Planina Borház, Mohács - Három kékfrankos

Jó megismerkedni egy ilyen tiszta, egyenes beszédű és nyílt karakterű emberrel, mint amilyen Horváth Zoltán. Jó megkóstolni olyan borokat, amelyeket ő készített, és ugyanez a meggyőző őszinteség árad belőlük. Kékfrankosok, bár a mohácsi szőlőhegyen a "hazai" egyértelműen nem ez, hanem a kadarka, hiszen azt hozták a sokácok a XVII-ik században. A legújabb korban aztán a pécsi borvidéket inkább a fehérekről ismerjük (cirfandli), pedig, mint oly sokfelé az országban, a vörös szőlő csak a filoxérával pusztult ki. A Planina Borház visszahozta ide a kékszőlőt, és ennek szerintem örülni lehet. Mindjárt leírom, miért.

Három kékfrankost kóstoltam, különböző évjáratok, különböző iskolázottságúak. Ha nem lenne foglalt ez a szó, azt mondanám, hogy barbár borok. Őserő, egyenes, direkt lendület árad belőlük. Ez cseppet sem baj, bár bájosnak nem lehetne nevezni, de nem is kell, mert ezek robusztus, maszkulin ivóborok. Mivel a barbár szó foglalt, így inkább az izmos, elementáris, erőteljes, tekintélyes, lendületes szavakat használom. Mindez nem jelenti, hogy hatalmas testük lenne, hiszen nem chilei cabsauv-ról beszélünk. A kékfrankos kategóriájában, a közepes test, közepes lecsengés viszonylatában kell ezeket az erőteljes összképű borokat érteni, ha a Planina borokat isszuk. Szögezzük le, hogy nem kezdőknek valók.

Bár mind a hármat fajélesztővel erjesztette Horváth Zoltán, mégsem összetéveszthetőek egymással. Meg kell hagyni, hogy egységes stílus érezhető, látszik, hogy mindhárom egy termőhelyről, egy kéz alól, egy borásztól érkezett. Ugyanakkor nem a fajélesztő aromaképzése határozza meg a borok jellegét, hanem sokkal inkább a termőhely jön át. Mindegyikben van valami sejtelmes hűvösség, ami a savszerkezet következménye lehet. A kékfrankos elvárt meggyes, fekete bogyós jellege mellett mindegyik felvillant valami izgalmasat, különlegeset is.

Időrendi sorrendben hátrálunk. A 2013-as - ezt most töltötték le áprilisban - a hűvösség mellet paprikás, pontosabban zöldpaprikás. Ebben a legtöbb a hordófűszer - 500l-es újhordóban időzött -, kifejezetten a piaci elvárásnak megfelelően iskolázott, a három közül a legmegközelíthetőbb, leginkább gyümölcsös, legkerekebb. Ha visszagondolunk arra, amit a 2013-as évjáratról összegeztem (itt: Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?), talán nem is csoda. Mindenesetre a Planina kékfrankosa nélkülözi a korai öregedés, túlérés jellegeit. Egy parányi pezsgés jelzi, hogy most hozták föl a pincéből, s a présházban már jóval melegebb van. Horváth Zoltán nem fejtegeti a borokat gyakran, hogy megtartsa a természetes fejlődésüket. Viszont ha megmelegszik a bor, a kötött CO2 elkezd felszabadulni belőle. Ez adhatja a hangyányi pezsgést, ami a palackozásig már biztosan el fog tűnni. Amúgy meg nem is áll rosszul neki.

A 2011-es mohácsi vörös a legzárkózottabb ízképű. Jó savszerkezetének köszönhetően viszont üde, friss és lendületes. Élmény kortyolni és ínycsiklandó vörös húsételeket vízionálok mellé.

A 2009-es Jenyei a leglehengerlőbb. 2009 forró, száraz év volt. Fahordóban érett a bor, de nem újhordóban (idősebb, rendberakott ászokhordóban). Kemény, karakteres tannin késztet csücsörítésre. Őszinte, ütős ital, nyers, de nagyon integrált és önálló arculata van. Nem csuklik össze, nem fáradt, még vagy 3-4 év van benne.

Olyan borok ezek, hogy szívesen felkiáltanék, csettintve: "a kutyafáját!" - ha nem volna már ez is foglalt. Így inkább azt mondom: kóstoljuk, és érezzük, hogy két lábbal állunk a földön.

A pincészet weblapjának prímán eltalált dizájnja éppen azt a hangulatot árasztja, amit a borok. Itt kereshető fel. www.planina-borhaz.hu/


Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Pannon Tokaj Kincsem furmint 2019

Ahogy a 37-es főútról Tolcsva felé elfordulunk, egy kisebb emelkedő után bontakoznak ki a templomtornyok, aztán a falu házai a völgyben, bal kéz felől a hegyoldalra enyhén felfutóan. Igazán bájos látvány sok fehér ház a szőlők ölelésében. Ahogy beérünk a faluba, a görögkatolikus templom fogad...
Teljes cikk

Kir-Yanni (Naoussa) - Akakies Xinomavro rosé extra dry

Amikor a szokatlant azonnal megszeretjük... Nyáron különösképpen jól esik a szénsavas ital, s a habzóboroknak egyébként is soha nem látott reneszánsza van. Igazi proletár reneszánsz ez (Hankiss Elemér hasonló című könyvére utalva), amióta minden árkategóriában mindenféle stílusban és bármely...
Teljes cikk

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk