Rendhagyó poszt: Soproni IPA (óvatos duhaj)

Először akkor éreztem, hogy sör-fronton is megmozdult valami, amikor 2008-ban hosszabb külföldi tartózkodás után hazaköltöztünk és megláttam a polcokon egy pár, korábban nem ismert érdekességet. Nem a külföldről importált szortimentre gondolok, mert az Abdij von Leffe-ek és Hoegaartenek, meg Grimbergenek világa odakint teljesen természetes, csak nekünk volt újdonság. Nem is a kézműves sörök előretörésére gondolok, mert ott már régóta tényleg fantasztikus kínálat van a jobbnál jobb termékekből - pl. Szent András sörfőzde Ogréja, meg a gyümölcsös sörei -, viszont a kézműves söröknél el is várjuk, hogy jobb, vagy különlegesebb legyen, mint a nagyüzemiek. Arra gondolok, hogy megjelent - az azóta eltűnt - Borostyán, aztán a Soproni Fekete Démon (csak a nevével nem vagyok kibékülve - miért kell mindent a sötét oldal neveivel reklámozni?), megjelentek az - azóta szintén eltűnt - narancsos, lime-os panachék (más szóval radlerek), megjelent a Staropramen búzasöre, és sorolhatnám.

És most itt van a Soproni IPA. "Óvatos Duhaj". (A nevével nem vagyok kibékülve, akárcsak a Démonéval, de végül is nem a nevét isszuk.) Nem tudom, mennyi köze van a Brexithez ennek a sörnek, hiszen állítólag Nagy Britanniában vagy százezer honfitársunk lakik - lakott, kezdenek hazajönni a hírek szerint -, a Heineken sörgyár esetleg őket várja-e haza ezzel a termékkel, vagy más indíttatásból érezték úgy, hogy a piac elbír egy viszonylag ismeretlen ízvilágú italt?

Nem bocsátkozom technológiai leírásba, hiszen a sör nem a szakterületem. A Soproni honlapja szerint "Eredetileg azért készítették több komlóval és magas alkoholfokkal a kedvenc sörüket a hajóra szálló angolok, hogy megőrizzék a minőségét a hosszú tengeri úton az indiai gyarmatig. Citra és Cascade komlók felhasználásával készül, amelyeket az erjedést követően egy speciális komlóágyúval adunk a sörhöz, az intenzívebb aromamegőrzés céljából". Meg is mutatom ezt a komlót, olyan szép növény. 'Cascade' jelentése egyébiránt vízesés, zuhatag. Végül is tényleg, ráismerek.

Beszéljünk a sörről. Opálos sötét szalmaszín. Habja dús, magas és szép fehér, krémszerű, de nem túl tartós. Illata közepesen intenzív, tiszta, intenzíven komlós, vegetális-zöldes, virágos. Citrusos, de nem tudom, hogy ezt sör-szakzsargonban szabad-e mondani. Tiszta, frissítő citrusosság, visszafogottan - ott van a nevében az Óvatos -, kellemesen. Ízben ugyanezeket megfelelő intenzitással hozza, frissítő és könnyű tud maradni, de tartalma is van. Citrom, lime, pomeló. Keserűsége közepes, feldobja az italt, nem nyomja el. Textúrájának kifejezetten jót tesz a szűretlenség, kicsit rusztikussá teszi, érdekesen támaszkodnak az ízek az apró szemcsékre. Ha valami meglepő, az elsősorban az alkohol viszonylagos hiánya: egy igazi IPA valamivel gazdagabb alkoholban, 6% körül, míg ez a sör csak 4,8%. Bizonyos értelemben mégsem baj ez, könnyebb az összkép, jobban enged fókuszálni a gyümölcsös és komlós aromákra.

Régóta tisztelem a Sopronit azért, mert nem használ kukoricagrízt a söreiben. Elmondhatatlan a különbség, sörebb, igazibb, hamisítatlanabb így az ital. Némelyik tételük vékonyabb - Soproni Klasszikus - némelyik talán populárisan édeskésebb - 1895 - de az IPA véleményem szerint telitatlálat. Az ízélményen felül pedig még egy tulajdonságát figyeltem meg. Nyilván az intenzívebb komlózás hatására: fantasztikus álomhozó.

A borrajongóktól külön elnézést kérek az "off" posztért, de így nyáron nem mehettem el e mellett a kimagaslóan kellemes élmény mellett szó nélkül. Legközelebb ígérem, borral folytatom. És azután is, töretlenül.

Újdonságok

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Fteri Vinum - Moschofilero 2020

Lépjünk túl a xirósz, imiglikosz és retsina háromszögön, amelyben hazai görög éttermeink borkínálata mozog. Görögország sokkal többről szól ennél, csak valahogy kimarad a látószögünkből. Persze, délnyugatra (Olaszország), nyugatra (Franciaország) gyakran nézünk, de dél felé valahogy nemigen....
Teljes cikk

Wine52 Hungary tasting pack

Igazán büszke vagyok, hogy szakmailag irányíthattam az edinburghi székhelyű Wine52 cég számára összeállított Magyarország kóstolócsomag létrejöttét. Mindösszesen 186.000 palack magyar bor került a skót fogyasztók poharába. A csomagban a következő tételek szerepelnek: - Pannon Tokaj száraz furmint...
Teljes cikk

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet, Báta - Davand 2018

Egyszer volt, hol nem volt, a szarvasok sétálgattak az erdőben, és addig sétálgattak, amíg beesteledett. Így esett, hogy a 2018-as Davand cuvée címkéjén a két szarvas a sötétkék erdőben akaszkodott egymás agancsába, nem úgy, mint a Mikóczi Pincészet többi borán, ahol fényes nappal, fehér alapon...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk