VinCE 2016 - átfogó kép a magyar borkínálatról

Bármennyire igyekeztem, több kiállító standját hagytam ki, mint ahányhoz eljutottam kóstolni. Valójában elmondhatom, hogy esélyem sem volt jelentősebb lefedettséget produkálni. Ez a VinCE tényleg nagy boros esemény, tényleg átfogó, és ráadásul eléggé jól pozícionált, jól szervezett. Nem túl szakmai, és nem is túl marketinges, nem szemforgatóan sznob, de azért csillogó-villogó és luxus-ízű.

Az összesen 125 boros standból - ami nem ugyanennyi kiállító, mert a kis pincészetek sokan együtt kaptak egy standot, a nagyok közül meg páran többet is elfoglaltak - 15-höz sikerült eljutnom és érdemben körülszaglásznom (szó szerint is), ami egy délután alatt nem is rossz teljesítmény. Éppen 30 tételt kóstoltam meg, és a közeljövőben sokat fogok írni ezekről, mert minden irányban értek meglepetések és sok tanulságot szűrtem le. Borászokról, borokról (fajtákról), árakról, fogyasztókról, ítéletekről és előítéletekről.

A borok általános színvonala jó volt, középmagas. Ez azt jelenti, hogy a termelők ilyennek pozícionálják az eseményt, tehát a jobbik boraikból hoznak. Az én megítélésem szerint kiemelkedő volt a nagy vörösök - bikavér superior, bordeaux típusú házasítások - minősége, és a hozott fehér boroké is általában. Kivétel ez utóbbi kategóriában a kistermelők bora volt, mert ezeknek minőségével általában elégedetlen voltam.

Továbbiakban erről szeretnék írni.

Nem volt olyan kistermelői stand, ahol a kóstolt fehérboroknak ne lett volna legalább halványan, de sokaknál inkább határozottan, egy szúrós, esetenként picit ecetes illata-íze. Sajnos több olyat is kóstoltam, akiknél ez teljesen rátelepedett a bor más illat- és ízjegyeire, és emiatt számomra értékelhetetlen volt a bor. Nem kénezés miatti szúrósságra gondolok, azt én máshol érzem (a hörgőim azonnal összeugranak a kicsit magasabb kéntartalomtól és fulladok tőle), de nem is az ecetes vagy tejsavas erjedés szúrósságára. Egy olyan szúrósságra, amely időről-időre kiszellőzik, azután újból megjelenik és megtölti a pohár öblét - egy olyan szúrósság, amely véleményem szerint a hordóhasználatból ered. Fássá, kesernyés-szúróssá teszi az italt, de ha pörgetjük, nyúzzuk, akkor előhozható mögüle a bor igazi arca, csak éppen újra meg újra rátelepszik. Én ezt borhibának veszem. És véleményem róla az, hogy nagyon sajnálatos, mert a kis kézműves pincék komoly potenciált jelenthetnének - már csak nagy számuk miatt is - a jövő naggyá váló pincéinek csíráiként, de így, hogy technológiailag nem tökéletesen tiszta a boruk, így sajnos nem.

Éreztem ezt ismertebb tokaji pincészet száraz furmint boránál éppúgy, mint somlói termelő juhfarkjánál, de benne volt mátraaljai merlot-ban is, neszmélyi borban is - pincészetek nevét szándékosan nem adom közre. Ez alapján tehát közkeletű betegségnek gondolom, és egyértelműen a kisebb, kézműves jellegű borászatokat érinti, akiknek bizonnyal azért, mert nem rendelkeznek kellő tőkével a technológiai tisztaság tökéletes fenntartásához, nem sikerül kiküszöbölniük ezt a kisebb-nagyobb mértékben zavaró szúrós mellék-illatot.

De nem akarom negatív gondolatokkal befejezni ezt az első cikket. Nagyon jó volt a megmérettetést, a rendezvény méretét, a felhozott borok sokszínűségét, a szakmai közönség érdeklődésének magas fokát látni, nagyon jó volt beszélgetni a borokról a termelőkkel, borászokkal, marketingesekkel, és szívet melengető érzés volt azt látni, hogy a verseny ebben a "szektorban" is előre visz, hogy évről évre egyre teltebb, gazdagabb, érettebb a kínálat, és hogy van, lesz utánpótlás bőven a magyar borok palettáján az elkövetkező évtizedekben.

Újdonságok

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Vojtek Pincészet (Villány) - #Flancos 2018

Visszavonhatatlanul eljött a tavasz, így jó lesz megnyitni a rozéborok kóstolásának sorát, hogy tudjuk, milyen palackról tekerjük le a csavarzárat, ha egy kellemes, laza estéhez akarunk bort párosítani. A villányi Vojtek pincészet #Flancos nevű rozé házasításával kezdődött...
Teljes cikk

Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert...
Teljes cikk

Ezt jólesik látni

Jancis Robinson egy élő legenda, kár lenne tagadni. Nagyjából egyfajta bor-origó, karöltve Hugh Johnsonnal. Ha valaki alaposan körülnéz Jancis Robinson honlapján mainapság, szívet melengető látványban lesz része. Breaking news... idemásolom. Ugye látják ott a jobb felső sarokban? Top scoring...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk