Füleky Pincészet Tokaji késői szüret 2013

Szeretem a királylányos meséket. Nem a Disney-mázas verziókra gondolok, ahol piacbefolyásolás céljából dupla méretűre rajzolják a királylányok bájos-gödröcskés pofiján a szemeket, kivétel nélkül Barbie-baba alkatúak és úgy rebegtetik a szempilláikat a csodásan kigyúrt testalkatú, szögletes arcú szőke hercegekre, mint a pillangó a szárnyát. A Magyar Népmesék típusú, igazi királylányos mesékre gondolok, amikben sorsa van a királylánynak, vagy a királynak, vagy a szegénylegénynek, és kalocsai hímzéses pártában várják a kérőket, meg rakott szoknyában és karmazsin csizmában szolgálják a sárkányt, amíg meg nem szabadítja őket a hős szegénylegény. Egészséges pirospozsgás az arcuk, incselkedő-pajkos a szemük és ártatlanok, kerekek is de mégis nádszál alkatúak, üdék és boldogok. Elmúlhatatlanok.

A Füleky Pincészet VinCE standján szépen kitették egymás mellé a kőzeteket, amiken a szőlő nevelkedett. Szép vulkáni kövek. Sárgásak, szürkések. Andezit, tufa, kvarcit, obszidián, pala. Felismerni vélek közöttük egy darázskövet is (amiről a Tokajicum nevezte el egyébként igen jó száraz furmintját - de most nem ez a téma). Fülekyék standjánál száraz fajtaborokat, egy késői szüretűt és egy 6 puttonyos aszút kóstolhatni. A késői szüretet választom.

2013 kiváló év volt Tokajban, mennyiségben és minőségben egyaránt. Töppedt szemeket és nemes rothadásosat egyaránt mutatott ez az év, és mind a kettő benne van ebben a borban. "Őrült jó" - tájékoztat a bort kínáló kolléga, és nem tudom őt cáfolni. Szép sárgás-arany színnel indít, kamillás és hársfavirágos illattal. Telt, testes tétel, tökéletes tartás. Mivel a pincészet területein a furmint van túlsúlyban, így fajtaösszetétele 75% furmint, 25% hárslevelű. Tokajban különben minden fő fajta gyönyörűen teljesít , de a bor karakterét befolyásolja, hogy mi a meghatározó. Esetünkben a hárslevelű csodásan femininre hangolja ezt a bort, miközben a furmint tartást és karaktert ad neki. Pont, mint a kedvenc királyleányaimnak. Szájban feltűnik egy csipetnyi jól elkülöníthető sósság, ez nyilván a tokaji ásványokból ered. Azután kamilla, kamillatea, hársfavirág és hársméz minden mennyiségben és könnyeden, de jó intenzitással. Mellette gyógyfüvek, és bársonyos puhaság a maradékcukortól. Savai tökéletesen feszesek, úgy viszik a hátukon a tételt, mint a parazsat evő paripa a hős királyfit. A szőlőcukor pedig simogat és puhán kibéleli a szájat. Olyan érzetem támad, mintha egy gyöngyökkel kihímzett zöld brokátruhát innék, ezért jutott eszembe a királylány. Egy amolyan igazi.

Ha pontozni kéne, azt mondanám, a teljes pontszámot azért nem adom meg, mert a lecsengése egy picit rövidebb a kelleténél. Hát persze. A királylányt órák hosszat tudnánk nézegetni zöld brokátruhájában... Van azonban egy egyszerű megoldás: szippantsunk még egy kortyot.


Újdonságok

Sauska furmint 2016

Őrület, mekkora a különbség az előző cikk tokaji furmintja és a 2016-os Sauska tokaji furmint között! Ez most egy hipermarketben 1700 ft-os áron érhető el, míg a Patriciust 1500-ért vettem. Ha ott az ár-érték arány 85% volt, itt 140%. Sötétebb szalmasárga ital. Kiváló kontúrokkal bíró, friss és...
Teljes cikk

Patricius Furmint 2016

Alapbor, nyilván, hiszen 1500 ft, de azért kíváncsi voltam, ugyanis a Patrícius nagyon sok szép eredményt, érmet kapott az utóbbi időben. 2016-ban az év borászata lett, a pályázat fent van az interneten itt: patricius.hu/downloads/palyazat_2016.pdf Ma már nem is komolyan vehető tokaji...
Teljes cikk

Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét...
Teljes cikk

Várszegi Chardonnay 2016

„Nincs édesebb, mint a méz” – szól a népdal, és folytatódik is: „Ki mit szeret, arra néz” – nos, én a bort szeretem, és remélem a T. Olvasó is – miért olvasná máskülönben ezt a cikket –  ezért most „arra nézek”, és néhány gondolatot megosztok a borban fellelhető mézességről. Ennek elsődleges...
Teljes cikk

HMJ Pincészet, Villány - siller, és mások

Hogy mit igyon egy vörösbor kedvelő személy ilyen nagy melegben? - aktuálisan ez a kérdés merülhet fel bennünk, és a válasz ilyenkor lehet az is, hogy "sillert". Én legalábbis szívesen adom ezt a választ, szívesebben, mint mondjuk azt, hogy "pinot noirt", mivel a sillerbor jobban hozzánk nőtt...
Teljes cikk

Rendhagyó poszt: Soproni IPA (óvatos duhaj)

Először akkor éreztem, hogy sör-fronton is megmozdult valami, amikor 2008-ban hosszabb külföldi tartózkodás után hazaköltöztünk és megláttam a polcokon egy pár, korábban nem ismert érdekességet. Nem a külföldről importált szortimentre gondolok, mert az Abdij von Leffe-ek és Hoegaartenek, meg...
Teljes cikk

Sziget Vörös és Sziget Fehér - Kristinus Borbirtok

Ígértem a folytatást a Sziget Rozé után. Megkímélem az olvasót egy újabb bevezetőtől, tessék elolvasni az előző cikkben itt. Sziget Rozé 2015 - Kristinus Borbirtok Sziget vörös Sötétebb tükrös rubinszín. Meggy, meggylikőr érezhető fejlődő illatában. Lédús, fűszeres, melegítő korty. Alacsony...
Teljes cikk

Sziget Rozé 2015 - Kristinus Borbirtok

Talán túl öreg vagyok már ahhoz, hogy megértsem, mi a jó egy Sziget méretű fesztiválban, ahol irtó sok ember irtó sokféle programon – szerintem irtó drágán – egy hétig irtóra tábori körülmények között múlatja idejét, de Orbán Ottóval élve mégis érteni vélem: „Ifjúság, mi lehet e széles föld felett...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016

Minap a Kovács Nimród Winery Egri Csillag 2016 bora került a kezembe. Csillogó betűk, narancsvörös háttér, csavarzár, szép, világos szalmaszín ital. Megjelenésében maximálisan divatos, fiatalos, elegáns – és valahogy mégis… Kóstolgattam, ízlelgettem, nem leltem a lényegét, kicsit ilyen, kicsit...
Teljes cikk

Günzer Tamás - Portugieser 2016

Költői kérdést teszek fel: a portugieser lenne a magyar gamay? Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, mennyire szeretek nemzetközi összehasonlításokkal dolgozni (Mór kapcsán például párhuzamokat fedeztem fel Chablis-val: Geszler Családi Pincészet, Mór), a portugieser kérdésről pedig már írtam néhány...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk