen könnyen érthető őszibarack, mögötte kifinomultabb exotikus gyümölcsök, citrusok, licsi. A karakteres savak (ezt a leánykától örökölte a szőlőfajta a hibridizációs nász során) szerencsére nem engedik nagyon dominálni a maradékcukrot, de így is kerekded, egyszerre lendületes és friss bort kapunk. Kicsit rusztikus, valahogy elsőre talán darabos, de a második kortytól megszelidül és markánsabban kidomborodik a fiatalos, frissítő jellege. Mint mindig, most is megéri várni egy keveset, akár néhány órát, mire a felnyitott bort kóstolni kezdjük. Átszellőzik, aromagazdagabbá válik. Egészen apró buborékok teszik még csillámlóbbá a szájban nyújtott összképet, picit átsziporkázzák a kortyot. Érdekes, szokatlan. Mi Magyarországon haloványabbnak szoktuk meg a királyleánykát, sápadtabbnak.

Azonos stílusban, de mennyire más céllal és összhatással bíró bor a sauvignon blanc! Semlegesebb, bár kitűnően érezni, hogy ugyanarról a vidékről érkezik. Világos szalmaszín. Visszafogottabb illat, egészen óvilági jellegű érzet jellemzi. Már az illatban megjelenik egy kevés ásványosság. Szájban maradéktalanul tiszta, zamatai mindenhez illeszkedően semlegesek, mentás-csalános, főként talán mentás karaktert mutat. Kiváló lehet tengeri herkentyűkhöz. Összeérett az összkép, egységes és bisztroborhoz illően sokoldalú, nem tolakodó. Ne tartogassuk, most kell fogyasztani. Közepesen hosszú lecsengésével korrekt, étel kíséretére kitalált, jól iható tétel.

Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk