Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.

Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen fantasztikus, a téglából rakott boltívek alatt szépen berendezett polcokon számos-számtalan igazi kuriózum (és persze néhány nagyon is oda nem való, silány tétel) sorakozik, gusztusosan a hatalmas pince, zegzugos, hangulatos terében. Fél órát töltöttem ott, bámészkodtam, sétálgattam, felmértem az árakat, a választékot. Fél óra alatt rajtam kívül senki nem jött le, fél óra alatt senki meg nem szólított, nem kérdezte, segítsen-e. Végül egyetlen palack vásárlása nélkül távoztam. Egész végig azt éreztem, ha valaki megszólítana, megkérdezné, mit keresek, esetleg ajánlana valamit, biztosan nem mennék el üres kézzel. Így azonban a széles, de kicsit esetlenül, tisztán átlátható rendező elv nélkül elősorakoztatott választék - és aznapi céltalan ízlésem - végül összességében oda vezettek, hogy nem tudtam dönteni, és vásároltam semmit. Talán nem nagy veszteség a boltnak, de biztos, hogy nem nyereség. Na, ezen segíthetne például egy borbecsüs.

A borbecsüs (WSET Advanced, vagy Level3) képzés célja, hogy "alapvető elméleti tudást, és gyakorlati tapasztalatot adjon azoknak, akik hivatásszerűen foglalkoznak borok és szeszesitalok értékesítésével..." - írja a Borkollégium tanfolyami leírása. Amellett, hogy ez igaz, én még valamivel tovább mennék, mert a tanfolyam angol eredetije - amit én elvégeztem 2006-ban - úgy fogalmaz, hogy "the qualification will assist those who are required to make professional evaluations of wines and spirits with regards to their quality and commercial value". És ebből külön kiemelném az aláhúzott szavakat. Angliában nem vezethet borszaküzletet olyan személy, akinek nincs meg a Level 3 vizsgája. A képzés pedig éppen arra koncentrál, aminek mondja magát: borbecsüs, tehát azt tanuljuk(tuk) meg, hogy melyik bor mennyit ér a kereskedelmi forgalomban, és mik azok a tényezők, amik ezt alakítják.

Emlékszem, a rendszerezett kóstolótáblázat mellett az értékbeli felosztás akkor úgy alakult: 5 font, 5-10 font, 10-15 font és 15 font feletti borok. Azóta persze a font is inflálódott... talán leginkább az 5-10 font kategóriában elérhető borok minőségének rovására. Nem tudom, itthon hogyan alakulna ugyanez a felosztás. Talán valahol az 1800 Ft-ig, 1800-5000 Ft, 5-10000 Ft, és 10000 Ft feletti kategóriákra tippelnék. Mert az áremelkedés például a rozék esetében nagyon feltűnő volt az elmúlt három évben. Korábban 1000-1200 között megbízható, jó rozékat lehetett venni, ismert nevektől, ma 1600 alatt már nemigen reménykedhetünk ugyanebben (üdítő kivétel a kitűnő Gál Szőlőbirtok és Pincészet rozéja). És emlékszem, volt, hogy munka után reménytelenül próbáltam beszerezni egy palack elzászi traminit, vagy pl. egy Gigondas-t, egyszer meg egy alvarinho-t, hogy este összehasonlítást tudjak tenni a tananyagban hozott borhoz képest. (A régi szép idők...)

Visszatérve, a WSET képzés fókusza elsősorban kereskedelmi célzatú, szemben például a sommelier képzésekkel, amelyek inkább fogyasztó-orientáltak, vendéglátóipari célzatúak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy borbecsüs ne tudna helyesen kitölteni egy pohár pezsgőt, de nekünk nem elsősorban az étel-bor párosítás kiötlése a dolgunk. A magyar üzletlánc pedig tulajdonképpen két dologgal rontotta el a saját üzletét, az egyik, hogy hagyott fél órán keresztül minden segítség, támogatás nélkül kószálni a polcok között (mondjuk én élveztem, de elképzelem, hogy egy képzetlenebb vásárló 3 perc alatt ráun ugyanerre), és azzal, hogy nem fűzte fel valamilyen átlátható elvre (talán legegyszerűbb, de nem kötelező borvidékenként). Az én fejemben a borbecsüssel való párbeszéd valahogy így zajlott volna le:

Borbecsüs: - Jó napot kívánok, segíthetek?
Vevő: - Köszönöm, csak nézelődöm.
B: - Estére keres valamit, vagy ajándékba?
V: - Csak a vacsora mellé valami könnyűt.
B: - Ajánlhatok egy Nyakas rozét, vagy esetleg egy könnyű, száraz pezsgőt? Pezsgőt szinte bármilyen ételhez lehet fogyasztani.
V: - Kicsit még körülnéznék. (de máris közelebb lép a pezsgőkhöz)
B: - A Hungária pezsgők most árkedvezménnyel kaphatóak. Szóljon, ha valamiben még segíthetek. (a vevő nemsokára távozik egy Hungária Extra Dry-al).

Hogy ez mennyire nem utópia, azt saját tapasztalatom számos alkalommal megmutatta.  Jó párszor segítettem vevőként egy másik, tanácstalankodó vevőnek, pár kedves szóval, eldönteni, hogy mit vegyen. Mert, kérem, nem mindenki ismeri ki magát a borok világában, és ez nem is várható el. Erre vagyunk mi, borbecsüsök.

A borkollégium hirdetménye itt található: www.borkollegium.hu/wset-felsofok
És itt a WSET kurzus-leírása itt: www.wsetglobal.com/documents/l3_wines_spec_2012_eng.pdf


Újdonságok

Mayer Róbert - Villányi Cabernet Franc 2015

Nehéz, nagyon nehéz. A fergeteges 2012-es évjárat után jó vörösbort találni egyre nehezebb. 2013 túl gyorsan öregedik, 2015 pedig számomra túl lágy, valahogy nincs karaktere, amolyan zöm évjárat. Ezek a borok... mint a legtöbb van. Természetesen tisztelet a kivételnek. A cabernet franc pedig a...
Teljes cikk

DR. Dula Bence - Gőzmalmos kékfrankos 2009

Az egri vöröseket nagyon szeretem. Talán ki merem jelenteni, hogy az egri termőterületekről érkezik az általam legmagasabbra becsült, legelegánsabbnak tartott borok többsége. Elbűvöl, mint táj és környezet - balra a Mátra csodás vonulatai, jobbra a Nagy Eged, mögötte a Bükk mindig havasnak tűnő...
Teljes cikk

Cékla és bor - Nagygombos rozé

Beköszöntött az ősz, és ugyan elmúlt a nyári hőség és a jeges italok ideje, de a rozék népszerűsége ilyenkor is töretlen. Kicsit visszaidézik a nyarat, de a szezonális fogások mellé is remekül párosíthatóak, a Nagygombos Borászat legalábbis kitartóan hisz abban, hogy a rozé nem egy egyévszakos...
Teljes cikk

Még egyszer a terroir-ról: Káli Kövek Kavics 2017

Köveskál aprócska főutcáján a Káli Kövek borszat körülbelül félúton helyezkedik el, nagy terasszal hívogat, meg is állnak az átutazók szép számmal. A Káli medencének egyébként is varázsos világa van, de Köveskál és környéke különösen egyedi így augusztusban: vadvirágos pusztákra hajazó,...
Teljes cikk

Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van...
Teljes cikk

Etyeki Kúria "Pláne" frizzante white

A gyöngyözőbor egyre divatosabb kategória, gondolom a gasztróban, meg a fiatalok körében népszerű elsősorban. Nagyjából öt éve figyeltem fel rá, ma már minden magára valamit adó borászat számára obligát termék. Régen elrugaszkodtunk már az egyszerű és édes lambruscók világától, nincs...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Tricollis 2017

Zöldbe hajló szalmaszín. Fiatal és friss illat, amiben elsősorban a tramini dominál, pedig az összetételben mindössze 15%. Mindamellett az az érzésem, hogy jót tenne neki egy kis érleltség, izgalmasabb lenne mondjuk két év múlva. Csakhogy addigra nem fog maradni. Az Apátsági borok divatosak is, jók...
Teljes cikk

7. röpcikk: Kősziklás borászat - királyleányka 2017

Két éve volt, hogy a neszmélyi Kősziklás borászattól egy csodálatos sauvignon blanc-t kóstoltam. Forró nyár volt éppen, pontosabban nyárutó, és a frissítő savak mellett a tökéletes arányokat dicsértem akkor, a gazdag aromatikát és a test arányosságát. Most a VinCE-n beszéltem is...
Teljes cikk

6. röpcikk: Pálffy Szőlőbirtok - tramini 2016

Aranyba hajló sötét szalmaszín ital. Kirobbanó és bódító rózsaillattal fogad. Mint egy méhecske, úgy szagolgatom. Mély és édes, elandalít. Ahogy az lenni szokott, tudatban máris felkészülök a kontrasztra, amit a csodás virágos illat és a száraz bor közötti illat-ízbeli érzékszervi különbség okozni...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk