Törley Charmant Rouge

... és vannak azok az alkalmak, amikor az ember nem akar semmi komolyat inni, csak valami kellemeset, ami mellett jó hangulat lesz, például egy buliban. Na, a Törley Charmant Rouge pont ilyen. Kérem, most forduljon el, aki az édes bort/pezsgőt lenézi, ugyanis szolíd dícsérő szavak következnek.

Ugye van a Lambrusco, de ez főként a Lidl-Aldi vonalon helyezkedik el hazánkban, szóval tényleg nem kötődik hozzá magas minőség képzete. Joggal. Bár hazájában nyilván van olyan is, amelyik megérdemli, hogy számon tartsák. Itt azonban rögtön különbséget kell tennem édes és édes között. A Lambrusco (ez egyébként a szőlőfajta neve) alkoholtartalma ugyanis mindig alacsony, 5-7,5% körüli, ami tehát azt jelenti, hogy az édesség a részleges kierjesztésnek köszönhető. Nem úgy a pezsgő esetében, amikor is teljesen kierjesztett alapborokat vetnek alá másodlagos erjesztésnek, ami szintén szárazra erjed ki, majd a liqueur d'expédition hozzáadásával, vagyis a palackozással egyidejűleg  állítják be a kívánt édesség szintet. És mert létező keresleti szegmens a jó hangulatra vágyó, buliban iszogató emberek-vevők igénye, így érdemes vele foglalkozni a borászoknak is. Visszatérve, a hangulat lehet, hogy hasonló a Lambruscót követően is, de a technológia nem, ezért persze a végeredmény is más lesz. A pezsgő sokkal borosabb, karakteresebb, és élesztősebb, a Lambrusco gyümölcslésebb érzetet hordoz.

Azt kell mondjam, hogy Törley kiválóan megoldja a feladatot ezzel a borral. Világos bíbor szín, fehér széllel. Az illat közepesen intenzív, elég egyirányú, meggy, és szilva. Kitöltve a buborékolás gyenge, ritka. Szájban viszont...! Ahogy megindul, hirtelen habszerűen, sűrűn betölti a szájat, túlzó - nekem a felhabzó mosogatószer intenzitása jut róla eszembe -, mondjuk mégsem válik kellemetlenné. Tény, hogy ez a legfőbb gyengéje a bornak, kevesebb pezsgés sokkal jobban állna neki. A vörös bor tanninja azonban telitalálat, éppen annyi, hogy hátán elvigye a cukrot, így nem lesz geil, csak kellemesen édes. Találgatom, milyen fajtákból lehet. Cabernet franc, merlot, zweigelt, portugieser? (Az internet erre nem ad választ.) Az íz szintén egy irányba mutat: meggy, de lédús, finom. Közepes lecsengés, és hamar megjön a jó hangulat. Vigyázat: csak 12% alk., de nagyon hamar be lehet csípni tőle!

Ahogy ittam, eszembe jutott a Banrock Station Sparkling Shiraz. Hát, ezt el kellett gyászolnom. "Ozzys just lap up this red bubbly at parties" - mondta róla a reklám, és ez az ausztrál bor pont annyival volt jobb a most kóstolt Törleynél, hogy szebb volt a pezsgése, meg feketébb volt, minden tekintetben. Feketébe hajló bíbor színű volt, illatában és ízében pedig fekete cseresznye jött, tekintélyes intenzitással. Csak, amint megtudtam, 2011-ben "kereslet hiányában" megszüntették a termelését. Én nem tudom, ezek az ausztrálok nem néznek körül? Az csak jelent valamit, hogy Észtországban és Finnországban a Törley Charmant Rouge minden italbolt polcán ott csücsül! Hát ennyivel viszont biztosan többet tud a Törley.

A pezsgőmestereket csak egyetlen dologra szeretném kérni: ittam én ezt a bort már korábban is. Volt, hogy ugyanezt írtam volna róla, volt, hogy száraz, húzós, faízű tanninokról írtam volna. Az alapborok minőségét, ha lehetne, kérem tartsák egyenletesebben.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk