Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom.

Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a 'similis simili gaudet' ősi elve alapján ilyenkor 'bent ugyanaz, mint kint, fent ugyanaz, mint lent' (Hermes Trismegistos, vagyis Thot alapján), szóval szükségünk van valamire ami ugyanúgy felemel, mint a saját aktuális érzésvilágunk aktuális állapota, s ott összetalálkozik az egyén és a világ... vagyis érezni akarjuk, hogy a világban van olyan tökéletesség és vígság, felfokozottság és ünnep, ami a lelkünk állapotát tükrözi, és így eggyé válhatunk a minket körülvevő világgal..., s mindez persze nem más mint érzékcsalódás, mert az ember előbbre való a világnál, mert az emberi lélek olyan egyszeri és megismételhetetlen érték, amit csak az Isten adhat és tarthat fenn saját szeretete által, így a valóság az, hogy a világ tükrözi az ember lélekállapotát, ami egyben az Isten lélekállapota is, szóval -

Hitem szerint mindez csak Jézus Krisztusban realizálódhat, minden más csak közelítés, vagy tévút.

A borra rátérve, a Feind Shiraz rosé pezsgő méthode classique eljárással készül, vagyis abban a palackban születik, amiben forgalomba hozzák. Érződik is ez a gondoskodás. A beköszönő illat felséges: valódi vajas keksz, hamisítatlan pezsgős, sőt - nem túlzás kimondani - sampányer illat érződik. Kiművelt, profi, igazi másodlagos erjesztéses jegyek, a legfinomabb fajtából. Ízléses, kecses, könnyed, és vonzó kekszesség. 

Ezután jön a száj, "la bouche", nos, itt már vannak kifogásaim is. De azért nem annyira jelentősek, hogy ezt a pezsgőt mindent összevéve ne tudnám kielégítőnek, izgalmasnak mondani. Csak a profik érzik azt, amit most leírok.

A Shiraz Magyarországon idegen fajta, hiszen ez a Rhône vidék fő fajtája, ergo több napfényt és meleget kíván, mint ami nálunk éri. Nem volna ez nagy baj, hiszen a globális felmelegedés már hazánkat a mediterrán országok éghajlatával egyenlővé tette. Gondoljunk csak a kabócákra, amik gyakorlatilag kiszorították a tücsköket az éjszakai zenészek sorából. (Sic transit gloria mundi.) És igen, kóstoltunk már díjnyertes rozé borokat shiraz alapanyagból Feindéktől, nem is oly régen. Minden rendben volna tehát, csak -

Ezt a szőlőt túl éretlen állapotban szüretelték. Értem én, hogy miért: az érettség nem tesz jót a rozénak és a pezsgőnek sem, hiszen mindkettő magasabb savakat kíván, ami viszont az érettség állapotában csökken. Ezért szokták a rozé alapanyagokat éretlenül szüretelni. No, de a shiraz kényes gyermek, itt pár nap is számít. Szerintem mindössze 3 nap kellett volna még. A bor fő aromatikája így a piros ribizlire épül, savai lendületesek, de sajnos nem elég érettek. A másodlagos erjesztés hatása az illatban frenetikus volt, de az ízképletet nem tudta maradéktalanul pozitívba fordítani. Az ital pezsgése is kissé nyers, buborékai majdhogynem agresszívak, mindenesetre markánsak és nagyok. Ez nem igazán elegáns.

Félreértés ne essék, ez egy nagyon jó rozé pezsgő. Az ár-érték aránnyal már nem vagyok ennyire elégedett, de halvány, narancsba haljó rózsaszirom színével, kellemes ribizlis, hangyányit somos illatával és ízjegyeivel, komplex és édeskés, szuper jó kekszességével mindent összevéve egy tisztességesen elkészített, vonzó ünnepi ital. Én csupán azt sajnálom, amivé lehetett volna egy icipicit több érettséggel, néhány nap extra tőkén lógással. A Dél-Balaton, úgy hiszem, meghozta volna azt a teltséget, ami hiányzik ahhoz, hogy tökéletes magyar rozé pezsgő lehessen. Jelenleg azonban a Sauska extra brut rosé pezsgője kenterbe veri.

Újdonságok

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet, Báta - Davand 2018

Egyszer volt, hol nem volt, a szarvasok sétálgattak az erdőben, és addig sétálgattak, amíg beesteledett. Így esett, hogy a 2018-as Davand cuvée címkéjén a két szarvas a sötétkék erdőben akaszkodott egymás agancsába, nem úgy, mint a Mikóczi Pincészet többi borán, ahol fényes nappal, fehér alapon...
Teljes cikk

Jammertal Blue Sky 2012

Sokszor írtam már a 2012-es évjáratról, ilyen szerintem évszázadonként csak egy van. Minden alkalommal elkápráztat. Kár, hogy csak néhány villányi borászat vállalja fel a hosszas érleléssel járó finanszírozási terhet. Ezek egyike a szenzációs Jammertal borászat. A Blue Sky a Jammertal sorozat...
Teljes cikk

Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős...
Teljes cikk

A Hard-seltzer jelenség

Valamikor a nyár elején jelent meg először ez a szó: hard seltzer. De akkor aztán egyszerre és mindenhol, minden felületen. Ez azt jelenti, hogy pénz van mögötte, minden bizonnyal nem kicsi. Az, hogy valami undorító, általában nehezen leplezhető, bár igyekszenek gondosan palástolni, például sok...
Teljes cikk

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk