Borvidék vagy terroir? (Móri Geszler Családi Pincészet - Chardonnay 2016)

A Móri Borvidék beültetett területe 1229 hektár (2010-es adat), Châblis - Burgundia legészakibb csücskének tisztán chardonnay termelő vidéke - mintegy 4800 hektár, vagyis közel négyszer akkora. Franciaország léptékében parányi borvidék, mégis külön tartjuk számon, bár lehetne Burgundia egy appellációja is. Mégsem az, ennek oka pedig, hogy annyira különleges adottságokkal rendelkezik, mégpedig két tényezőben: a klíma és a talaj. Ugyanez igaz a Móri Borvidékre is, ahogy erről részletesen írtam korábbi cikkemen itt: Geszler Családi Pincészet, Mór. Miként lehetséges mégis, hogy Mórról annyira gyakran megfeledkezünk, miközben iskolapéldája a termőhelyet kifejező terroir-boroknak?

Az ÉNY-DK irányban kiterjedő Móri árokban Pusztavámtól Zámolyig terjedő térségben az értékesebb területeken üledékes kőzetek, dolomit, üledékes kőzetaprólék (aleurit) alkotja az alapkőzetet, ez pedig éppen olyan feltételeket jelent, mint amit Châblis régió nyújt. Az északi marginális éghajlat itt erős szelekkel párosul és általában hűvösebb lokális klímával, mindez kedvez a savképződésnek, és a borok aromamegtartásának. Nem győzök szó nélkül elmenni mindezen tényezők mellett, valahányszor iható formában tapasztalom meg a móri borokban. Olyan ez, mint egy függvény-leképezés. A függvény a terroir adottságai, deriváltja a bor. Mivel pedig a borvidék adottságaiban annyira egységes, adja magát a kérdés, hogy - kicsiny méretére is tekintettel - borvidékről, vagy terroirról kell inkább beszélnünk? A kérdést részletesen tárgyalja egy jó kis (somlói) cikk, ha valaki bővebben kíváncsi rá. juhfark.hu/a-termohely-avagy-a-terroir-jelentosege/

Fosszíliákban gazdag üledékes alapkőzet

A mészben gazdag alapkőzetig azután lenyúlik a szőlő gyökere, és az arra alkalmas fajták gazdagon hozzák az ásványos jelleget, így jutunk el a chardonnay jelentőségéig. Châblis-ban is ő játssza a főszerepet, és nemzetközi mércével szerintem Móron is így van ez. Az általam kóstolt három tétel közül legalábbis (chardonnay, zenit, királyleányka) a chardonnay mutatta fel a legmarkánsabban a síkossághoz hasonló érzetet nyújtó meszes jelleget. Lássuk részletesen a Geszler Chardonnay 2016-ot.

Világos szalmaszín bor, de annyi zöld reflexszel, hogy már-már világoszöldnek is mondhatnám. Kövér templomablakok árulkodnak a gazdag beltartalomról. Illata visszafogott, egységes, fejlődése elején lévő, nagyon primer jellegű, köszönhetően a reduktív technológiának. Ebben is annyira hasonlít Mór és Châblis, hogy az erőteljes hordóhasználat (főként a barrik) nem jellemző. Meghagyják a szőlőnek az érvényesülés lehetőségét, így ki tud domborodni a fajta elsődleges karaktere. Már két éves, de lendülete töretlen, köszönhetően a remek és ízletes savaknak.  A chardonnay szőlőmust, szőlővirág ízjegyei mellett a lime, némi fű, hűvös érzetű vadvirágok kavarognak minden kortyban. Elsőrangú a fajta karakteréből adódó vajasság, gyönyörűen keretezi a hűvös klímára oly jellemző gyümölcsös-herbális ízjegyeket. Utóízében érintésnyi füstösség (ez megint Châblis-párhuzam!) és a már említett markáns mészköves ásványosság dominálnak. Összképe remek harmóniát mutat, koncentráltsága olyan, hogy jólesik szétcsapatni egy kisebb eresztés szikvízzel, hogy fellazuljon a szerkezete, így még élvezetesebben kutathatóak a bor aromái.

Előfordult, hogy 1/5 arányban a zenittel kevertem (saját garázs-küvém a borivói szabadság és kíváncsiság példája!). Ilyenkor a zenit virágos-muskotályos jegyei úgy feldobták a chardonnayt, hogy a Sziget-fehért megszégyenítően uniszex bulibor lett belőle. Egy pöttynyi kesernyésség is hozzátesz a frissességéhez és a füstösséggel párosulva kifejezetten előnyössé teszi valamilyen fehér húsú grillhez, könnyű nyári ételhez.

A bort Riedel Sommelier Montrachet pohárból kóstoltam, ami gyönyörűen kiemelte a chardonnay vajasságát. Ugyanakkor egyenes falú, apró talpas pohárból (Hamvas után szabadon) a meszesség domborodott ki. Akárhogy is nézzük, kiválóan összerakott bor, annyiféle arca van, és mindez mégis egységes.

Az alapkérdésre visszatérve, terroir, vagy borvidék? Mi van, ha az a válasz: egy borvidéknyi terroir.

 

 

Újdonságok

Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól. Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány...
Teljes cikk

Malatinszky Primavera 2014

Tudják a Bordói November szervezői is nagyon jól, hogy minél hidegebb van, az ember annál inkább a tartalmasabb, komolyabb vörösborok felé fordul. Én ott voltam ezen a rendezvényen, és vagy harminc tételt végigkóstoltam, szebbnél-szebb 2011-2012-2013-as évjáratokat. Nem ért meglepetésként, de...
Teljes cikk

Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept:...
Teljes cikk

Sauska siller 2016

Hosszú ideje szemeztünk, a Sauska siller és én. Ott álltak a palackok a polcokon, és mert a színe csodás, meg a csomagolás annyira hozzá illik színben és dizájnban, egyszerűen mindig vonzotta a szememet. Eljött a pillanat, hogy ismeretséget kössünk. A sillereket valahogy a rozéborokhoz soroljuk...
Teljes cikk

Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé. Grand Tokaj furmint...
Teljes cikk

Sauska furmint 2016

Őrület, mekkora a különbség az előző cikk tokaji furmintja és a 2016-os Sauska tokaji furmint között! Ez most egy hipermarketben 1700 ft-os áron érhető el, míg a Patriciust 1500-ért vettem. Ha ott az ár-érték arány 85% volt, itt 140%. Sötétebb szalmasárga ital. Kiváló kontúrokkal bíró, friss és...
Teljes cikk

Patricius Furmint 2016

Alapbor, nyilván, hiszen 1500 ft, de azért kíváncsi voltam, ugyanis a Patrícius nagyon sok szép eredményt, érmet kapott az utóbbi időben. 2016-ban az év borászata lett, a pályázat fent van az interneten itt: patricius.hu/downloads/palyazat_2016.pdf Ma már nem is komolyan vehető tokaji...
Teljes cikk

Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét...
Teljes cikk

Várszegi Chardonnay 2016

„Nincs édesebb, mint a méz” – szól a népdal, és folytatódik is: „Ki mit szeret, arra néz” – nos, én a bort szeretem, és remélem a T. Olvasó is – miért olvasná máskülönben ezt a cikket –  ezért most „arra nézek”, és néhány gondolatot megosztok a borban fellelhető mézességről. Ennek elsődleges...
Teljes cikk

HMJ Pincészet, Villány - siller, és mások

Hogy mit igyon egy vörösbor kedvelő személy ilyen nagy melegben? - aktuálisan ez a kérdés merülhet fel bennünk, és a válasz ilyenkor lehet az is, hogy "sillert". Én legalábbis szívesen adom ezt a választ, szívesebben, mint mondjuk azt, hogy "pinot noirt", mivel a sillerbor jobban hozzánk nőtt...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk