Törley Charmant Rouge

... és vannak azok az alkalmak, amikor az ember nem akar semmi komolyat inni, csak valami kellemeset, ami mellett jó hangulat lesz, például egy buliban. Na, a Törley Charmant Rouge pont ilyen. Kérem, most forduljon el, aki az édes bort/pezsgőt lenézi, ugyanis szolíd dícsérő szavak következnek.

Ugye van a Lambrusco, de ez főként a Lidl-Aldi vonalon helyezkedik el hazánkban, szóval tényleg nem kötődik hozzá magas minőség képzete. Joggal. Bár hazájában nyilván van olyan is, amelyik megérdemli, hogy számon tartsák. Itt azonban rögtön különbséget kell tennem édes és édes között. A Lambrusco (ez egyébként a szőlőfajta neve) alkoholtartalma ugyanis mindig alacsony, 5-7,5% körüli, ami tehát azt jelenti, hogy az édesség a részleges kierjesztésnek köszönhető. Nem úgy a pezsgő esetében, amikor is teljesen kierjesztett alapborokat vetnek alá másodlagos erjesztésnek, ami szintén szárazra erjed ki, majd a liqueur d'expédition hozzáadásával, vagyis a palackozással egyidejűleg  állítják be a kívánt édesség szintet. És mert létező keresleti szegmens a jó hangulatra vágyó, buliban iszogató emberek-vevők igénye, így érdemes vele foglalkozni a borászoknak is. Visszatérve, a hangulat lehet, hogy hasonló a Lambruscót követően is, de a technológia nem, ezért persze a végeredmény is más lesz. A pezsgő sokkal borosabb, karakteresebb, és élesztősebb, a Lambrusco gyümölcslésebb érzetet hordoz.

Azt kell mondjam, hogy Törley kiválóan megoldja a feladatot ezzel a borral. Világos bíbor szín, fehér széllel. Az illat közepesen intenzív, elég egyirányú, meggy, és szilva. Kitöltve a buborékolás gyenge, ritka. Szájban viszont...! Ahogy megindul, hirtelen habszerűen, sűrűn betölti a szájat, túlzó - nekem a felhabzó mosogatószer intenzitása jut róla eszembe -, mondjuk mégsem válik kellemetlenné. Tény, hogy ez a legfőbb gyengéje a bornak, kevesebb pezsgés sokkal jobban állna neki. A vörös bor tanninja azonban telitalálat, éppen annyi, hogy hátán elvigye a cukrot, így nem lesz geil, csak kellemesen édes. Találgatom, milyen fajtákból lehet. Cabernet franc, merlot, zweigelt, portugieser? (Az internet erre nem ad választ.) Az íz szintén egy irányba mutat: meggy, de lédús, finom. Közepes lecsengés, és hamar megjön a jó hangulat. Vigyázat: csak 12% alk., de nagyon hamar be lehet csípni tőle!

Ahogy ittam, eszembe jutott a Banrock Station Sparkling Shiraz. Hát, ezt el kellett gyászolnom. "Ozzys just lap up this red bubbly at parties" - mondta róla a reklám, és ez az ausztrál bor pont annyival volt jobb a most kóstolt Törleynél, hogy szebb volt a pezsgése, meg feketébb volt, minden tekintetben. Feketébe hajló bíbor színű volt, illatában és ízében pedig fekete cseresznye jött, tekintélyes intenzitással. Csak, amint megtudtam, 2011-ben "kereslet hiányában" megszüntették a termelését. Én nem tudom, ezek az ausztrálok nem néznek körül? Az csak jelent valamit, hogy Észtországban és Finnországban a Törley Charmant Rouge minden italbolt polcán ott csücsül! Hát ennyivel viszont biztosan többet tud a Törley.

A pezsgőmestereket csak egyetlen dologra szeretném kérni: ittam én ezt a bort már korábban is. Volt, hogy ugyanezt írtam volna róla, volt, hogy száraz, húzós, faízű tanninokról írtam volna. Az alapborok minőségét, ha lehetne, kérem tartsák egyenletesebben.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk