Mádi Borház - iMÁDlak 2015

Történelmi időket élünk sok tekintetben. Történelmi változás szerintem a borkészítés terén is folyamatban van, ennek Tokaj kiemelkedő szereplője. Lassan, de biztosan settenkedett be a köztudatba - és talán már a közízlésbe is - a tokaji száraz furmint, mint új kategória léte és igénye. Mostanra azt hiszem, elért egy olyan érettségi fokot, amikor ki lehet jelenteni, hogy megteremtődött az elképzelés mentén a stílus és a termék-koncepció. Most a tradícióvá érés folyamata indulhat el, és ehhez sok-sok nagyon jól elkészített, nagyon nemes és elegáns száraz tokaji bor kell. Találtam egy pár ilyet a Mádi Borház Manufaktúra jóvoltából. Bemutatom most közülük a 2015-ös iMÁDlak-ot.

Sportszerűtlen volna tőlem - kétszeresen is - ha a '15-öset a '13-ashoz hasonlítanám. Egyrészt a Kedves Olvasó nem biztos, hogy meg tudná tenni ugyanezt az összehasonlítást, hiszen a 2013-as iMÁDlak népszerűsége folytán már rég elfogyott (azt a 40 palackot pedig, amit a Mádi Borház Manufaktúra a pince mélyén elrejtett, majd - ki tudja, mikor - egyszer, szerencsések, kiválasztottak kóstolhatják érlelés után). Másfelől a brand fejlődőben van, a stílus kicsit változott, és bár a két bor termelője, termőhelye, neve, stílusa, minősége ugyanaz, mégis van közöttük annyi különbség, ami indokolttá teszi, hogy külön kezeljük őket. Azért néha teszek majd célzást a korábbi évjárat felé.

A 2015-ös iMÁDlak elsőként feltűnő tulajdonsága a rendkívüli arányosság, amiből a kifejezetten magas (15%) alkohol sem lóg ki lényegesen. Ez tudatos - árulja el Ecsedi Péter, a borkészítésért felelős tulajdonos, rendkívül szigorúan figyelnek arra, hogy a bor összeérjen fejlődése során, kifejezetten cél az elegancia, az egyensúlyban lévő szerkezet. Érződik is a textúrán a gondosság, a legmagasabb minőség elérésére törekvés. A pohárban szalmaszín ital, közepesnél intenzívebb illattal. Összetétele 85% furmint, 15% muskotály. Kiválóan eltalált arány ez, a muskotály izgalmasan virágossá teszi, öltözteti a furmintos alapot.
Halvány, tetszetős birsalma illattal indít, ami olyan érett birsalmát idéz, amit akár meg tudna enni nyersen is az ember. Egzotikus gyümölcsök párosulnak mellé (nagy, narancssárga papaya jut eszembe róla). Végtelenül tiszta illat, ravasz fajta-összeállítás: a muskotálytól kedves érzete lesz, legalábbis lágyabb mint a várakozásom. (Elkövettem egy merényletet: összekóstoltam egy Royal Tokaji 2014-es száraz  furminttal. Ez utóbbi szinte szúrós fásságot mutatott az iMÁDlak kerekségével szemben. Ahhoz mérten lágy, akár femininnek is mondható, mindenesetre a hordó integráltsága sokkal szebb, és ezért az egész
anyag érzete kifinomultabb lesz).

Az ízben azután nincs birsalma, inkább piros almás alapra épül, érett, szép citrusokkal, közepes testtel. A muskotálytól virágos díszeket is kap. Vidám, könnyű bor, de mégis tele van tartalommal. Meg  optimizmussal. Az ember ezt kortyolva szinte méheket lát, ahogy tavasszal a cseresznyefa-ültetvény körül röpködnek. Érett érzetet ad a 8 hónapos fahordós érlelés, és teltségéhez hozzájárul a mindössze 1,5g maradékcukor. Lecsengésében mutatkozik halványan egy sárgadinnyés illat és íz (jól megérett sárga bélű sárgadinnye) és akácvirágos mézesség. Az iMÁDlak birtokbor, vagyis nem dűlőszelektált, de az Istenhegy dűlő ásványossága itt is érezhetően előjön, viszont jól együtt mozog a hordós érlelés jegyeivel, mintegy egységet alkot velük. Nyilván palackban érlelve mindez jobban kidomborodik majd, hiszen a 2013-as iMÁDlak - amit a Tokaji Március nagykóstolón értékeltem - már szinte sósan ásványos jellegű volt, és finom rózsa, meg mályva illatokat is felmutatott. Nagy élvezet lenne vagy 5 éven keresztül figyelemmel kísérni ennek a bornak a fejlődését, biztos vagyok benne, hogy megállná a helyét akár fehér burgundikkal összehasonlításban is. Eleganciában és kiműveltségben egyaránt.

Neve és beltartalma miatt ez a bor szerelmi vallomásnak is kiváló. A holnap kezdődő Budafoki Borfesztiválon a Madgolna Borklubban kóstolható lesz. Nem szabad kihagyni, ha arra jár az ember.

budafokiborfesztival.hu/


Újdonságok

Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól. Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány...
Teljes cikk

Malatinszky Primavera 2014

Tudják a Bordói November szervezői is nagyon jól, hogy minél hidegebb van, az ember annál inkább a tartalmasabb, komolyabb vörösborok felé fordul. Én ott voltam ezen a rendezvényen, és vagy harminc tételt végigkóstoltam, szebbnél-szebb 2011-2012-2013-as évjáratokat. Nem ért meglepetésként, de...
Teljes cikk

Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept:...
Teljes cikk

Sauska siller 2016

Hosszú ideje szemeztünk, a Sauska siller és én. Ott álltak a palackok a polcokon, és mert a színe csodás, meg a csomagolás annyira hozzá illik színben és dizájnban, egyszerűen mindig vonzotta a szememet. Eljött a pillanat, hogy ismeretséget kössünk. A sillereket valahogy a rozéborokhoz soroljuk...
Teljes cikk

Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé. Grand Tokaj furmint...
Teljes cikk

Sauska furmint 2016

Őrület, mekkora a különbség az előző cikk tokaji furmintja és a 2016-os Sauska tokaji furmint között! Ez most egy hipermarketben 1700 ft-os áron érhető el, míg a Patriciust 1500-ért vettem. Ha ott az ár-érték arány 85% volt, itt 140%. Sötétebb szalmasárga ital. Kiváló kontúrokkal bíró, friss és...
Teljes cikk

Patricius Furmint 2016

Alapbor, nyilván, hiszen 1500 ft, de azért kíváncsi voltam, ugyanis a Patrícius nagyon sok szép eredményt, érmet kapott az utóbbi időben. 2016-ban az év borászata lett, a pályázat fent van az interneten itt: patricius.hu/downloads/palyazat_2016.pdf Ma már nem is komolyan vehető tokaji...
Teljes cikk

Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét...
Teljes cikk

Várszegi Chardonnay 2016

„Nincs édesebb, mint a méz” – szól a népdal, és folytatódik is: „Ki mit szeret, arra néz” – nos, én a bort szeretem, és remélem a T. Olvasó is – miért olvasná máskülönben ezt a cikket –  ezért most „arra nézek”, és néhány gondolatot megosztok a borban fellelhető mézességről. Ennek elsődleges...
Teljes cikk

HMJ Pincészet, Villány - siller, és mások

Hogy mit igyon egy vörösbor kedvelő személy ilyen nagy melegben? - aktuálisan ez a kérdés merülhet fel bennünk, és a válasz ilyenkor lehet az is, hogy "sillert". Én legalábbis szívesen adom ezt a választ, szívesebben, mint mondjuk azt, hogy "pinot noirt", mivel a sillerbor jobban hozzánk nőtt...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk