Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy:

Ha ügyesek vagyunk, akkor éppen olyan lesz Szent György-hegy tíz év múlva is, mint most. Egy kulturált szőlőhegy jó borászokkal, kellemes helyekkel, ahová be lehet jönni bort kóstolni, enni, beszélgetni. Ez egy különleges terroir, meg kell becsülni.

 
Valahogy hasonlóan, mint a Nagy-Somlón. Élhető, emberközeli, mikrovilág. Ezért szerethető.
A 2018-as Bohém most mélyen áron alul jelent meg egy hipermarketben. A jelenséget egy másik dunántúli borász, Vida Péter világította meg, aki a koronavírus miatt drasztikusan lecsökkent éttermi borfogyasztás hatásának tudja be, hogy a korábbi készleteket a borászok jó része kénytelen szüret előtt kisöpörni. Ami más évjáratokból kipörgött, elfogyott magától - s hát a terroir-borok jó része "művész" típusú helyeken, gasztro-művészeti éttermekben fogy - most a pincében maradt, s egyszerűen nincs hely az új évjáratnak. Ezt felismerve a hipermarket végigtelefonálta a jelentős, minőségi pincéket és mélyen áron alul bekérte a megmaradt tételeiket. Csakhogy a kicsikart árkedvezmény töredékét sem adta át a fogyasztónak - állítja a borász. Nem kizárt, hogy ennek vagyunk tanúi a Gilvesy pincészet esetében is. Vida Péter figyelmeztetett: a hiperbe bekerülni nagyon könnyű, onnan visszakapaszkodni a gasztróba nagyon nehéz lesz, arculatváltást fog igényelni. Mert, ha végre rendeződik az egészségügyi helyzet, s újra megélénkül a turizmus, ugyan melyik vendéglátóhely fogja felvállalni, hogy ugyanazzal a cimkével sokszoros áron kínáljon egy bort, mint ami a hiperben is kapható? A kis tételeknél, mint amilyen a Bohém is, ez talán nem okoz majd olyan problémát, elfogy, néhány lelkes rajongó - mint magam - elkapkodja.
 
Végre is, magáról a borról. Nagyon arányos, csúcsán lévő, jó ivású, mégis egyedi tétel. Hűen hordozza a balatonfelvidéki terroirt, a vulkáni ásványosságot, de könnyű és közérthető marad. Kifejezetten jót tesz neki, hogy immár második éve érlelődik. Még most is érdemes felkészletezni, legalább a következő egy évben még ugyanezt az élményt nyújtja. Kitűnő, lédús, zamatos bor, közepes testtel. Derűs, napsütötte karakterű, igazi teraszon kortyolgatós tétel, meggyőző, érett citrusokkal, finom mineralitással, meglepő, de simogató hecsedli illattal és ízzel, megfelelően hosszú lecsengéssel. Kiemelkedő komplexitást mutat (lime, mandarin, passiógyümölcs, és a megkerülhetetlen csipkebogyó-lekvár), mindemellett olyan gyönyörűen összesimult, hogy szinte lehetetlen szétszálazni az ízeit. Tűpontos, nagyon tiszta tétel. Apró pohárból, közepesen hűvösen, sok, kicsi kortyban adja meg a legnagyobb élményt.

Újdonságok

Januári munkák

"Eppuletre ha kel, ez Holnapban vagj fátA' Gyümölcs-fáknakis mesd-le száraz ágát.Ganéjozd szölödet, s' szántó földeidet,Egy helyből másikban most vidd méheidet."(1686. évi csíki klastrombeli kalendárium versei)A szőlő trágyázását a magyar bortörvény nem tiltja, de pl. a somlói borvidék rendtartása...
Teljes cikk

Újévkor - Apapezsgő

A világ legifjabb bloggerének értékelését teszem közzé az Apa által készített kölyökpezsgőről. Kérem fogadják szeretettel. Mondanom sem kell, az alkoholtartalom 0,0% alatt maradt.Boldog Új Évet kívánok!- Borbecsüs.
Teljes cikk

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk