Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?

  – Na jó, kezdem előlről.

Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...

  – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom.

Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési hagyományokkal rendelkezik, mert a Mosel völgyében a feltételek éppen úgy adottak a borkészítéshez, mint Németországban a Mosel, a Saar- a Rajna völgyeiben vagy éppen Baden egyes területein. Lehet, hogy nem járunk messze az igazságtól, ha bevetjük a megszokott szállóigét, miszerint „már a rómaiak is...”, de ha igazán őszinték akarunk lenni, a luxemburgi borkészítés a német hagyományokat követi (például abban, hogy az ültetvények a meredek folyóvölgyek teraszain fekszenek, és hogy főként fehér szőlővel foglalkoznak, továbbá a borokban gyakran megjelenik maradékcukor), ugyanakkor, miután a kis hercegség a németektől elszenvedte az első- majd a második világháború sokkját, akárcsak nyelvében, a borászatban is a francia hagyományoknak adta át magát. Így került a Mosel völgyébe chardonnay, pinot noir, és így kezdték el használni a barrique hordózást is, továbbá mai fő témánkat, a méthode classique pezsgőkészítést technológiáját.

Luxemburg nem egy izgalmas, mozgalmas hely, legyünk őszinték. Este nyolc után az utcák olyan kihaltak, mint Sárbogárdon vagy Balassagyarmatban, ahogy egy helyi lakos fogalmazott: itt valaki vagy munka-alkoholista, vagy valódi alkoholista. Kell tehát valami, ami felpörgeti az életet, és ez nem más, mint a pezsgő. Már a repülőgépen Luxemburg felé feltűnt, hogy itt habzóbor folyik a palackokból, mégpedig úgy tűnik, nem kis mennyiségben. Talán követve a divatot, esetleg még inkább diktálva (!), a mosel-völgyi termelők Crémant de Luxembourg néven izgalmas, jellegzetes, palackban erjesztett pezsgőket készítenek.

Kettőt volt szerencsém megkóstolni, mindkettőt a schengeni termőterületről származó (valójában trier-i székhelyű, tehát német) Bernard-Massard pince készítette (a repülőgépen is ezt adták). Kiváló arányú, gyümölcsfókuszú és modern, mégis kellően kekszes és champagne-érzetű bor volt mindkettő. A Cuvée de l’Écusson Brut szenzációs kerekségével és diós brióst idéző másodlagos fermentációs jegyeivel, továbbá apróbb, krémesebb buborékjaival jobban elbűvölt, de a Sélection Brut szintén érezhető nagyfokú gondossággal készült és ünnepi hangulatot képes varázsolni, bár rusztikusabb pezsgésű és fanyarabb, fásabb jegyeket mutat fel a másodlagos erjesztésből. Ha a nemzetközi ízlés palettáján el akarjuk helyezni, mindenképpen a Champagne után, de a Cava és a magyar habzóborok előtt helyezkedik el, legalábbis ami a közérthetőségét illeti.

Nem lepődünk meg, hogy a termelt mennyiségek kicsik, lényegében az ország el is fogyasztja, amit megtermelt, és jelentős importra szorul. Örömteli volt látni, hogy ennek az importnak része a magyar bor is, amit a Kristinus és a Carpinus pince reprezentált. Mivel azonban cikkem témája a luxemburgi bor volt, fő üzenetként azt emelném ki, hogy 1) létezik ilyen, 2) ha itt járunk, célszerű megismerkedni a borászat termékeivel, mert nem fognak csalódást okozni. Ha Luxemburgban ér az este, nyugodtan kipróbálhatjuk az elblinget, az auxerrois-t (bár ennek némi tapadós felhangjai vannak), vagy a cikkben említett Crémant-ok egyikét, hogy kellemes borélményben lehessen részünk.

Mindazonáltal mottóm töretlenül: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Újdonságok

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Pannon Tokaj Kincsem furmint 2019

Ahogy a 37-es főútról Tolcsva felé elfordulunk, egy kisebb emelkedő után bontakoznak ki a templomtornyok, aztán a falu házai a völgyben, bal kéz felől a hegyoldalra enyhén felfutóan. Igazán bájos látvány sok fehér ház a szőlők ölelésében. Ahogy beérünk a faluba, a görögkatolikus templom fogad...
Teljes cikk

Kir-Yanni (Naoussa) - Akakies Xinomavro rosé extra dry

Amikor a szokatlant azonnal megszeretjük... Nyáron különösképpen jól esik a szénsavas ital, s a habzóboroknak egyébként is soha nem látott reneszánsza van. Igazi proletár reneszánsz ez (Hankiss Elemér hasonló című könyvére utalva), amióta minden árkategóriában mindenféle stílusban és bármely...
Teljes cikk

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Fteri Vinum - Moschofilero 2020

Lépjünk túl a xirósz, imiglikosz és retsina háromszögön, amelyben hazai görög éttermeink borkínálata mozog. Görögország sokkal többről szól ennél, csak valahogy kimarad a látószögünkből. Persze, délnyugatra (Olaszország), nyugatra (Franciaország) gyakran nézünk, de dél felé valahogy nemigen....
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk