Törley Charmant Rouge

... és vannak azok az alkalmak, amikor az ember nem akar semmi komolyat inni, csak valami kellemeset, ami mellett jó hangulat lesz, például egy buliban. Na, a Törley Charmant Rouge pont ilyen. Kérem, most forduljon el, aki az édes bort/pezsgőt lenézi, ugyanis szolíd dícsérő szavak következnek.

Ugye van a Lambrusco, de ez főként a Lidl-Aldi vonalon helyezkedik el hazánkban, szóval tényleg nem kötődik hozzá magas minőség képzete. Joggal. Bár hazájában nyilván van olyan is, amelyik megérdemli, hogy számon tartsák. Itt azonban rögtön különbséget kell tennem édes és édes között. A Lambrusco (ez egyébként a szőlőfajta neve) alkoholtartalma ugyanis mindig alacsony, 5-7,5% körüli, ami tehát azt jelenti, hogy az édesség a részleges kierjesztésnek köszönhető. Nem úgy a pezsgő esetében, amikor is teljesen kierjesztett alapborokat vetnek alá másodlagos erjesztésnek, ami szintén szárazra erjed ki, majd a liqueur d'expédition hozzáadásával, vagyis a palackozással egyidejűleg  állítják be a kívánt édesség szintet. És mert létező keresleti szegmens a jó hangulatra vágyó, buliban iszogató emberek-vevők igénye, így érdemes vele foglalkozni a borászoknak is. Visszatérve, a hangulat lehet, hogy hasonló a Lambruscót követően is, de a technológia nem, ezért persze a végeredmény is más lesz. A pezsgő sokkal borosabb, karakteresebb, és élesztősebb, a Lambrusco gyümölcslésebb érzetet hordoz.

Azt kell mondjam, hogy Törley kiválóan megoldja a feladatot ezzel a borral. Világos bíbor szín, fehér széllel. Az illat közepesen intenzív, elég egyirányú, meggy, és szilva. Kitöltve a buborékolás gyenge, ritka. Szájban viszont...! Ahogy megindul, hirtelen habszerűen, sűrűn betölti a szájat, túlzó - nekem a felhabzó mosogatószer intenzitása jut róla eszembe -, mondjuk mégsem válik kellemetlenné. Tény, hogy ez a legfőbb gyengéje a bornak, kevesebb pezsgés sokkal jobban állna neki. A vörös bor tanninja azonban telitalálat, éppen annyi, hogy hátán elvigye a cukrot, így nem lesz geil, csak kellemesen édes. Találgatom, milyen fajtákból lehet. Cabernet franc, merlot, zweigelt, portugieser? (Az internet erre nem ad választ.) Az íz szintén egy irányba mutat: meggy, de lédús, finom. Közepes lecsengés, és hamar megjön a jó hangulat. Vigyázat: csak 12% alk., de nagyon hamar be lehet csípni tőle!

Ahogy ittam, eszembe jutott a Banrock Station Sparkling Shiraz. Hát, ezt el kellett gyászolnom. "Ozzys just lap up this red bubbly at parties" - mondta róla a reklám, és ez az ausztrál bor pont annyival volt jobb a most kóstolt Törleynél, hogy szebb volt a pezsgése, meg feketébb volt, minden tekintetben. Feketébe hajló bíbor színű volt, illatában és ízében pedig fekete cseresznye jött, tekintélyes intenzitással. Csak, amint megtudtam, 2011-ben "kereslet hiányában" megszüntették a termelését. Én nem tudom, ezek az ausztrálok nem néznek körül? Az csak jelent valamit, hogy Észtországban és Finnországban a Törley Charmant Rouge minden italbolt polcán ott csücsül! Hát ennyivel viszont biztosan többet tud a Törley.

A pezsgőmestereket csak egyetlen dologra szeretném kérni: ittam én ezt a bort már korábban is. Volt, hogy ugyanezt írtam volna róla, volt, hogy száraz, húzós, faízű tanninokról írtam volna. Az alapborok minőségét, ha lehetne, kérem tartsák egyenletesebben.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Pannon Tokaj Kincsem furmint 2019

Ahogy a 37-es főútról Tolcsva felé elfordulunk, egy kisebb emelkedő után bontakoznak ki a templomtornyok, aztán a falu házai a völgyben, bal kéz felől a hegyoldalra enyhén felfutóan. Igazán bájos látvány sok fehér ház a szőlők ölelésében. Ahogy beérünk a faluba, a görögkatolikus templom fogad...
Teljes cikk

Kir-Yanni (Naoussa) - Akakies Xinomavro rosé extra dry

Amikor a szokatlant azonnal megszeretjük... Nyáron különösképpen jól esik a szénsavas ital, s a habzóboroknak egyébként is soha nem látott reneszánsza van. Igazi proletár reneszánsz ez (Hankiss Elemér hasonló című könyvére utalva), amióta minden árkategóriában mindenféle stílusban és bármely...
Teljes cikk

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk