Rendhagyó poszt: Soproni IPA (óvatos duhaj)

Először akkor éreztem, hogy sör-fronton is megmozdult valami, amikor 2008-ban hosszabb külföldi tartózkodás után hazaköltöztünk és megláttam a polcokon egy pár, korábban nem ismert érdekességet. Nem a külföldről importált szortimentre gondolok, mert az Abdij von Leffe-ek és Hoegaartenek, meg Grimbergenek világa odakint teljesen természetes, csak nekünk volt újdonság. Nem is a kézműves sörök előretörésére gondolok, mert ott már régóta tényleg fantasztikus kínálat van a jobbnál jobb termékekből - pl. Szent András sörfőzde Ogréja, meg a gyümölcsös sörei -, viszont a kézműves söröknél el is várjuk, hogy jobb, vagy különlegesebb legyen, mint a nagyüzemiek. Arra gondolok, hogy megjelent - az azóta eltűnt - Borostyán, aztán a Soproni Fekete Démon (csak a nevével nem vagyok kibékülve - miért kell mindent a sötét oldal neveivel reklámozni?), megjelentek az - azóta szintén eltűnt - narancsos, lime-os panachék (más szóval radlerek), megjelent a Staropramen búzasöre, és sorolhatnám.

És most itt van a Soproni IPA. "Óvatos Duhaj". (A nevével nem vagyok kibékülve, akárcsak a Démonéval, de végül is nem a nevét isszuk.) Nem tudom, mennyi köze van a Brexithez ennek a sörnek, hiszen állítólag Nagy Britanniában vagy százezer honfitársunk lakik - lakott, kezdenek hazajönni a hírek szerint -, a Heineken sörgyár esetleg őket várja-e haza ezzel a termékkel, vagy más indíttatásból érezték úgy, hogy a piac elbír egy viszonylag ismeretlen ízvilágú italt?

Nem bocsátkozom technológiai leírásba, hiszen a sör nem a szakterületem. A Soproni honlapja szerint "Eredetileg azért készítették több komlóval és magas alkoholfokkal a kedvenc sörüket a hajóra szálló angolok, hogy megőrizzék a minőségét a hosszú tengeri úton az indiai gyarmatig. Citra és Cascade komlók felhasználásával készül, amelyeket az erjedést követően egy speciális komlóágyúval adunk a sörhöz, az intenzívebb aromamegőrzés céljából". Meg is mutatom ezt a komlót, olyan szép növény. 'Cascade' jelentése egyébiránt vízesés, zuhatag. Végül is tényleg, ráismerek.

Beszéljünk a sörről. Opálos sötét szalmaszín. Habja dús, magas és szép fehér, krémszerű, de nem túl tartós. Illata közepesen intenzív, tiszta, intenzíven komlós, vegetális-zöldes, virágos. Citrusos, de nem tudom, hogy ezt sör-szakzsargonban szabad-e mondani. Tiszta, frissítő citrusosság, visszafogottan - ott van a nevében az Óvatos -, kellemesen. Ízben ugyanezeket megfelelő intenzitással hozza, frissítő és könnyű tud maradni, de tartalma is van. Citrom, lime, pomeló. Keserűsége közepes, feldobja az italt, nem nyomja el. Textúrájának kifejezetten jót tesz a szűretlenség, kicsit rusztikussá teszi, érdekesen támaszkodnak az ízek az apró szemcsékre. Ha valami meglepő, az elsősorban az alkohol viszonylagos hiánya: egy igazi IPA valamivel gazdagabb alkoholban, 6% körül, míg ez a sör csak 4,8%. Bizonyos értelemben mégsem baj ez, könnyebb az összkép, jobban enged fókuszálni a gyümölcsös és komlós aromákra.

Régóta tisztelem a Sopronit azért, mert nem használ kukoricagrízt a söreiben. Elmondhatatlan a különbség, sörebb, igazibb, hamisítatlanabb így az ital. Némelyik tételük vékonyabb - Soproni Klasszikus - némelyik talán populárisan édeskésebb - 1895 - de az IPA véleményem szerint telitatlálat. Az ízélményen felül pedig még egy tulajdonságát figyeltem meg. Nyilván az intenzívebb komlózás hatására: fantasztikus álomhozó.

A borrajongóktól külön elnézést kérek az "off" posztért, de így nyáron nem mehettem el e mellett a kimagaslóan kellemes élmény mellett szó nélkül. Legközelebb ígérem, borral folytatom. És azután is, töretlenül.

Újdonságok

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

A. Gere - Olaszrizling 2019

Oké, értek mindent: nézzünk rá a dizájnra. Ez egy nemzetközi piacra készített bor. Elsőrangú, letisztult címke, talán amerikai stílusúnak mondanám. Sokat jelent a külső, de nem mindent. A palack beltartalma a lényeg. Nem várunk mást, mint egy villányi olaszrizlinget 2000 ft alatti áron. Ez azért...
Teljes cikk

Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a...
Teljes cikk

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk