Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.

Először is dohognom kell amiatt, mert a 2016-os évjárat borai nagyon lassan kerülnek fel a polcokra. A legtöbb áruházlánc, de még a kisebb borkereskedések is, még mindig a 2014-es, 2015-ös szortimentet állítják ki. Én pedig egyrészt már türelmetlen vagyok - ezeken az évjáratokon már túl vagyunk, ismerem -, másfelől pedig a friss, illatos fajták fogyasztása egy éves koruk alatt javasolt, amikor még biztosan megőrzik üdeségüket. Kifejezetten keresem tehát, hogy mikor bukkan fel egy-egy újabb tétel. Elégedetten vettem kézbe a Dubicz Irsait.

Előre bocsátom, hogy a fénykép "csal", mert a bor színe ennél sokkal világosabb, szinte bodzaszörpbe hajlóan halvány szalmasárga, törékeny, zöldes reflexekkel. Van bennem egyfajta vonzódás az ilyen világos borszín iránt, számomra kiemelkedő tisztaságot, eleganciát sugall. Kitöltjük, és jöhet a vallatás.

Megfelelő intenzitású, kristálytiszta illat. Direkt Irsai karakterrel indít, muskotályos, nyálelválasztást megindító hízelgéssel. Jó szimatolni, hűvös, ígéretes, mint egy szőke, parfümös hölgyike. Szájban ismétli az Irsai kerek zamatát, egypár gramm maradék cukor is lehet benne, épp annyi, hogy jól essen többet kortyolni. Savai jók, nem túlzók - kicsit több savval még intenzívebb lenne - s a muskotályos ízvilágot halvány virágosság egészíti ki. Tartalmas, közepesnél hosszabb utóízében mézesség is megjelenik és dominál a fehér akácvirág. Könnyű sütemények mellé adnám leginkább, citromos túrótortához, vagy hasonlóhoz. Magában fogyasztásra szintén kiválóan alkalmas. Frissítő, zamatos, telitalálat. Ilyen, amikor az ember azt kapja, amit várt!

Külön kiemelendő a bor kiváló ár-érték aránya.


Újdonságok

Kecze-Hady Pincészet - Rizlingli (rizlingszilváni) 2017

Felejtsünk el mindent, amit a rizlingszilvániról (más néven Müller Thurgau) tudunk. Például azt, hogy "Mivel nagyon érzékeny a gombabetegségekre és a rothadásra, termelőjét gyakran készteti korai szüretre. Ilyenkor savai nyersek, durvák maradhatnak annak ellenére, hogy teljes érésben szüretelve...
Teljes cikk

Cramele Recas - Nonius 2017

Irigykedni, vagy nem irigykedni - ez itt a kérdés. Vajon akkor nemesb-e a lélek, ha kiszáll tenger kínja ellen, és próbál kákán is csomót keresve tiltakozni az igazsággal szemben, vagy ha csendben belenyugszik a megváltoztathatatlannak látszó igazságba, és elismeri, hogy egy angol ember által...
Teljes cikk

Cramele Recas - két fehér

Ideje körülnézni a határon túl. Nem csupán azért, mert Balla Géza lett az év bortermelője (Ménes), hanem azért, mert úgy látom, divattá vált. Félreértés ne essék, továbbra is a hazai borokat szeretjük nagyon mi magyarok, de kíváncsiak kezdünk lenni, és egyre inkább érdeklődünk a szomszédos országok...
Teljes cikk

Dél-Balatoni borok primőr kóstolója

A 2019-es év legizgalmasabb kóstolóján vettem részt. Nem elírás, ezek a borok csak jövőre kerülnek forgalomba, de idén születtek, a 2018-as év termései. Már amelyik nem korábbi, például az érlelt vörösök és a pezsgők. Milyen lesz az évjárat? Tömören: jó. A Balaton déli oldalán legalábbis. Ebben a...
Teljes cikk

Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2014

A leglégiesebb aszú, amit valaha kóstoltam. Mintha a nyári égen úszkáló bárányfelhők töltenénk ki a szánkat, és körbeleng a koranyári virágzás ezernyi illata. Egy egészen modern stílus szélsőségesen impresszionista képviselője, folyékony festmény. De ne szaladjak ennyire előre. A Borháló ünnepi (5...
Teljes cikk

Mayer Róbert - Villányi Cabernet Franc 2015

Nehéz, nagyon nehéz. A fergeteges 2012-es évjárat után jó vörösbort találni egyre nehezebb. 2013 túl gyorsan öregedik, 2015 pedig számomra túl lágy, valahogy nincs karaktere, amolyan zöm évjárat. Ezek a borok... mint a legtöbb van. Természetesen tisztelet a kivételnek. A cabernet franc pedig a...
Teljes cikk

DR. Dula Bence - Gőzmalmos kékfrankos 2009

Az egri vöröseket nagyon szeretem. Talán ki merem jelenteni, hogy az egri termőterületekről érkezik az általam legmagasabbra becsült, legelegánsabbnak tartott borok többsége. Elbűvöl, mint táj és környezet - balra a Mátra csodás vonulatai, jobbra a Nagy Eged, mögötte a Bükk mindig havasnak tűnő...
Teljes cikk

Még egyszer a terroir-ról: Káli Kövek Kavics 2017

Köveskál aprócska főutcáján a Káli Kövek borszat körülbelül félúton helyezkedik el, nagy terasszal hívogat, meg is állnak az átutazók szép számmal. A Káli medencének egyébként is varázsos világa van, de Köveskál és környéke különösen egyedi így augusztusban: vadvirágos pusztákra hajazó,...
Teljes cikk

Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk