Mádi Borház - iMÁDlak 2015

Történelmi időket élünk sok tekintetben. Történelmi változás szerintem a borkészítés terén is folyamatban van, ennek Tokaj kiemelkedő szereplője. Lassan, de biztosan settenkedett be a köztudatba - és talán már a közízlésbe is - a tokaji száraz furmint, mint új kategória léte és igénye. Mostanra azt hiszem, elért egy olyan érettségi fokot, amikor ki lehet jelenteni, hogy megteremtődött az elképzelés mentén a stílus és a termék-koncepció. Most a tradícióvá érés folyamata indulhat el, és ehhez sok-sok nagyon jól elkészített, nagyon nemes és elegáns száraz tokaji bor kell. Találtam egy pár ilyet a Mádi Borház Manufaktúra jóvoltából. Bemutatom most közülük a 2015-ös iMÁDlak-ot.

Sportszerűtlen volna tőlem - kétszeresen is - ha a '15-öset a '13-ashoz hasonlítanám. Egyrészt a Kedves Olvasó nem biztos, hogy meg tudná tenni ugyanezt az összehasonlítást, hiszen a 2013-as iMÁDlak népszerűsége folytán már rég elfogyott (azt a 40 palackot pedig, amit a Mádi Borház Manufaktúra a pince mélyén elrejtett, majd - ki tudja, mikor - egyszer, szerencsések, kiválasztottak kóstolhatják érlelés után). Másfelől a brand fejlődőben van, a stílus kicsit változott, és bár a két bor termelője, termőhelye, neve, stílusa, minősége ugyanaz, mégis van közöttük annyi különbség, ami indokolttá teszi, hogy külön kezeljük őket. Azért néha teszek majd célzást a korábbi évjárat felé.

A 2015-ös iMÁDlak elsőként feltűnő tulajdonsága a rendkívüli arányosság, amiből a kifejezetten magas (15%) alkohol sem lóg ki lényegesen. Ez tudatos - árulja el Ecsedi Péter, a borkészítésért felelős tulajdonos, rendkívül szigorúan figyelnek arra, hogy a bor összeérjen fejlődése során, kifejezetten cél az elegancia, az egyensúlyban lévő szerkezet. Érződik is a textúrán a gondosság, a legmagasabb minőség elérésére törekvés. A pohárban szalmaszín ital, közepesnél intenzívebb illattal. Összetétele 85% furmint, 15% muskotály. Kiválóan eltalált arány ez, a muskotály izgalmasan virágossá teszi, öltözteti a furmintos alapot.
Halvány, tetszetős birsalma illattal indít, ami olyan érett birsalmát idéz, amit akár meg tudna enni nyersen is az ember. Egzotikus gyümölcsök párosulnak mellé (nagy, narancssárga papaya jut eszembe róla). Végtelenül tiszta illat, ravasz fajta-összeállítás: a muskotálytól kedves érzete lesz, legalábbis lágyabb mint a várakozásom. (Elkövettem egy merényletet: összekóstoltam egy Royal Tokaji 2014-es száraz  furminttal. Ez utóbbi szinte szúrós fásságot mutatott az iMÁDlak kerekségével szemben. Ahhoz mérten lágy, akár femininnek is mondható, mindenesetre a hordó integráltsága sokkal szebb, és ezért az egész
anyag érzete kifinomultabb lesz).

Az ízben azután nincs birsalma, inkább piros almás alapra épül, érett, szép citrusokkal, közepes testtel. A muskotálytól virágos díszeket is kap. Vidám, könnyű bor, de mégis tele van tartalommal. Meg  optimizmussal. Az ember ezt kortyolva szinte méheket lát, ahogy tavasszal a cseresznyefa-ültetvény körül röpködnek. Érett érzetet ad a 8 hónapos fahordós érlelés, és teltségéhez hozzájárul a mindössze 1,5g maradékcukor. Lecsengésében mutatkozik halványan egy sárgadinnyés illat és íz (jól megérett sárga bélű sárgadinnye) és akácvirágos mézesség. Az iMÁDlak birtokbor, vagyis nem dűlőszelektált, de az Istenhegy dűlő ásványossága itt is érezhetően előjön, viszont jól együtt mozog a hordós érlelés jegyeivel, mintegy egységet alkot velük. Nyilván palackban érlelve mindez jobban kidomborodik majd, hiszen a 2013-as iMÁDlak - amit a Tokaji Március nagykóstolón értékeltem - már szinte sósan ásványos jellegű volt, és finom rózsa, meg mályva illatokat is felmutatott. Nagy élvezet lenne vagy 5 éven keresztül figyelemmel kísérni ennek a bornak a fejlődését, biztos vagyok benne, hogy megállná a helyét akár fehér burgundikkal összehasonlításban is. Eleganciában és kiműveltségben egyaránt.

Neve és beltartalma miatt ez a bor szerelmi vallomásnak is kiváló. A holnap kezdődő Budafoki Borfesztiválon a Madgolna Borklubban kóstolható lesz. Nem szabad kihagyni, ha arra jár az ember.

budafokiborfesztival.hu/


Újdonságok

St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet - Cabernet Sauvignon 2011

Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepett, mert úgy tudtam, hogy a szőlő legkorábban 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás...
Teljes cikk

Dubicz Borászat - 1014 Mátrai Szürkebarát (2016)

In medias res kezdem, mert ez a legfontosabb ahhoz, hogy méltó helyén tudjuk értékelni: ez a bor a fehérboroktól megszokottnál magasabb hőmérsékletet kíván. Meglátásom szerint 14-15°C fokon fogyasztandó, mert ekkor mutatkozik meg a legszebben az aromavilága.Világos szalmaszín. Nem tolakodó,...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív...
Teljes cikk

L. Simon Borászat - Rozsdás csuk 2016

Valentin nap közeleg, és elárasztotta a médiát a Valentin-napi értékesítési láz. Többek között azt harsogják mindenfelé a fülembe és a szemembe, hogy Valentin-napkor rózsa helyett valami más rózsaszínűvel is meg lehet lepni a Kedvesünket. Miért is ne épp egy rozé borral?Nem átallok helyeselni, bár...
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk