Béres Tokaji Szamorodni (édes) 2013

Úgy alakult, hogy Karácsonykor megkóstoltam a Béres Tokaji Szamorodniját. Nagyapám szokta volt mondogatni a Karácsonyi ebédek után, hogy napi egy pohárka tokaji karbantartja az egészséget. Emlékszem, épp csak túl voltam a halászlé megrázó élményén (akkor még megrázónak számított, különösen, mert előtte pár órával még láttuk az inkriminált pontyot úszkálni a fürdőkádban) azután jöttek a töltöttkáposzták és egyebek, végül a várva várt bejgli és mellé az a pohárka tokaji, amihez nagyapám a szokásos intelmet fűzte. Nem mintha ő maga megitta volna minden nap a kis pohárka tokajit, nem mintha nekem az akkor ízlett volna.

Ma viszont pontosan ilyennek képzelem azt a tokajit, amelyikből naponta egy pohárkával meg kell inni. Olyannyira, hogy másfél hónapja nem múlhat el nap anélkül a kis pohárka Béres szamorodni nélkül. Valósággal beleszerettem ebbe a borba! Valahogy minden olyan szépen rendben van körülötte. Szenzációs a színe, hozzá az izgalmas formájú cimke, a palack tartalma is csupa élet és lendület, az ár-érték arányról egyszerűen nem is beszélve (1800 ft-ért messze az átlagos édes szamorodnik árszintje alatt). Igen, azt érzem ebben a borban, hogy nagyapám pont az ilyenről beszélt. Szívesen vinném neki nap mind nap, ha még lehetne!

Annyit előre kell bocsátani, hogy jobb hűvösen inni. 8°C fokon érzem a legkedvezőbbnek. Sötét citromsárga szín, aranyos csillogással. Rendhagyó módon rögtön a maradékcukorra térek rá. Az adatlap szerint 92,8 g: egy négyputtonyos aszúnak felel meg. De milyen minőség! A tiszta szőlőcukor érdesen reszel ehhez képest. Úgy simogat, mint egy perzsa macsaka szőre, lágy és végtelenül finom, mézszerű, sok, és valahogy mégis játékosan diszkrét. Lehet egy cukortartalom elegáns? Lehet! Csücsörítősen, csettintősen, folyósan édes, tökéletes harmóniában az ellenpontot adó 6,8 g savval. Ettek már akácvirágot? Na pont olyan konzisztenciájú a cukor, mint az akácvirágból kiszürcsölgethető nektár.

Aztán itt van az aromatikája. Fő vonulatában kajszi, kajszilekvár és mandarin. De emellett ezer más. Kumkvat (héj), piros pomeló, kandírozott narancshéj, datolya, pemetefű, fahéj, csipet szerecsendió és sok érett, apró szemű, lédús mandarin. Nagyon zamatgazdag bor. Illatát nem írom le külön, tessék megtalálni benne ugyanezeket. Én apró pohárból iszom a tokajit, így az illat külön nem jött elő, de nem hinném, hogy eltér a szájban tapasztaltaktól. Lecsengésében érezhető érintésnyi kesernyéssége olyan, mint az ízben felfedezhető citrusok héja. Éppen ennyi kell, hogy kordában tartsa az édes ízeket. Említsem-e még a mazsolát, a fügét, egy hangyányi tejcsokoládét, néha fel-felvillanó cikóriakávét? - mindezek a rágcsálás (merthogy meg kell rágni az ilyen bort) során és a lecsengésben kerülnek elő, és újra meg újra elkápráztatnak.

Szóval gazdag, de emellett nem nehézkes. Annyira fiatal - így négy évesen - hogy palackos érlelés jegyeit egyáltalán nem mutatja még. Nyilván reduktív alapbor volt, de kapott egy kis hordózást is, érezni a diszkréten vaníliás háttér-aromáiból. Szerencsére jól eltaláltan csak egy kevéske, ami hozzáad az összképhez, nem ül rá. Közepesnél hosszabb lecsengés, jellegzetes tokaji ásványossággal, csipetnyi sósság alakjában. Szájban olyan dinamikus, mint a Csillagok Háborúja Padméja, hosszú loknis fürtökkel egyszer elbűvöl, másszor meg vakmerően lövöldöz dinoszaurusz-forma szörnyetegek hátán ülve.

Mindezeket összevéve, kimondhatom, hogy szenzációs ár-érték arányban van ez a bor. Akár dupláját is lehetne kérni érte. Készletezzünk, amíg ennyibe kerül! (És amíg van.) Legalább 5 évre előre lehet kalkulálni vele, szépen fog fejlődni.

Újdonságok

Dorombor (száraz) 2015

10 éves a Dorombor, ez áll a palackokon. Régebben állandó kedvencem volt, hasonlóan, mint a Nyakas Aligvárom, de csak a száraz, vagyis a zöld macska. Az igazság az, hogy ez a bor sem száraz, hanem már-már félszáraz, vagyis off-dry. Nem baj, mert jól áll neki, könnyű inni, élvezetes,...
Teljes cikk

Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól. Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány...
Teljes cikk

Malatinszky Primavera 2014

Tudják a Bordói November szervezői is nagyon jól, hogy minél hidegebb van, az ember annál inkább a tartalmasabb, komolyabb vörösborok felé fordul. Én ott voltam ezen a rendezvényen, és vagy harminc tételt végigkóstoltam, szebbnél-szebb 2011-2012-2013-as évjáratokat. Nem ért meglepetésként, de...
Teljes cikk

Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept:...
Teljes cikk

Sauska siller 2016

Hosszú ideje szemeztünk, a Sauska siller és én. Ott álltak a palackok a polcokon, és mert a színe csodás, meg a csomagolás annyira hozzá illik színben és dizájnban, egyszerűen mindig vonzotta a szememet. Eljött a pillanat, hogy ismeretséget kössünk. A sillereket valahogy a rozéborokhoz soroljuk...
Teljes cikk

Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé. Grand Tokaj furmint...
Teljes cikk

Sauska furmint 2016

Őrület, mekkora a különbség az előző cikk tokaji furmintja és a 2016-os Sauska tokaji furmint között! Ez most egy hipermarketben 1700 ft-os áron érhető el, míg a Patriciust 1500-ért vettem. Ha ott az ár-érték arány 85% volt, itt 140%. Sötétebb szalmasárga ital. Kiváló kontúrokkal bíró, friss és...
Teljes cikk

Patricius Furmint 2016

Alapbor, nyilván, hiszen 1500 ft, de azért kíváncsi voltam, ugyanis a Patrícius nagyon sok szép eredményt, érmet kapott az utóbbi időben. 2016-ban az év borászata lett, a pályázat fent van az interneten itt: patricius.hu/downloads/palyazat_2016.pdf Ma már nem is komolyan vehető tokaji...
Teljes cikk

Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét...
Teljes cikk

Várszegi Chardonnay 2016

„Nincs édesebb, mint a méz” – szól a népdal, és folytatódik is: „Ki mit szeret, arra néz” – nos, én a bort szeretem, és remélem a T. Olvasó is – miért olvasná máskülönben ezt a cikket –  ezért most „arra nézek”, és néhány gondolatot megosztok a borban fellelhető mézességről. Ennek elsődleges...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk