Lajvér Rosé Cuvée 2015

Egy kellemes esti beszélgetőbort akartam venni. Járt utat járatlanért el nem hagytam: Lajvér bort már kóstoltam, írtam is róla, így a fehér házasítás helyett - amelynek 2014-es évjáratát megdícsértem itt Lajvér Cuvée Blanc 2014, 2015-öset a VinCE-n kóstoltam és a "megszokott" sikert aratta nálam - most a rozét vettem le a polcról. Valahogy a rozé és a tavaszi virágillatú este passzolnak egymáshoz - gondoltam. Sikerült kellemes esti beszélgetést folytatni, ezen felül - bár nem volt eredetileg szándékom - még írok is.

Ez a rozé egyszerűen csodajó, annyira "össze van rakva", hogy ennél jobban rozét nem is lehet. E-L-K-É-P-E-S-Z-T-Ő-E-N piacosra hangolt termék. Vonzó pink szín, kevés szénsav is van benne, de nem túl sok, és ebben az esetben nem baj. Friss, nyálelválasztást megindító, intenzív illat, szájban piros bogyós gyümölcsök, főként ribiszke, vörös áfonya, enyhébben málna és kis szamóca. Egyik korty követi a másikat. Előtör bennem a szakma. Elemezgetem. Ebben biztos, hogy kell legyen valami huncut összetevő, mondjuk pinot noir a kékfrankos alap mellett*. Jó a textúra, friss és lendületes. Zamatos a gyümölcsös jelleg. Egészséges és ropogós a sav. Mihez is hasonlít?... valamihez nagyon hasonlít... És akkor hirtelen beugrott, és elindított bennem egy gondolatfolyamot.

A Nyakas rozé 2014-ben pont ilyen volt. Vagyis nem teljesen, mert a Nyakasban több volt a gumicukros jelleg, kicsit még "csajosabb" és Disney-sebb volt, ha ugyan szabad ilyen szavakat használni. Mégis alapvetően ugyanazt az érzetet adja a kidolgozottságnak és a tökéletes technológiának, a nagyon piacorientált felfogásnak eredményeképpen, mint a Nyakas. Ez lenne az avantgarde szemlélet? Vagy ez csupán a modern technológia? Vajon meddig fokozható a reduktív technológia adta precizitás, a végtelenül előretolt gyümölcsösség és üdeség? Elértük már a határt, vagy még ettől is "jobbat" hoz majd a piaci elvárásoknak való megfelelés igénye? Tényleg, őszintén azt gondolom, hogy ez egy szuper jó rozé, minden igényt kielégít, amit egy rozéval szemben elvárunk. De a technológia vajon nem fedi-e el túlzottan az egyéni jelleget? A löszös Szekszárdról hogyan érkezhet a meszes Etyekhez ennyire hasonló bor?

A rozéknak nem kell a terroir-ról szólniuk, és nem kell érlelhetőnek lenniük, meg még egy sor olyan kívánalom nem áll fenn, amit a vörösöknél, meg a komoly fehéreknél megszoktunk, ezért a fenti kérdéseim talán kissé költőiek. Hozzá tartozik, hogy ez a rozé annyira más, mint mondjuk egy Tavel, vagy egy Cote de Provence, amik gyakran nehézkesek. A Lajvér Rosé a cseresznyevirágzásos tavasz mellé egyszerűen tökéletes volt. De tudom, hogy vannak hangok - kereskedők - akik már nyíltan és kimondva "technológiai borászatnak" tartják a Lajvért. Most ebben a borban ezt értem tetten. Nem arról van szó, hogy nem élveztem. Egyszerűen csak érdekes volt látni, hogy mit is értenek ez alatt, akik mondják. Számomra nem lett szitokszó, csak annyit jelent, hogy nemzetközi ízlésnek mindenben megfelelő bor készül, amit bátran ki lehet tenni bármely angol kereskedés polcára

*A borászat kérésemre megküldte az OBI minősítő lapokat is. Ebben látom a fajtaösszetételt, hogy menoire is van benne. Álmomban nem gondoltam volna. Ez volt az az összetevő, amelyik az izgalmas többletet hozta ízben, illatban! Aha, EZ az avantgarde szemlélet, ilyen fajtaösszetételű házasításban gondolkodni. Akárcsak a Cuvée Blanc esetében, ahol cserszegi kerül a sauvignon blanc mellé.

Ideje volna a komolyabb tételeket is megkóstolnom ettől a borászattól...

("Lapzárta" után érkezett postaládámba a VinCE magazin, amiben éppen rozé tesztet tettek közzé. Itt a Nyakas 16 pontot kapott, a Lajvér 15,71-et, gyakorlatilag tehát nincs különbség az értékelésben. Érdekes, hogy a Nyakasról megjegyzik, hogy picit túl fanyar, és mégis magasabb pontszámot kapott. Én továbbra is ragaszkodom hozzá, hogy teljesen egyenértékű, ahogy a cikkem elején írtam.)

Újdonságok

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

A. Gere - Olaszrizling 2019

Oké, értek mindent: nézzünk rá a dizájnra. Ez egy nemzetközi piacra készített bor. Elsőrangú, letisztult címke, talán amerikai stílusúnak mondanám. Sokat jelent a külső, de nem mindent. A palack beltartalma a lényeg. Nem várunk mást, mint egy villányi olaszrizlinget 2000 ft alatti áron. Ez azért...
Teljes cikk

Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a...
Teljes cikk

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk