Breitenbach Tokaj 2013 Dry (Furmint)

Százhalombattán a 'Matrica' múzeumban egy őskori település rekonstrukciója látható. Az egyik házban az ősi szövési módok, a bronzkorban használt ruházat anyagainak mintázatai, természetes festékkel történt fonalfestések eredményei láthatóak. Bóklászik az ember szórakozottan, olvasgatja a feliratokat a festési, cserzési eljárásokról, és odaképzeli magát a vaskorba. Egyszer csak rádöbben, hogy ezek a fonalak, minták, színek igazából szépek. Természetesek, érintetlenek, romlatlanok. Nem csak arról van szó, hogy a bronzkorban "még csak ez volt". Lehet úgy is látni, hogy a bronzkorban az ember még illeszkedett a természethez. Ennek jelképeiként is kiemelkedően szépek a szövetek. Pedig tapintásuk a mai ruháknál nyilvánvalóan durvább, színeik fakóbbak, mint amihez mai szemünk szokott.

A Breitenbach furmintról pontosan ez jutott eszembe.

Gyönyörű, csillogó aranyszín, de már a szín jelzi - ilyen fiatal bor esetében - hogy a pincészetnek "más" a felfogása a száraz furmintról. Mihez képest? A száraz furmint divathoz képest. Ez utóbbiak, bár láttak fahordót, halványak, fiatalok maradnak. Breitenbach furmintjára nem ez jellemző. Az illat oxidált, száraz szamorodnira emlékeztető - legalábbis ez az első élmény. Óriási savtartalmát ellenpontozza egy kevés maradék cukor, de az oxidáltság olyan irányba viszi el, hogy még e mellett is csontszáraz érzést kelt. Egyre inkább olyan, mintha egy sherryt szagolgatnék. Pörkölt aromák érkeznek, mellette virágok és ásványosság. Nem mondhatom, hogy ne lenne vonzó, és mindenesetre vitathatatlanul tokaji. Továbbá vitathatatlanul megkapó, mert érdekes, különleges, merész, "más". Az egész bor óriás léptékű. 7,6 a sav, 14,5% az alkohol, 4,2 a cukor. Igazán telített, minden érzéket lerohan. Nem üt agyon, de komoly, súlyos, elgondolkodtató. Nem lehet gyorsan inni.

Szájban még érdekesebb. Aszalt füge, pörkölt mogyoró, aszalt kajszi, és egy sor más szárított gyümölcs (pörkölt tökmag is) az ízrepertoárban. Textúrája rendkívül kiművelt, gondos elkészítés, nemes és koncentrált gyümölcs feldolgozása érződik. Olyan ez a bor, mint Derkovits rézkarcán Dózsa György tüzes koronával a fején: középen az izmos, parancsoló testalkatú magyar nemesúr, fején a szorító vasabroncs. Hasonlatomban a vasabroncs az oxidáció, előbbi maga a bor. Egyben a kettőt szeretem is, meg nem is.

Jancis Robinson nem dícsérné meg, de szerintem ez a termelőt nem érdekli. Igaza van. Ez a száraz tokaji furmint másik arca. Vagy az igazi? Ezen sokat lehet és lehetett vitázni... Ami viszont nem vonható kétségbe, az a legmagasabb minőség igénye. Az megvan, ezt a bor remek szerkezete egyértelművé teszi. Csak stílusról vitázhatunk, a stílus meg már ízlés kérdése, nem minőségé.

Fogadások bora, előételek előtt, étvágygerjesztőnek. De minek importálunk ebbe az országba sherryt? Itt a sajátunk.


Újdonságok

Mádi Borház Manufaktúra - m15 (Sárgamuskotály 2015)

Van egy nagyon jó hely Budafokon, amit eleddig nem ismertem. Úgy hívják, hogy Magdolna Borklub. Picurka, macskaköves utcában, picurka, zöld udvar, hangulatos, ódon házzal és barátságos, nagy bejárattal. Egyszerre elegáns és családias. Hívogató kovácsoltvas kapu, árnyas lugas, az épületben pedig...
Teljes cikk

Bárdos Rosé 2015 (kékfrankos - pinot noir- merlot)

Röviden írok ugyan, de dícsérőleg. Egyúttal megdicsérem az Országos Miklós-napi Borversenyt és annak zsűrijét is. Úgy veszem észre, éppen azoknak osztották az aranyat, akik megérdemelték. Köztük a 2015-ös Bárdos kékfrankos - pinot noir- merlot rozé. Bárdosék már évek óta zsinórban hozzák...
Teljes cikk

Breitenbach Tokaj 2013 Dry (Furmint)

Százhalombattán a 'Matrica' múzeumban egy őskori település rekonstrukciója látható. Az egyik házban az ősi szövési módok, a bronzkorban használt ruházat anyagainak mintázatai, természetes festékkel történt fonalfestések eredményei láthatóak. Bóklászik az ember szórakozottan, olvasgatja a...
Teljes cikk

A Borbecsüs Nagy Rosé Tesztje

Nem vagyok nagy kapacitású ivó, és anyagilag sem vagyok képes olyan merítést felhozni, mint mondjuk a VinCE magazin, de ha nyár van, akkor rosé rajongásban élek, és megosztom a kedves Olvasóval a kánikulai időszakban mostanáig felhalmozott tapasztalataimat.Íme a versenyzők:Kezdjük a szokásos...
Teljes cikk

Koch Borászat (VinArt) - Csanád cuvée 2012

Két okom is akadt, amiért mindenképpen meg akartam kóstolni a Csanád küvét. Egyik, hogy a Koch Borászat volt 2014-ben az év pincészete, és úgy gondoltam, a zászlósbor (mármint a VinArt zászlósbora, de hiszen a bor "felelőse" ugyanaz) lesz az, ami legjobban interpretálja, miért ítélték...
Teljes cikk

Muskotály párbaj Villányból

Két ottonel muskotály fordult meg alig pár nap távolságban egymástól a poharamban. Mindkettő Villányból. 2015-ösek. Ruppert "a nyúl" ottonel muskotály és Bock szintén ottonel. Mindkettő pontosan 12% alkoholtartalommal erjesztve. Mindkettő világos szalmaszín, intenzív, illatos... Észrevettem már pár...
Teljes cikk

Egri Bikavér ünnep 2016 és a Kovács Nimród Winery

Tényleg volt körhinta, voltak veterán autók és traktorok (még a kislányaim is mérsékelt érdeklődést mutattak ezek iránt, különösen a babakék Ikarus mozgatta meg a fantáziájukat), volt latin zene is, de messzi eldugva a sátraktól, azután voltak érdekes, betonvasból készült díszletek...
Teljes cikk

Meleg klíma, hűvös klíma - Taschner kékfrankosok

Elkényeztetett minket a Taschner Borház a Kékfrankos Április kóstolón. Legalábbis, aki érdekességekre és különleges élményre vágyott, azokat biztosan, mert olyan élményben lehetett részünk a standján, amilyenben sehol máshol. Sopronban kezdődött minden - legalábbis számomra - és "minden" alatt a...
Teljes cikk

Bor és fraktál - Tállya Wines, késői szüret 2014

Nagyon szerény a Tállya Wines, túl szerény. A bor fényképén túl egy szó nem sok, annyi sem szerepel leírásként a honlapon a kései szüret mellett. A háromszoros magyar sommelier bajnok csak a száraz furmintot dícsérte volna meg? Biztosan ezt is, pedig...Vagy talán úgy vannak vele, hogy a bor magáért...
Teljes cikk

Planina Borház, Mohács - Három kékfrankos

Jó megismerkedni egy ilyen tiszta, egyenes beszédű és nyílt karakterű emberrel, mint amilyen Horváth Zoltán. Jó megkóstolni olyan borokat, amelyeket ő készített, és ugyanez a meggyőző őszinteség árad belőlük. Kékfrankosok, bár a mohácsi szőlőhegyen a "hazai" egyértelműen nem ez, hanem a kadarka,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk