Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2014

A leglégiesebb aszú, amit valaha kóstoltam. Mintha a nyári égen úszkáló bárányfelhők töltenénk ki a szánkat, és körbeleng a koranyári virágzás ezernyi illata. Egy egészen modern stílus szélsőségesen impresszionista képviselője, folyékony festmény.

De ne szaladjak ennyire előre.

A Borháló ünnepi (5 évesek lettek novemberben) fogadásán a Degenfeld-standon már a fajtaborok kóstolásakor feltűnt, hogy teljesen más felfogásban iskolázzák az alapborokat, mint a ma irányadó trend. Nem törekszenek arra a szikárságra és savhangsúlyra, amit a mai száraz furmintok, száraz sárgamuskotályok nemzetközivé váló divatja diktál (tény, hogy a sárgamuskotályt nehezebb megerőszakolni a csontszáraz divat szerint, de szokott sikerülni). Itt a Degenfeldnél cserfesen vidám off-dry és félédes borokat kóstolok, reduktív, virágos, amolyan fruska-borokat, mint amikor a XIX. századi orosz regényekben főhősünk meglátja a tüneményes - és később elérhetetlennek bizonyuló - fiatal hölgyet, napernyővel, lovas hintón és a babarózsaszín abroncsszoknya alól kivillanó csipkés-fodros alsószoknyában.

A bor hivatalos leírását a pincészet honlapjáról idézem, innen: degenfeld.hu/webshop/borok/tokaji-aszu-5-puttonyos-2014, mégpedig azért, hogy legyen kontraszt azzal, ahogyan én láttam, vagyis szeretném bemutatni mennyire NEM olyen ez a bor, mint a hivatalos leírás. Hanem annál sokkal jobb. "Színe erős szalmasárga. Illatban először aszalt ananász, majd később sárgabarack érezhető, majd kis idő múlva kezd fűszeres lenni. Ízben először a fűszeresség jelenik meg, ez mézes karakterrel párosul, majd a sárgabarackos ízvilág tesz különlegessé lecsengését."

Én ilyennek tapasztaltam: Közepes intenzitású illatában derű, és parfüm. Virágözön, elsősorban a tavasz virágzó fáinak vegyes zsongása, emellett határozott fehér-húsú gyümölcsök, különösen őszi, és licsi. Akácvirág is érződik, de mézessége nem akácot idéz, hanem jóval fehérebb mézeket; habosított selyemkóróméz és manuka-méz jut róla eszembe.

Szájban 173 g maradék cukra egyszerűen habkönnyűvé válik a 8,24 g/l sav hátán. A legmagátólértetődőbben simul szét a nyelvünkön, mintha csak egy könnyed panna cottát ízlelgetnénk valami firenzei cukrászda teraszán. Gyönyörűen illeszkedő édessége annyira nem tolakodó, hogy csak a lecsengés végtelenségében, talán jó 5 perc után érezzük a szánk szélén, de akkor is úgy, mint selymesen olvadó tiszta szőlőcukrot. Ízben a már megismert gyümölcs- és virághangsúlyos érzetet ismétli, rendkívül feminin, szaténos. Szép kiegészítői az íznek a hordófűszerek, vanília, de kamilla is érződik, mégpedig elég határozottan, valamint fehér tea és jázmin.

Világos tónusú, derűs, lendületes, fiatal és megfelelően komplex bor, ami valószínűleg önmagában kóstolva adja a legnagyobb élvezetet.

Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk