Lajvér Rosé Cuvée 2015

Egy kellemes esti beszélgetőbort akartam venni. Járt utat járatlanért el nem hagytam: Lajvér bort már kóstoltam, írtam is róla, így a fehér házasítás helyett - amelynek 2014-es évjáratát megdícsértem itt Lajvér Cuvée Blanc 2014, 2015-öset a VinCE-n kóstoltam és a "megszokott" sikert aratta nálam - most a rozét vettem le a polcról. Valahogy a rozé és a tavaszi virágillatú este passzolnak egymáshoz - gondoltam. Sikerült kellemes esti beszélgetést folytatni, ezen felül - bár nem volt eredetileg szándékom - még írok is.

Ez a rozé egyszerűen csodajó, annyira "össze van rakva", hogy ennél jobban rozét nem is lehet. E-L-K-É-P-E-S-Z-T-Ő-E-N piacosra hangolt termék. Vonzó pink szín, kevés szénsav is van benne, de nem túl sok, és ebben az esetben nem baj. Friss, nyálelválasztást megindító, intenzív illat, szájban piros bogyós gyümölcsök, főként ribiszke, vörös áfonya, enyhébben málna és kis szamóca. Egyik korty követi a másikat. Előtör bennem a szakma. Elemezgetem. Ebben biztos, hogy kell legyen valami huncut összetevő, mondjuk pinot noir a kékfrankos alap mellett*. Jó a textúra, friss és lendületes. Zamatos a gyümölcsös jelleg. Egészséges és ropogós a sav. Mihez is hasonlít?... valamihez nagyon hasonlít... És akkor hirtelen beugrott, és elindított bennem egy gondolatfolyamot.

A Nyakas rozé 2014-ben pont ilyen volt. Vagyis nem teljesen, mert a Nyakasban több volt a gumicukros jelleg, kicsit még "csajosabb" és Disney-sebb volt, ha ugyan szabad ilyen szavakat használni. Mégis alapvetően ugyanazt az érzetet adja a kidolgozottságnak és a tökéletes technológiának, a nagyon piacorientált felfogásnak eredményeképpen, mint a Nyakas. Ez lenne az avantgarde szemlélet? Vagy ez csupán a modern technológia? Vajon meddig fokozható a reduktív technológia adta precizitás, a végtelenül előretolt gyümölcsösség és üdeség? Elértük már a határt, vagy még ettől is "jobbat" hoz majd a piaci elvárásoknak való megfelelés igénye? Tényleg, őszintén azt gondolom, hogy ez egy szuper jó rozé, minden igényt kielégít, amit egy rozéval szemben elvárunk. De a technológia vajon nem fedi-e el túlzottan az egyéni jelleget? A löszös Szekszárdról hogyan érkezhet a meszes Etyekhez ennyire hasonló bor?

A rozéknak nem kell a terroir-ról szólniuk, és nem kell érlelhetőnek lenniük, meg még egy sor olyan kívánalom nem áll fenn, amit a vörösöknél, meg a komoly fehéreknél megszoktunk, ezért a fenti kérdéseim talán kissé költőiek. Hozzá tartozik, hogy ez a rozé annyira más, mint mondjuk egy Tavel, vagy egy Cote de Provence, amik gyakran nehézkesek. A Lajvér Rosé a cseresznyevirágzásos tavasz mellé egyszerűen tökéletes volt. De tudom, hogy vannak hangok - kereskedők - akik már nyíltan és kimondva "technológiai borászatnak" tartják a Lajvért. Most ebben a borban ezt értem tetten. Nem arról van szó, hogy nem élveztem. Egyszerűen csak érdekes volt látni, hogy mit is értenek ez alatt, akik mondják. Számomra nem lett szitokszó, csak annyit jelent, hogy nemzetközi ízlésnek mindenben megfelelő bor készül, amit bátran ki lehet tenni bármely angol kereskedés polcára

*A borászat kérésemre megküldte az OBI minősítő lapokat is. Ebben látom a fajtaösszetételt, hogy menoire is van benne. Álmomban nem gondoltam volna. Ez volt az az összetevő, amelyik az izgalmas többletet hozta ízben, illatban! Aha, EZ az avantgarde szemlélet, ilyen fajtaösszetételű házasításban gondolkodni. Akárcsak a Cuvée Blanc esetében, ahol cserszegi kerül a sauvignon blanc mellé.

Ideje volna a komolyabb tételeket is megkóstolnom ettől a borászattól...

("Lapzárta" után érkezett postaládámba a VinCE magazin, amiben éppen rozé tesztet tettek közzé. Itt a Nyakas 16 pontot kapott, a Lajvér 15,71-et, gyakorlatilag tehát nincs különbség az értékelésben. Érdekes, hogy a Nyakasról megjegyzik, hogy picit túl fanyar, és mégis magasabb pontszámot kapott. Én továbbra is ragaszkodom hozzá, hogy teljesen egyenértékű, ahogy a cikkem elején írtam.)

Újdonságok

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

A. Gere - Olaszrizling 2019

Oké, értek mindent: nézzünk rá a dizájnra. Ez egy nemzetközi piacra készített bor. Elsőrangú, letisztult címke, talán amerikai stílusúnak mondanám. Sokat jelent a külső, de nem mindent. A palack beltartalma a lényeg. Nem várunk mást, mint egy villányi olaszrizlinget 2000 ft alatti áron. Ez azért...
Teljes cikk

Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a...
Teljes cikk

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk