Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2014
A leglégiesebb aszú, amit valaha kóstoltam. Mintha a nyári égen úszkáló bárányfelhők töltenénk ki a szánkat, és körbeleng a koranyári virágzás ezernyi illata. Egy egészen modern stílus szélsőségesen impresszionista képviselője, folyékony festmény.
De ne szaladjak ennyire előre.
A Borháló ünnepi (5 évesek lettek novemberben) fogadásán a Degenfeld-standon már a fajtaborok kóstolásakor feltűnt, hogy teljesen más felfogásban iskolázzák az alapborokat, mint a ma irányadó trend. Nem törekszenek arra a szikárságra és savhangsúlyra, amit a mai száraz furmintok, száraz sárgamuskotályok nemzetközivé váló divatja diktál (tény, hogy a sárgamuskotályt nehezebb megerőszakolni a csontszáraz divat szerint, de szokott sikerülni). Itt a Degenfeldnél cserfesen vidám off-dry és félédes borokat kóstolok, reduktív, virágos, amolyan fruska-borokat, mint amikor a XIX. századi orosz regényekben főhősünk meglátja a tüneményes - és később elérhetetlennek bizonyuló - fiatal hölgyet, napernyővel, lovas hintón és a babarózsaszín abroncsszoknya alól kivillanó csipkés-fodros alsószoknyában.
A bor hivatalos leírását a pincészet honlapjáról idézem, innen: degenfeld.hu/webshop/borok/tokaji-aszu-5-puttonyos-2014, mégpedig azért, hogy legyen kontraszt azzal, ahogyan én láttam, vagyis szeretném bemutatni mennyire NEM olyen ez a bor, mint a hivatalos leírás. Hanem annál sokkal jobb. "Színe erős szalmasárga. Illatban először aszalt ananász, majd később sárgabarack érezhető, majd kis idő múlva kezd fűszeres lenni. Ízben először a fűszeresség jelenik meg, ez mézes karakterrel párosul, majd a sárgabarackos ízvilág tesz különlegessé lecsengését."
Én ilyennek tapasztaltam: Közepes intenzitású illatában derű, és parfüm. Virágözön, elsősorban a tavasz virágzó fáinak vegyes zsongása, emellett határozott fehér-húsú gyümölcsök, különösen őszi, és licsi. Akácvirág is érződik, de mézessége nem akácot idéz, hanem jóval fehérebb mézeket; habosított selyemkóróméz és manuka-méz jut róla eszembe.
Szájban 173 g maradék cukra egyszerűen habkönnyűvé válik a 8,24 g/l sav hátán. A legmagátólértetődőbben simul szét a nyelvünkön, mintha csak egy könnyed panna cottát ízlelgetnénk valami firenzei cukrászda teraszán. Gyönyörűen illeszkedő édessége annyira nem tolakodó, hogy csak a lecsengés végtelenségében, talán jó 5 perc után érezzük a szánk szélén, de akkor is úgy, mint selymesen olvadó tiszta szőlőcukrot. Ízben a már megismert gyümölcs- és virághangsúlyos érzetet ismétli, rendkívül feminin, szaténos. Szép kiegészítői az íznek a hordófűszerek, vanília, de kamilla is érződik, mégpedig elég határozottan, valamint fehér tea és jázmin.
Világos tónusú, derűs, lendületes, fiatal és megfelelően komplex bor, ami valószínűleg önmagában kóstolva adja a legnagyobb élvezetet.