Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016

Minap a Kovács Nimród Winery Egri Csillag 2016 bora került a kezembe. Csillogó betűk, narancsvörös háttér, csavarzár, szép, világos szalmaszín ital. Megjelenésében maximálisan divatos, fiatalos, elegáns – és valahogy mégis… Kóstolgattam, ízlelgettem, nem leltem a lényegét, kicsit ilyen, kicsit olyan, a leánykától valamelyest emelkedettebben savas, kellemesen illatos, de valahogy ebben is visszafogott, összességében nem igazán karakteres, nem eléggé kifejező ital. De nem a bor tehet róla, sem a borász.

Őszinte leszek, a gondom ott van, hogy nem tudom értelmezni az Egri Csillagot, mint házasítást. Itt kezdődik az egész. Miről is szól ez a bortípus, amit az Egri Borvidék honlapja úgy jellemez: „Az Egri Bikavér fehér párjaként gondolhatunk rá.”? Itt vannak a részletszabályok: „a bor előállításához szükséges szőlőt csak az Egri borvidék területéről származó és az Eger termékleírásban felsorolt a feltételeknek megfelelő, négy, legalább 50 % arányban Kárpát-medencei fehér szőlőfajta borának arányos házasításával lehet előállítani. Továbbá házasításkor az illatos fehér szőlők borának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. Az így készült bor olyan zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező friss üde jellegű, gyümölcsillatokat és/vagy virágillatokat magában hordozó, intenzív gyümölcs ízekkel rendelkező száraz fehérbor, amelynek komplexitását jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet uralkodó jegy benne.” Mit szeretne ez a bor kifejezni? Mi is legyen hát a megkülönböztető jellemzője, ami miatt felismerjük és szeretjük?

Mert én az ismertető utolsó mondatnál úgy érzem, hogy hiba csúszhatott magába az Egri Csillag ötletébe. Olyan koncepcionális hiba, amelyik talán csak jogszabály módosítással orvosolható. Ha ugyebár egy chardonnayt iszunk, tudjuk, mire számíthatunk. Ha egy olaszrizlinget, nagyjából szintén. Ugyanígy egy hárslevelűnél. De milyen bor lesz az, amelyik sem nem ez, sem nem az, hanem szabályok által behatárolt egyveleg? Meglátásom szerint azzal, hogy egyetlen szőlőfajta sem uralhatja a bort, akár 50%-ban sem, éppen nem a komplexitáshoz adunk hozzá. Komplexitásról akkor beszélhetünk, ha van egy adott egy jelleg, amit ki akarunk egészíteni, amihez hozzá akarunk adni, hogy az összkép teljesebb és szebb legyen. Ahhoz hasonlítanám ezt az megközelítést, mint ahogyan a karácsonyfát díszítjük. Adott a fa (már önmagában is szép és illatos), és ki-ki saját ízlése szerint aggatja rá a díszeket. Aki piros gömböket és szalagokat akaszt, ugyanúgy egyedit és látványosat alkot, mint aki mézeskalács- és szalmadíszekkel, meg fehér gyertyákkal operál. Emiatt lehet, hogy mostanáig nem ittam még igazán emlékezetes Egri Csillagot. Ezzel szemben valamilyen alapra épülő, átütő fehér házasításról már jó néhányszor számoltam be ezen az oldalon (pl. Lajvér Cuvée Blanc 2014, Mádi Borház - iMÁDlak 2015, Folly Arborétum és Borászat, Cédrus 2013 (Badacsonyörs), hogy csak egy párat említsek).

Kovács Nimród Egri Csillagát végül házmesternek felspriccentve fogyasztottam el, így volt a legkellemesebb, üdítő, frissítő, mert alapvetően tökéletes tisztaságú, korrekt és gondosan elkészített borról van szó, csak egyedi karaktere hiányzik. Tisztán, magában enyhébb fűszerezésű kínai étel mellé tudom elképzelni – szárzellerrel párolt csirkecsíkok, például –, kellemes kísérő lesz, ha nem várunk tőle ennél többet.

 

Az Egri Borvidék holnapja itt érhető el: egriborvidek.hu/hu/legfontosabb-boraink

Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy egy téves koncepciót kijavítsunk itt, a mai Magyarországon, a borágazatban. Én annyit tudtam tenni érte, hogy leírtam a véleményemet. Jó lenne az Egri Csillag szabályait újragondolni.

Újdonságok

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. A második generációs családi borászat már több...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Vylyan Kakas 2018

Nyár van, ilyenkor természetes, hogy könnyű rozéhoz nyúl az ember. Rozékultúránk fejlődését nem csak a mennyiségi kínálat folyamatosan növekvő mértéke jelzi, hanem a tartalmi fejlődés is, s a szamóca-málna-cseresznye-gumicukor tengelyre felhúzott borok mellett egyre-másra felbukkannak...
Teljes cikk

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk