Lajvér Rosé Cuvée 2015

Egy kellemes esti beszélgetőbort akartam venni. Járt utat járatlanért el nem hagytam: Lajvér bort már kóstoltam, írtam is róla, így a fehér házasítás helyett - amelynek 2014-es évjáratát megdícsértem itt Lajvér Cuvée Blanc 2014, 2015-öset a VinCE-n kóstoltam és a "megszokott" sikert aratta nálam - most a rozét vettem le a polcról. Valahogy a rozé és a tavaszi virágillatú este passzolnak egymáshoz - gondoltam. Sikerült kellemes esti beszélgetést folytatni, ezen felül - bár nem volt eredetileg szándékom - még írok is.

Ez a rozé egyszerűen csodajó, annyira "össze van rakva", hogy ennél jobban rozét nem is lehet. E-L-K-É-P-E-S-Z-T-Ő-E-N piacosra hangolt termék. Vonzó pink szín, kevés szénsav is van benne, de nem túl sok, és ebben az esetben nem baj. Friss, nyálelválasztást megindító, intenzív illat, szájban piros bogyós gyümölcsök, főként ribiszke, vörös áfonya, enyhébben málna és kis szamóca. Egyik korty követi a másikat. Előtör bennem a szakma. Elemezgetem. Ebben biztos, hogy kell legyen valami huncut összetevő, mondjuk pinot noir a kékfrankos alap mellett*. Jó a textúra, friss és lendületes. Zamatos a gyümölcsös jelleg. Egészséges és ropogós a sav. Mihez is hasonlít?... valamihez nagyon hasonlít... És akkor hirtelen beugrott, és elindított bennem egy gondolatfolyamot.

A Nyakas rozé 2014-ben pont ilyen volt. Vagyis nem teljesen, mert a Nyakasban több volt a gumicukros jelleg, kicsit még "csajosabb" és Disney-sebb volt, ha ugyan szabad ilyen szavakat használni. Mégis alapvetően ugyanazt az érzetet adja a kidolgozottságnak és a tökéletes technológiának, a nagyon piacorientált felfogásnak eredményeképpen, mint a Nyakas. Ez lenne az avantgarde szemlélet? Vagy ez csupán a modern technológia? Vajon meddig fokozható a reduktív technológia adta precizitás, a végtelenül előretolt gyümölcsösség és üdeség? Elértük már a határt, vagy még ettől is "jobbat" hoz majd a piaci elvárásoknak való megfelelés igénye? Tényleg, őszintén azt gondolom, hogy ez egy szuper jó rozé, minden igényt kielégít, amit egy rozéval szemben elvárunk. De a technológia vajon nem fedi-e el túlzottan az egyéni jelleget? A löszös Szekszárdról hogyan érkezhet a meszes Etyekhez ennyire hasonló bor?

A rozéknak nem kell a terroir-ról szólniuk, és nem kell érlelhetőnek lenniük, meg még egy sor olyan kívánalom nem áll fenn, amit a vörösöknél, meg a komoly fehéreknél megszoktunk, ezért a fenti kérdéseim talán kissé költőiek. Hozzá tartozik, hogy ez a rozé annyira más, mint mondjuk egy Tavel, vagy egy Cote de Provence, amik gyakran nehézkesek. A Lajvér Rosé a cseresznyevirágzásos tavasz mellé egyszerűen tökéletes volt. De tudom, hogy vannak hangok - kereskedők - akik már nyíltan és kimondva "technológiai borászatnak" tartják a Lajvért. Most ebben a borban ezt értem tetten. Nem arról van szó, hogy nem élveztem. Egyszerűen csak érdekes volt látni, hogy mit is értenek ez alatt, akik mondják. Számomra nem lett szitokszó, csak annyit jelent, hogy nemzetközi ízlésnek mindenben megfelelő bor készül, amit bátran ki lehet tenni bármely angol kereskedés polcára

*A borászat kérésemre megküldte az OBI minősítő lapokat is. Ebben látom a fajtaösszetételt, hogy menoire is van benne. Álmomban nem gondoltam volna. Ez volt az az összetevő, amelyik az izgalmas többletet hozta ízben, illatban! Aha, EZ az avantgarde szemlélet, ilyen fajtaösszetételű házasításban gondolkodni. Akárcsak a Cuvée Blanc esetében, ahol cserszegi kerül a sauvignon blanc mellé.

Ideje volna a komolyabb tételeket is megkóstolnom ettől a borászattól...

("Lapzárta" után érkezett postaládámba a VinCE magazin, amiben éppen rozé tesztet tettek közzé. Itt a Nyakas 16 pontot kapott, a Lajvér 15,71-et, gyakorlatilag tehát nincs különbség az értékelésben. Érdekes, hogy a Nyakasról megjegyzik, hogy picit túl fanyar, és mégis magasabb pontszámot kapott. Én továbbra is ragaszkodom hozzá, hogy teljesen egyenértékű, ahogy a cikkem elején írtam.)

Újdonságok

Marlborough again - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

You know - there are the plus size models. The ones that look like normal women, they aren't utterly slim (not to say skeleton) and don't need to do plastic surgery in order to have something round shaped in their body. And if you think about it, they are nicely dressed in cloths that are taylor...
Teljes cikk

Már megint Marlborough - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

Tudják - vannak a plus size modellek. Szóval akik úgy néznek ki, mint egy normális nő, tehát nem csontsoványak és nem szilikon ciciket biggyesztetnek magukra, hogy kerek idomok is legyenek rajtuk, hanem mindenük olyan, ahogyan magától egy nő teste alakul. És ha meggondoljuk, szépen felöltöznek,...
Teljes cikk

Tesco's finest Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Nem szeretem az álszenteskedést. Természetesen veszek bort hipermarketben is, és nem én vagyok az egyetlen, ahogy elnézem a pénztáraknál. Ezért is fontos, hogy valaki az olyan borokról is írjon, amelyeket a tömegeknek szántak.Angliában élni a bor szempontjából egyszerűen Kánaán. Szó szerint minden...
Teljes cikk

Haraszthy Pinot Noir Rosé 2015

Igen! Pont így! Telitalálat! Ez kell!- Talán ritka, hogy ilyen lelkes szavakat olvas tőlem, aki a korábbi cikkekbe belelapoz. Pedig szívesen adom a dícséretet, ha a bor arra érdemes.Kétkedve olvastam évek óta a Haraszthy-Vallejo pincészetet felmagasztaló cikkeket a magyarországi Decanter (később és...
Teljes cikk

Januári munkák

"Eppuletre ha kel, ez Holnapban vagj fátA' Gyümölcs-fáknakis mesd-le száraz ágát.Ganéjozd szölödet, s' szántó földeidet,Egy helyből másikban most vidd méheidet."(1686. évi csíki klastrombeli kalendárium versei)A szőlő trágyázását a magyar bortörvény nem tiltja, de pl. a somlói borvidék rendtartása...
Teljes cikk

Újévkor - Apapezsgő

A világ legifjabb bloggerének értékelését teszem közzé az Apa által készített kölyökpezsgőről. Kérem fogadják szeretettel. Mondanom sem kell, az alkoholtartalom 0,0% alatt maradt.Boldog Új Évet kívánok!- Borbecsüs.
Teljes cikk

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk