Breitenbach Tokaj 2013 Dry (Furmint)

Százhalombattán a 'Matrica' múzeumban egy őskori település rekonstrukciója látható. Az egyik házban az ősi szövési módok, a bronzkorban használt ruházat anyagainak mintázatai, természetes festékkel történt fonalfestések eredményei láthatóak. Bóklászik az ember szórakozottan, olvasgatja a feliratokat a festési, cserzési eljárásokról, és odaképzeli magát a vaskorba. Egyszer csak rádöbben, hogy ezek a fonalak, minták, színek igazából szépek. Természetesek, érintetlenek, romlatlanok. Nem csak arról van szó, hogy a bronzkorban "még csak ez volt". Lehet úgy is látni, hogy a bronzkorban az ember még illeszkedett a természethez. Ennek jelképeiként is kiemelkedően szépek a szövetek. Pedig tapintásuk a mai ruháknál nyilvánvalóan durvább, színeik fakóbbak, mint amihez mai szemünk szokott.

A Breitenbach furmintról pontosan ez jutott eszembe.

Gyönyörű, csillogó aranyszín, de már a szín jelzi - ilyen fiatal bor esetében - hogy a pincészetnek "más" a felfogása a száraz furmintról. Mihez képest? A száraz furmint divathoz képest. Ez utóbbiak, bár láttak fahordót, halványak, fiatalok maradnak. Breitenbach furmintjára nem ez jellemző. Az illat oxidált, száraz szamorodnira emlékeztető - legalábbis ez az első élmény. Óriási savtartalmát ellenpontozza egy kevés maradék cukor, de az oxidáltság olyan irányba viszi el, hogy még e mellett is csontszáraz érzést kelt. Egyre inkább olyan, mintha egy sherryt szagolgatnék. Pörkölt aromák érkeznek, mellette virágok és ásványosság. Nem mondhatom, hogy ne lenne vonzó, és mindenesetre vitathatatlanul tokaji. Továbbá vitathatatlanul megkapó, mert érdekes, különleges, merész, "más". Az egész bor óriás léptékű. 7,6 a sav, 14,5% az alkohol, 4,2 a cukor. Igazán telített, minden érzéket lerohan. Nem üt agyon, de komoly, súlyos, elgondolkodtató. Nem lehet gyorsan inni.

Szájban még érdekesebb. Aszalt füge, pörkölt mogyoró, aszalt kajszi, és egy sor más szárított gyümölcs (pörkölt tökmag is) az ízrepertoárban. Textúrája rendkívül kiművelt, gondos elkészítés, nemes és koncentrált gyümölcs feldolgozása érződik. Olyan ez a bor, mint Derkovits rézkarcán Dózsa György tüzes koronával a fején: középen az izmos, parancsoló testalkatú magyar nemesúr, fején a szorító vasabroncs. Hasonlatomban a vasabroncs az oxidáció, előbbi maga a bor. Egyben a kettőt szeretem is, meg nem is.

Jancis Robinson nem dícsérné meg, de szerintem ez a termelőt nem érdekli. Igaza van. Ez a száraz tokaji furmint másik arca. Vagy az igazi? Ezen sokat lehet és lehetett vitázni... Ami viszont nem vonható kétségbe, az a legmagasabb minőség igénye. Az megvan, ezt a bor remek szerkezete egyértelművé teszi. Csak stílusról vitázhatunk, a stílus meg már ízlés kérdése, nem minőségé.

Fogadások bora, előételek előtt, étvágygerjesztőnek. De minek importálunk ebbe az országba sherryt? Itt a sajátunk.


Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk