Egri Bikavér ünnep 2016 és a Kovács Nimród Winery

Tényleg volt körhinta, voltak veterán autók és traktorok (még a kislányaim is mérsékelt érdeklődést mutattak ezek iránt, különösen a babakék Ikarus mozgatta meg a fantáziájukat), volt latin zene is, de messzi eldugva a sátraktól, azután voltak érdekes, betonvasból készült díszletek (óriási dekantáló, meg hatalmas vasaló, ilyesmi) - de voltak bordalok is, és ez utóbbit én nagyon oda-nem-illőnek éreztem.

Ahogy azokat a borokat sem, amik voltak több sátornál is - háááát, enyhén szólva "rossz" tételek. Hibásak. Nem sorolom fel, mert nem akarom szégyenben hagyni az ismert (és kevésbé ismert) borászatokat, akiknél ilyet kóstoltam. Csak általános tanácsokat szeretnék adni a kiállítóknak:

- öreg tételekkel csak akkor jöjjenek ki egy fesztiválra, ha az a bor még fel tud mutatni élvezeti értéket,
- oxidált tétellel nem tudom, hogy borász szemmel mit kellene csinálni, de a Borbecsüs szerint ezt fogyasztónak már ne kínálják.

A felhozatal annyira lehangolt, hogy a Kovács Nimród Winerynél kerestem vigasztalást, ahol viszont nem csalódtam.

Kezdetnek a 2015-ös egri csillag nagy megelégedettségemre szolgált. Különösen azért, mert szakít az olaszrizling alapú egri csillag koncepcióval, ami más borászatokat jellemez, és valamilyen illatos fajtát tesz a középpontba. Muskotályt, vagy szürkebarátot. Ettől annyira megnyerő és kedves karaktert kap a bor - és nemesség érzetét is - hogy valódi élvezet kortyolni. A frissesség a beltartalommal, a virágos (de nem parfümös) illattal tökéletes harmóniát ad. A csillagszemű juhász kacsintása ez a bor. Jó kezdet volt, bevezetés a komoly örömökbe.

A komoly örömet - kb. 3/4 órás programot - azután a Monopole Superior 2012 bikavér nyújtott. Volt bizalmam bármihez ezen a standon, hiszen korábban nagyon kedvezőeket írtam a NJK Nagy Eged 2009-esről. Kovács Nimród Winery – NJK Nagy Eged 2009

Ez a bikavér igazán megérdemli a Superior jelzőt. Szenzációsan messze van a "sztenderd" bikavér minőségtől, és ez többek között köszönhető a fajtaösszetételnek. Kovács Nimródnál minden egy kicsit más, kicsit meglepő, és ezért újszerű, viszont kiválóan eltalált. Számomra nagyon vonzóvá teszi, hogy nem túlsúlyos benne a kékfrankos.

A bor 4 éves, fejlődése elején. Sötét bíborszín, semmi téglás szél. Illatában először a hordó vaníliássága fogad, azután szépen mellé rendeződnek a meleg fűszerek, és a gyümölcsösség. Fekete szeder, szilva, feketére töppedt meggy. Csodásan egyben van a textúra, melegség és lágyság árad belőle. Az alkoholérzet szinte édessé teszi, de ez csak az érettséget húzza alá. Nagyon szép egyensúlyban van a bor, nem törekszik arra, hogy tanninbomba legyen, magabiztosan nyer meg a beltartalom kerekségével és teltségével. Ízben végtelenül sokrétű. Bár a hordó vaníliássága meghatározza az ízérzetet is, nem uralkodik el, hanem mintegy keretbe foglalja a gyümölcsösséget és a fejlődő érlelési jegyeket. Fekete szeder mellett áfonya, muskotályos szilva és megint a fán aszalódott meggy ízjegyei érkeznek. Fűszerei szegfűszeg, menta (halványan) és egy pici borsosság. Csodásan hosszú lecsengés. Ebből kellene bespájzolni egy kartonnal, azután évente kibontani egyet-egyet, figyelve a fejlődését. Fogadok, hogy a hatodik is kifogástalan élményt nyújtana.

Ez a deci bor kitartott háromnegyed óráig, és értelmet adott a bikavér ünnepnek. A kislányok meg addig egy jót játszótereztek...

Újdonságok

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk