Törley Charmant Rouge

... és vannak azok az alkalmak, amikor az ember nem akar semmi komolyat inni, csak valami kellemeset, ami mellett jó hangulat lesz, például egy buliban. Na, a Törley Charmant Rouge pont ilyen. Kérem, most forduljon el, aki az édes bort/pezsgőt lenézi, ugyanis szolíd dícsérő szavak következnek.

Ugye van a Lambrusco, de ez főként a Lidl-Aldi vonalon helyezkedik el hazánkban, szóval tényleg nem kötődik hozzá magas minőség képzete. Joggal. Bár hazájában nyilván van olyan is, amelyik megérdemli, hogy számon tartsák. Itt azonban rögtön különbséget kell tennem édes és édes között. A Lambrusco (ez egyébként a szőlőfajta neve) alkoholtartalma ugyanis mindig alacsony, 5-7,5% körüli, ami tehát azt jelenti, hogy az édesség a részleges kierjesztésnek köszönhető. Nem úgy a pezsgő esetében, amikor is teljesen kierjesztett alapborokat vetnek alá másodlagos erjesztésnek, ami szintén szárazra erjed ki, majd a liqueur d'expédition hozzáadásával, vagyis a palackozással egyidejűleg  állítják be a kívánt édesség szintet. És mert létező keresleti szegmens a jó hangulatra vágyó, buliban iszogató emberek-vevők igénye, így érdemes vele foglalkozni a borászoknak is. Visszatérve, a hangulat lehet, hogy hasonló a Lambruscót követően is, de a technológia nem, ezért persze a végeredmény is más lesz. A pezsgő sokkal borosabb, karakteresebb, és élesztősebb, a Lambrusco gyümölcslésebb érzetet hordoz.

Azt kell mondjam, hogy Törley kiválóan megoldja a feladatot ezzel a borral. Világos bíbor szín, fehér széllel. Az illat közepesen intenzív, elég egyirányú, meggy, és szilva. Kitöltve a buborékolás gyenge, ritka. Szájban viszont...! Ahogy megindul, hirtelen habszerűen, sűrűn betölti a szájat, túlzó - nekem a felhabzó mosogatószer intenzitása jut róla eszembe -, mondjuk mégsem válik kellemetlenné. Tény, hogy ez a legfőbb gyengéje a bornak, kevesebb pezsgés sokkal jobban állna neki. A vörös bor tanninja azonban telitalálat, éppen annyi, hogy hátán elvigye a cukrot, így nem lesz geil, csak kellemesen édes. Találgatom, milyen fajtákból lehet. Cabernet franc, merlot, zweigelt, portugieser? (Az internet erre nem ad választ.) Az íz szintén egy irányba mutat: meggy, de lédús, finom. Közepes lecsengés, és hamar megjön a jó hangulat. Vigyázat: csak 12% alk., de nagyon hamar be lehet csípni tőle!

Ahogy ittam, eszembe jutott a Banrock Station Sparkling Shiraz. Hát, ezt el kellett gyászolnom. "Ozzys just lap up this red bubbly at parties" - mondta róla a reklám, és ez az ausztrál bor pont annyival volt jobb a most kóstolt Törleynél, hogy szebb volt a pezsgése, meg feketébb volt, minden tekintetben. Feketébe hajló bíbor színű volt, illatában és ízében pedig fekete cseresznye jött, tekintélyes intenzitással. Csak, amint megtudtam, 2011-ben "kereslet hiányában" megszüntették a termelését. Én nem tudom, ezek az ausztrálok nem néznek körül? Az csak jelent valamit, hogy Észtországban és Finnországban a Törley Charmant Rouge minden italbolt polcán ott csücsül! Hát ennyivel viszont biztosan többet tud a Törley.

A pezsgőmestereket csak egyetlen dologra szeretném kérni: ittam én ezt a bort már korábban is. Volt, hogy ugyanezt írtam volna róla, volt, hogy száraz, húzós, faízű tanninokról írtam volna. Az alapborok minőségét, ha lehetne, kérem tartsák egyenletesebben.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Kovács Nimród Winery – NJK Nagy Eged 2009

Ha már Egerrel kezdtem a VinCE kiállításon kóstolt borok bemutatásának sorát, akkor maradnék is itt. Az egy hektárra eső borász doktorok aránya itt igen magas, nem tudom, más borvidékeken is így van-e. Egerben rögtön említhető Pók Tamás, de itt van dr. Gál Lajos is, akinek 2006-os disszertációját...
Teljes cikk

Tóth Ferenc pincészete, Eger - bikavér classic és superior 2013

Hamvas írta, hogy az egri borban hősiesség van, egész pontosan: „ha egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni”. Csakhogy én nem szeretek Hamvasra hivatkozni, nem azért, mintha nem kedvelném, vagy nem érteném az igazságát, esetleg ne érezném szükségét, hogy főhajtással adózzak...
Teljes cikk

VinCE 2016 - átfogó kép a magyar borkínálatról

Bármennyire igyekeztem, több kiállító standját hagytam ki, mint ahányhoz eljutottam kóstolni. Valójában elmondhatom, hogy esélyem sem volt jelentősebb lefedettséget produkálni. Ez a VinCE tényleg nagy boros esemény, tényleg átfogó, és ráadásul eléggé jól pozícionált, jól szervezett. Nem túl...
Teljes cikk

Petrény Winery Verpelét - Cabernet Sauvignon 2013

Ezt a bort tényleg tisztességesen dekantáltam. Már előző este kibontottam, és kitöltöttem egy másfél decit, hogy szellőzzön a pohárban is, és a palackban is. Hűvösön tartottam, mármint a vörösborok számára "ajánlott" szobahőmérsékleten. Ez nem a mai szobahőmérsékletet jelenti, pláne nem a...
Teljes cikk

Marlborough again - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

You know - there are the plus size models. The ones that look like normal women, they aren't utterly slim (not to say skeleton) and don't need to do plastic surgery in order to have something round shaped in their body. And if you think about it, they are nicely dressed in cloths that are taylor...
Teljes cikk

Már megint Marlborough - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

Tudják - vannak a plus size modellek. Szóval akik úgy néznek ki, mint egy normális nő, tehát nem csontsoványak és nem szilikon ciciket biggyesztetnek magukra, hogy kerek idomok is legyenek rajtuk, hanem mindenük olyan, ahogyan magától egy nő teste alakul. És ha meggondoljuk, szépen felöltöznek,...
Teljes cikk

Tesco's finest Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Nem szeretem az álszenteskedést. Természetesen veszek bort hipermarketben is, és nem én vagyok az egyetlen, ahogy elnézem a pénztáraknál. Ezért is fontos, hogy valaki az olyan borokról is írjon, amelyeket a tömegeknek szántak.Angliában élni a bor szempontjából egyszerűen Kánaán. Szó szerint minden...
Teljes cikk

Haraszthy Pinot Noir Rosé 2015

Igen! Pont így! Telitalálat! Ez kell!- Talán ritka, hogy ilyen lelkes szavakat olvas tőlem, aki a korábbi cikkekbe belelapoz. Pedig szívesen adom a dícséretet, ha a bor arra érdemes.Kétkedve olvastam évek óta a Haraszthy-Vallejo pincészetet felmagasztaló cikkeket a magyarországi Decanter (később és...
Teljes cikk

Januári munkák

"Eppuletre ha kel, ez Holnapban vagj fátA' Gyümölcs-fáknakis mesd-le száraz ágát.Ganéjozd szölödet, s' szántó földeidet,Egy helyből másikban most vidd méheidet."(1686. évi csíki klastrombeli kalendárium versei)A szőlő trágyázását a magyar bortörvény nem tiltja, de pl. a somlói borvidék rendtartása...
Teljes cikk

Újévkor - Apapezsgő

A világ legifjabb bloggerének értékelését teszem közzé az Apa által készített kölyökpezsgőről. Kérem fogadják szeretettel. Mondanom sem kell, az alkoholtartalom 0,0% alatt maradt.Boldog Új Évet kívánok!- Borbecsüs.
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk