Mádi Borház - iMÁDlak 2015

Történelmi időket élünk sok tekintetben. Történelmi változás szerintem a borkészítés terén is folyamatban van, ennek Tokaj kiemelkedő szereplője. Lassan, de biztosan settenkedett be a köztudatba - és talán már a közízlésbe is - a tokaji száraz furmint, mint új kategória léte és igénye. Mostanra azt hiszem, elért egy olyan érettségi fokot, amikor ki lehet jelenteni, hogy megteremtődött az elképzelés mentén a stílus és a termék-koncepció. Most a tradícióvá érés folyamata indulhat el, és ehhez sok-sok nagyon jól elkészített, nagyon nemes és elegáns száraz tokaji bor kell. Találtam egy pár ilyet a Mádi Borház Manufaktúra jóvoltából. Bemutatom most közülük a 2015-ös iMÁDlak-ot.

Sportszerűtlen volna tőlem - kétszeresen is - ha a '15-öset a '13-ashoz hasonlítanám. Egyrészt a Kedves Olvasó nem biztos, hogy meg tudná tenni ugyanezt az összehasonlítást, hiszen a 2013-as iMÁDlak népszerűsége folytán már rég elfogyott (azt a 40 palackot pedig, amit a Mádi Borház Manufaktúra a pince mélyén elrejtett, majd - ki tudja, mikor - egyszer, szerencsések, kiválasztottak kóstolhatják érlelés után). Másfelől a brand fejlődőben van, a stílus kicsit változott, és bár a két bor termelője, termőhelye, neve, stílusa, minősége ugyanaz, mégis van közöttük annyi különbség, ami indokolttá teszi, hogy külön kezeljük őket. Azért néha teszek majd célzást a korábbi évjárat felé.

A 2015-ös iMÁDlak elsőként feltűnő tulajdonsága a rendkívüli arányosság, amiből a kifejezetten magas (15%) alkohol sem lóg ki lényegesen. Ez tudatos - árulja el Ecsedi Péter, a borkészítésért felelős tulajdonos, rendkívül szigorúan figyelnek arra, hogy a bor összeérjen fejlődése során, kifejezetten cél az elegancia, az egyensúlyban lévő szerkezet. Érződik is a textúrán a gondosság, a legmagasabb minőség elérésére törekvés. A pohárban szalmaszín ital, közepesnél intenzívebb illattal. Összetétele 85% furmint, 15% muskotály. Kiválóan eltalált arány ez, a muskotály izgalmasan virágossá teszi, öltözteti a furmintos alapot.
Halvány, tetszetős birsalma illattal indít, ami olyan érett birsalmát idéz, amit akár meg tudna enni nyersen is az ember. Egzotikus gyümölcsök párosulnak mellé (nagy, narancssárga papaya jut eszembe róla). Végtelenül tiszta illat, ravasz fajta-összeállítás: a muskotálytól kedves érzete lesz, legalábbis lágyabb mint a várakozásom. (Elkövettem egy merényletet: összekóstoltam egy Royal Tokaji 2014-es száraz  furminttal. Ez utóbbi szinte szúrós fásságot mutatott az iMÁDlak kerekségével szemben. Ahhoz mérten lágy, akár femininnek is mondható, mindenesetre a hordó integráltsága sokkal szebb, és ezért az egész
anyag érzete kifinomultabb lesz).

Az ízben azután nincs birsalma, inkább piros almás alapra épül, érett, szép citrusokkal, közepes testtel. A muskotálytól virágos díszeket is kap. Vidám, könnyű bor, de mégis tele van tartalommal. Meg  optimizmussal. Az ember ezt kortyolva szinte méheket lát, ahogy tavasszal a cseresznyefa-ültetvény körül röpködnek. Érett érzetet ad a 8 hónapos fahordós érlelés, és teltségéhez hozzájárul a mindössze 1,5g maradékcukor. Lecsengésében mutatkozik halványan egy sárgadinnyés illat és íz (jól megérett sárga bélű sárgadinnye) és akácvirágos mézesség. Az iMÁDlak birtokbor, vagyis nem dűlőszelektált, de az Istenhegy dűlő ásványossága itt is érezhetően előjön, viszont jól együtt mozog a hordós érlelés jegyeivel, mintegy egységet alkot velük. Nyilván palackban érlelve mindez jobban kidomborodik majd, hiszen a 2013-as iMÁDlak - amit a Tokaji Március nagykóstolón értékeltem - már szinte sósan ásványos jellegű volt, és finom rózsa, meg mályva illatokat is felmutatott. Nagy élvezet lenne vagy 5 éven keresztül figyelemmel kísérni ennek a bornak a fejlődését, biztos vagyok benne, hogy megállná a helyét akár fehér burgundikkal összehasonlításban is. Eleganciában és kiműveltségben egyaránt.

Neve és beltartalma miatt ez a bor szerelmi vallomásnak is kiváló. A holnap kezdődő Budafoki Borfesztiválon a Madgolna Borklubban kóstolható lesz. Nem szabad kihagyni, ha arra jár az ember.

budafokiborfesztival.hu/


Újdonságok

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk