Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)
Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a pincészettel és teljes szortimentjüket lekóstoltam, melyből az egyik egyértelműen kiemelkedő, legkarakánabb tétellé éppen a 2018-as Együtt fejlődött.
Halvány citromszín. Fokozatosan nyíló, még mindig fejlődő illatát kezdetben a hordó szerény eleganciája – édes, vajas keksz – és áradó vaníliásság uralja. Később mandarin tűnik fel, izgalmas marcipánossággal párosulva. A háttérben jódos tisztaság és frissen főtt kajszilekvár illata leng. Újabb mozgatással exotikus gyümölcsök is érkeznek: passiógyümölcs és rambután. Fejlődő herbális fűszeresség díszíti és egy villanásnyi whiskey-s jelleg is feltűnik. Szájban ismétli az illat komplexitását és meglep egy csipetnyi csilis csípősséggel a lecsengésben. Remek bor, komoly kifutással.
Kétféleképpen is lehet fogyasztani: komoly odafigyeléssel, analitikusan (magában), és gasztroborként, étel mellé. Utóbbi esetben keleties ételek, például egy koreai kelkáposztás fűszeres rizs mellé ideális kísérő.
A leírás a sztenderd kóstolópohár és egy gömbölyű chardonnay-s pohár eredményeinek összegyúrásából jött ki, ahol a gyümölcsösséget a gömbölyű, a fűszerességet - zártabb jellege miatt - a sztenderd pohár hozta ki. Ha a borkészítés a művészet egyik ága, akkor a borkóstolást- és szakírást lehet műélvezetnek tekinteni. Én azonban sokszor játéknak fogom fel (a legkomolyabb játékok, mint tudjuk, súrolják a művészet határait, pl. sakk), ezért használok különböző poharakat. Mindenkinek csak ajánlani tudom.