Borvidék vagy terroir? (Móri Geszler Családi Pincészet - Chardonnay 2016)

A Móri Borvidék beültetett területe 1229 hektár (2010-es adat), Châblis - Burgundia legészakibb csücskének tisztán chardonnay termelő vidéke - mintegy 4800 hektár, vagyis közel négyszer akkora. Franciaország léptékében parányi borvidék, mégis külön tartjuk számon, bár lehetne Burgundia egy appellációja is. Mégsem az, ennek oka pedig, hogy annyira különleges adottságokkal rendelkezik, mégpedig két tényezőben: a klíma és a talaj. Ugyanez igaz a Móri Borvidékre is, ahogy erről részletesen írtam korábbi cikkemen itt: Geszler Családi Pincészet, Mór. Miként lehetséges mégis, hogy Mórról annyira gyakran megfeledkezünk, miközben iskolapéldája a termőhelyet kifejező terroir-boroknak?

Az ÉNY-DK irányban kiterjedő Móri árokban Pusztavámtól Zámolyig terjedő térségben az értékesebb területeken üledékes kőzetek, dolomit, üledékes kőzetaprólék (aleurit) alkotja az alapkőzetet, ez pedig éppen olyan feltételeket jelent, mint amit Châblis régió nyújt. Az északi marginális éghajlat itt erős szelekkel párosul és általában hűvösebb lokális klímával, mindez kedvez a savképződésnek, és a borok aromamegtartásának. Nem győzök szó nélkül elmenni mindezen tényezők mellett, valahányszor iható formában tapasztalom meg a móri borokban. Olyan ez, mint egy függvény-leképezés. A függvény a terroir adottságai, deriváltja a bor. Mivel pedig a borvidék adottságaiban annyira egységes, adja magát a kérdés, hogy - kicsiny méretére is tekintettel - borvidékről, vagy terroirról kell inkább beszélnünk? A kérdést részletesen tárgyalja egy jó kis (somlói) cikk, ha valaki bővebben kíváncsi rá. juhfark.hu/a-termohely-avagy-a-terroir-jelentosege/

Fosszíliákban gazdag üledékes alapkőzet

A mészben gazdag alapkőzetig azután lenyúlik a szőlő gyökere, és az arra alkalmas fajták gazdagon hozzák az ásványos jelleget, így jutunk el a chardonnay jelentőségéig. Châblis-ban is ő játssza a főszerepet, és nemzetközi mércével szerintem Móron is így van ez. Az általam kóstolt három tétel közül legalábbis (chardonnay, zenit, királyleányka) a chardonnay mutatta fel a legmarkánsabban a síkossághoz hasonló érzetet nyújtó meszes jelleget. Lássuk részletesen a Geszler Chardonnay 2016-ot.

Világos szalmaszín bor, de annyi zöld reflexszel, hogy már-már világoszöldnek is mondhatnám. Kövér templomablakok árulkodnak a gazdag beltartalomról. Illata visszafogott, egységes, fejlődése elején lévő, nagyon primer jellegű, köszönhetően a reduktív technológiának. Ebben is annyira hasonlít Mór és Châblis, hogy az erőteljes hordóhasználat (főként a barrik) nem jellemző. Meghagyják a szőlőnek az érvényesülés lehetőségét, így ki tud domborodni a fajta elsődleges karaktere. Már két éves, de lendülete töretlen, köszönhetően a remek és ízletes savaknak.  A chardonnay szőlőmust, szőlővirág ízjegyei mellett a lime, némi fű, hűvös érzetű vadvirágok kavarognak minden kortyban. Elsőrangú a fajta karakteréből adódó vajasság, gyönyörűen keretezi a hűvös klímára oly jellemző gyümölcsös-herbális ízjegyeket. Utóízében érintésnyi füstösség (ez megint Châblis-párhuzam!) és a már említett markáns mészköves ásványosság dominálnak. Összképe remek harmóniát mutat, koncentráltsága olyan, hogy jólesik szétcsapatni egy kisebb eresztés szikvízzel, hogy fellazuljon a szerkezete, így még élvezetesebben kutathatóak a bor aromái.

Előfordult, hogy 1/5 arányban a zenittel kevertem (saját garázs-küvém a borivói szabadság és kíváncsiság példája!). Ilyenkor a zenit virágos-muskotályos jegyei úgy feldobták a chardonnayt, hogy a Sziget-fehért megszégyenítően uniszex bulibor lett belőle. Egy pöttynyi kesernyésség is hozzátesz a frissességéhez és a füstösséggel párosulva kifejezetten előnyössé teszi valamilyen fehér húsú grillhez, könnyű nyári ételhez.

A bort Riedel Sommelier Montrachet pohárból kóstoltam, ami gyönyörűen kiemelte a chardonnay vajasságát. Ugyanakkor egyenes falú, apró talpas pohárból (Hamvas után szabadon) a meszesség domborodott ki. Akárhogy is nézzük, kiválóan összerakott bor, annyiféle arca van, és mindez mégis egységes.

Az alapkérdésre visszatérve, terroir, vagy borvidék? Mi van, ha az a válasz: egy borvidéknyi terroir.

 

 

Újdonságok

St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet - Cabernet Sauvignon 2011

Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepett, mert úgy tudtam, hogy a szőlő legkorábban 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás...
Teljes cikk

Dubicz Borászat - 1014 Mátrai Szürkebarát (2016)

In medias res kezdem, mert ez a legfontosabb ahhoz, hogy méltó helyén tudjuk értékelni: ez a bor a fehérboroktól megszokottnál magasabb hőmérsékletet kíván. Meglátásom szerint 14-15°C fokon fogyasztandó, mert ekkor mutatkozik meg a legszebben az aromavilága.Világos szalmaszín. Nem tolakodó,...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív...
Teljes cikk

L. Simon Borászat - Rozsdás csuk 2016

Valentin nap közeleg, és elárasztotta a médiát a Valentin-napi értékesítési láz. Többek között azt harsogják mindenfelé a fülembe és a szemembe, hogy Valentin-napkor rózsa helyett valami más rózsaszínűvel is meg lehet lepni a Kedvesünket. Miért is ne épp egy rozé borral?Nem átallok helyeselni, bár...
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk