Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom.

Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a 'similis simili gaudet' ősi elve alapján ilyenkor 'bent ugyanaz, mint kint, fent ugyanaz, mint lent' (Hermes Trismegistos, vagyis Thot alapján), szóval szükségünk van valamire ami ugyanúgy felemel, mint a saját aktuális érzésvilágunk aktuális állapota, s ott összetalálkozik az egyén és a világ... vagyis érezni akarjuk, hogy a világban van olyan tökéletesség és vígság, felfokozottság és ünnep, ami a lelkünk állapotát tükrözi, és így eggyé válhatunk a minket körülvevő világgal..., s mindez persze nem más mint érzékcsalódás, mert az ember előbbre való a világnál, mert az emberi lélek olyan egyszeri és megismételhetetlen érték, amit csak az Isten adhat és tarthat fenn saját szeretete által, így a valóság az, hogy a világ tükrözi az ember lélekállapotát, ami egyben az Isten lélekállapota is, szóval -

Hitem szerint mindez csak Jézus Krisztusban realizálódhat, minden más csak közelítés, vagy tévút.

A borra rátérve, a Feind Shiraz rosé pezsgő méthode classique eljárással készül, vagyis abban a palackban születik, amiben forgalomba hozzák. Érződik is ez a gondoskodás. A beköszönő illat felséges: valódi vajas keksz, hamisítatlan pezsgős, sőt - nem túlzás kimondani - sampányer illat érződik. Kiművelt, profi, igazi másodlagos erjesztéses jegyek, a legfinomabb fajtából. Ízléses, kecses, könnyed, és vonzó kekszesség. 

Ezután jön a száj, "la bouche", nos, itt már vannak kifogásaim is. De azért nem annyira jelentősek, hogy ezt a pezsgőt mindent összevéve ne tudnám kielégítőnek, izgalmasnak mondani. Csak a profik érzik azt, amit most leírok.

A Shiraz Magyarországon idegen fajta, hiszen ez a Rhône vidék fő fajtája, ergo több napfényt és meleget kíván, mint ami nálunk éri. Nem volna ez nagy baj, hiszen a globális felmelegedés már hazánkat a mediterrán országok éghajlatával egyenlővé tette. Gondoljunk csak a kabócákra, amik gyakorlatilag kiszorították a tücsköket az éjszakai zenészek sorából. (Sic transit gloria mundi.) És igen, kóstoltunk már díjnyertes rozé borokat shiraz alapanyagból Feindéktől, nem is oly régen. Minden rendben volna tehát, csak -

Ezt a szőlőt túl éretlen állapotban szüretelték. Értem én, hogy miért: az érettség nem tesz jót a rozénak és a pezsgőnek sem, hiszen mindkettő magasabb savakat kíván, ami viszont az érettség állapotában csökken. Ezért szokták a rozé alapanyagokat éretlenül szüretelni. No, de a shiraz kényes gyermek, itt pár nap is számít. Szerintem mindössze 3 nap kellett volna még. A bor fő aromatikája így a piros ribizlire épül, savai lendületesek, de sajnos nem elég érettek. A másodlagos erjesztés hatása az illatban frenetikus volt, de az ízképletet nem tudta maradéktalanul pozitívba fordítani. Az ital pezsgése is kissé nyers, buborékai majdhogynem agresszívak, mindenesetre markánsak és nagyok. Ez nem igazán elegáns.

Félreértés ne essék, ez egy nagyon jó rozé pezsgő. Az ár-érték aránnyal már nem vagyok ennyire elégedett, de halvány, narancsba haljó rózsaszirom színével, kellemes ribizlis, hangyányit somos illatával és ízjegyeivel, komplex és édeskés, szuper jó kekszességével mindent összevéve egy tisztességesen elkészített, vonzó ünnepi ital. Én csupán azt sajnálom, amivé lehetett volna egy icipicit több érettséggel, néhány nap extra tőkén lógással. A Dél-Balaton, úgy hiszem, meghozta volna azt a teltséget, ami hiányzik ahhoz, hogy tökéletes magyar rozé pezsgő lehessen. Jelenleg azonban a Sauska extra brut rosé pezsgője kenterbe veri.

Újdonságok

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Fteri Vinum - Moschofilero 2020

Lépjünk túl a xirósz, imiglikosz és retsina háromszögön, amelyben hazai görög éttermeink borkínálata mozog. Görögország sokkal többről szól ennél, csak valahogy kimarad a látószögünkből. Persze, délnyugatra (Olaszország), nyugatra (Franciaország) gyakran nézünk, de dél felé valahogy nemigen....
Teljes cikk

Wine52 Hungary tasting pack

Igazán büszke vagyok, hogy szakmailag irányíthattam az edinburghi székhelyű Wine52 cég számára összeállított Magyarország kóstolócsomag létrejöttét. Mindösszesen 186.000 palack magyar bor került a skót fogyasztók poharába. A csomagban a következő tételek szerepelnek: - Pannon Tokaj száraz furmint...
Teljes cikk

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk