Mádi Borház Manufaktúra - m15 (Sárgamuskotály 2015)

Van egy nagyon jó hely Budafokon, amit eleddig nem ismertem. Úgy hívják, hogy Magdolna Borklub. Picurka, macskaköves utcában, picurka, zöld udvar, hangulatos, ódon házzal és barátságos, nagy bejárattal. Egyszerre elegáns és családias. Hívogató kovácsoltvas kapu, árnyas lugas, az épületben pedig letisztult formák, egyszerű, szép berendezés, és legbelül ősrégi, szemet gyönyörködtető, kőből rakott, kellemesen hűvös pince. Borszaküzlet és rendezvényhelyszín egyben ez a hely. Itt kóstoljuk a Mádi Borház Manufaktúra legújabb szortimentjét. 2015-ös iMÁDlak, f14 (2014-es tiszta furmint) és m15 (tiszta  sárgamuskotály). Magas várakozással megyek neki a kóstolónak, hiszen a márciusi Tokaji Nagykóstolón a 2013-as iMÁDlak engem már rajongóvá tett. Azért nem hagyom otthon a borbecsüsi szigort...

A háziasszony sürög-forog, és frissen sült sajtos rudak hullanak az asztalunkon fekvő, piros-fehér kockás szalvétával bélelt szalmakosárba. Mellette egy tál szép sárgabarack - tűnődtem sokáig, miért jut eszembe folyton, minden egyes borról csupáncsak a sárgabarack, mint íz- és illatjegy?... Aztán ezt a vizuális ingert áttettük egy másik asztalra, és onnantól szabad volt az út a pontosabb asszociációknak.

Ehhez a helyszínhez, közeghez és hangulathoz keresve sem lehetett jobb bort találni, mint a Mádi Borház Manufaktúra 2015-ös sárgamuskotálya. Milyen is volt? Világos szalmaszín, a pohárban kicsit lustábban mozgó, tetszetős ital. Bőséges templomablakok indulnak meg a pohár oldaláról pörgetés után. Nem csoda, a 60g maradékcukor vastagabbá teszi az italt, mint egy száraz bor. Illatban első pillanatban édes mazsolásság érződik, azután nyers linzertészta. De ezután mindent lehengerel a selymes cukrosság  illatban, ízben egyaránt. A test közepes, ami azért nagyon jó, mert könnyen fogyaszthatóvá teszi a bort.
Kifejezetten könnyű és nyári ital. Ízérzete élénk, muskotályossága elegáns. A sárgamuskotály eleve  szebben muskotályos mint az ottonel, de kifejezetten élvezem, hogy ezt a bort nem tolták túl a parfümös irányba, mint sok más tiszta sárgamuskotályt. Arányos, jól érett, finom savai miatt (7-nek gondoltam, de
csak 6,2 g/l) szinte suhan az ember szájában. Édessége mint a szőlőcukor, csak az szemcsés, ez meg tiszta selyem. Akár késői szüretű bornak is beillene. Juhász Gyula jut eszembe, a "milyen volt szőkesége..." verssor; a sárguló kalász, a végtelen kék ég. Tiszta szőlő íze, nyári virágillat lengi körbe a  poharat.

Amit eddig írtam, csak az első korty volt. A második korty ugyanolyan, mégis egészen más. Olyan lendület van ebben a borban, hogy a fogyasztó észre sem veszi, mitől érzi jónak, csak "kérek még egy kortyot". Tud még többet mutatni a további szagoltatás során. Megjelenik a sós ásványosság - a terroir hatása, a Mádi-medence Tokaj egyik legásványosabb területe -, és ki kell mondani, hogy jól áll neki. Reduktív tétel, de nem is hiányzik a fa. Itt a terroir-ra helyezte a borász a hangsúlyt, sikerült: harmonikus, nem üti agyon az  édességet, hanem integrálódik. Ízben is visszaköszön az ásványosság, de gyümölcsben is mutat még
szebbeket: érett pink grapefruit és végtelen mézesség, hársfatea hódít. Talán egy érintésnyi zöld tea is, de nem: inkább fehér tea (szűz teának is mondják, az egész leveleket összesodorják, és különleges, halvány édessége van). Közepesnél hosszabb, rendkívül kielégítő lecsengés. Amolyan sóhajtás, ahogy hátra dől az ember: de szép az élet.

Nem kell haruspexnek lennem ahhoz, hogy megjósoljam, ez a mindössze 1000 palack hamar el fog fogyni... talán már őszre sem marad belőle. Igyekezni kell a készletezéssel!


Újdonságok

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Primőrbor párbaj (Beaujolais - Portugieser 4:0)

Talán kicsit későn kaptam észbe a primőrborok kóstolásakor. Tudom, a Beaujolais Nouveau napja elmúlt, de az en primeur borokat is további három hónapig lehet még árusítani, ezekben a ködös, nyálkás decemberi napokban talán nagyobb élmény kicsattanó primőrborokat kóstolni, mint a globális...
Teljes cikk

Pannon Tokaj - Édes Szamorodni 2016

Kezdhetném azzal, hogy a „Pannon Tokaj nagyon ért a nők nyelvén”, de ez még korántsem minden. Nyári László tulajdonos és Krimin Attila főborász semmit nem engednek ki a kezük közül úgy, hogy ne érte volna el a tökéletes állapotát. Boraik általában érem-esőt tarolnak, és az érmek garmada arany...
Teljes cikk

Vojtek Gewurztraminer 2018

Oh, this wine is such a beauty.  Golden pale colour. Reductive winemaking ensures a fresh and charming nose with the elegantly moderate, yet remarkably outlined, scent of mild rose petals, a keynote of the variety. The palate shows a peach and passionfruit core surrounded by exotic spices and...
Teljes cikk

Árpád-hegyi pince - Szamorodni 2013 (édes)

Megemlékeztem már az Árpád-hegy pincéről röviden egy korábbi cikkemben itt Tokaji helyzetkép, de azóta is itt motoszkál ízlelőbimbóimban és agyamban az a szamorodni, amit a Tokaji Márciuson kóstoltam – az egyetlen édesbor volt – és markáns nyomot hagyott bennem. Azt az erőt és vitalitást nem...
Teljes cikk

Nyakas budai chardonnay 2018

Mindig rajongója voltam dr. Pühra Beáta borainak. Sőt, elmondhatom, hogy már Maya Ernő idejében is látogattam a pincészetet, ahol szombatonként egy mindig undok férfi teljesített szolgálatot és töltötte pisztolyból a csodás Aligváromot a műanyag kannákba. Azután akkurátusan rányalta a zárjegyet a...
Teljes cikk

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. A második generációs családi borászat már több...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk