Belward Pincészet - Olaszrizling (2015 és 2013)

Közismert, hogy az egyetemista léthez mennyire hozzá tartozik a borivás. Hazánkban nagy szerencse, hogy minden fő egyetemi városunk el van látva legalább egy tisztességes borvidékkel. Győr: pannonhalmi, Budapest: etyeki és neszmélyi, Eger: egri, Miskolc: egri és a tokaji, Debrecen az utóbbihoz elég közel van, Szeged: csongrádi, Pécsen pedig ott a pécsi, vagy, ha kicsit odébb sétálunk a szekszárdi és a villányi is. Pécs tehát a leginkább ellátott ebből a szempontból. A pécsieket ráadásul a Belward pincészet külön  elkényezteti, rájuk gondolva egész borcsaládot indított útnak "Campus" néven. A jól azonosítható, trendi, friss és illatos fajtákat zárják ilyen palackba, amelyek méltán népszerűségnek örvendenek.

Az ünnepek környékén azonban az egyetemisták is hazatérnek, otthon pedig elmélyültebben lehet a borral foglalkozni, pláne, ételek mellé adjuk föl az asztalra, ahol együtt a család. A Belward pince ilyenkor sem hagyja cserben a fogyasztót. Én két évjáratot is kóstolhattam a pincészet zászlósborából, az olaszrizlingből.

Letisztult, értéket sejtető dizájn, és nagyon elegáns, meglepően praktikus kapszula fogad a palackokon. Igazi öröm egy mozdulattal nyitni a sok más bornál nehezen nyiszálható fém kapszulát. Az ilyen apró figyelmességek sokat számítanak. Ahogy az évjárat jelzése is, ami mindkét palackon római számmal szerepel. Igazán ízléses. 

A 2015-ös évjárat világos aranyszínű enyhén rózsaszínesbe hajló. Komoly extraktra utal a pohár falán lefutó vastag templomablakok sora. Illat intenzitása közepes, de szépen rétegzett. Egyértelműen érezni az érlelt, hordózott jegyeket, ugyanakkor dinamikus és fiatalos is egyszerre. A bor felerészt reduktív, másik felében ászkolt tételek blendje. Illatában méz, és virágpor érezhető, és propolisz kellemes-kesernyés aromája. Tovább boncolgatva, a fajtajelleget úgy hozza, mintha érett fürtbe harapnánk. Aromatikája almás alapra épül, citrusok mellett exotikus gyümölcsök is megjelennek, számomra  elsősorban kandírozott papaya. A hordózás jegyei mellett újból és újból felvillan a bor üdesége, ez nyilván a felerészben reduktívan erjesztett, amúgy fajélesztővel kierjesztett alapborok összjátékának köszönhető. A frissességet a feldolgozás során szárazjég használatával, a szüretelt szőlő hűtésével őrzik meg préselésig. A virgonc illatok elé azután újból és újból, filmszerűen leereszkedik egy jellegzetes és finom olvasztott cukor (karamella) és dió illat. Mindezeket díszíti az orgona - bár az olaszrizlinget a rezedáról szokták ismerni - számomra mégis tavaszi, lila orgonát idéz. Szájban a savak kerekek, nem harsányak. Citrusos, barackos, tiszta ízvilág jellemzi a szőlő mustossága mellett. Közepes lecsengése a gyümölcsösségre erősít rá, szárazpróbájában megjelenik a tiszta, csorranó méz illata.

Egyéni és vonzó stílust mutat fel ez a bor. A címkén szereplő "classic" szó jelentését ezen a stíluson keresztül értem meg. Most nem minőségi kategóriaként (pl. villányi classicus bor), hanem a borász felfogását tükrözően jelenik meg. Érezhető szándékának megfelelően ez a bor az olaszrizling klasszikus stílusát tárja elénk. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a mai rohanó trenddel szemben (vagy vegyük akár magát a Campus borokat) "borosabb bor", aminek az igazi élvezeti értéke étel mellett mutatkozik meg a  legszebben. Karácsonyi pulykasült mellé remek választásnak érzem. Akár a gesztenyével töltött, akár más töltelékkel készített szárnyas mellé. A fahordós ízjegyek kiegészítik majd az étel sült jellegét, a gyümölcsös jegyek pedig jól eljátszanak a töltelék aromáival.

A 2013-as bor - ahogy várható is - valamivel sötétebb színű, de még ezt is világos aranyszínnek mondja a szakirodalom. Illata "térhálósabb", kötöttebb a 2015-ösénél, ami nyilván az eltelt idő, az érlelés hatása. Fejlődő illatában már a palackos érlelés jegyei is megjelentek. Gyümölcsössége elsősorban tiszta grapefruit, érett, rózsaszín belű gyümölcs. Kiegészül őszivel, ami a 2015-ösénél komolyabb, szinte édeskésebb arcot mutat. Ászkolt karaktere szépen keretbe foglalja ezt a gyümölcsösséget. Szájban hűen ismétli az illatban megismert jegyeket, és kiegészül egy zamatos mineralitással. Lecsengésében
megjelenik egy kis foszforos jelleg, mint a friss gyufa illata. Virágossága is erőteljes, szemben a 2015-össel ezt valóban rezeda jellegűnek mondanám. Kerek bor, élvezetes korty. Egy picit több savval még szebb lenne. Pécs város borává vált, azt hiszem méltán. Közeledik a csúcsához, ideje kibontani. Ahhoz a már
említett pulykához jól illeszthető, de akkor sem járunk rosszul, ha fogas orly módra, vagy rántott harcsa mellé isszuk.

Újdonságok

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Vojtek Pincészet (Villány) - #Flancos 2018

Visszavonhatatlanul eljött a tavasz, így jó lesz megnyitni a rozéborok kóstolásának sorát, hogy tudjuk, milyen palackról tekerjük le a csavarzárat, ha egy kellemes, laza estéhez akarunk bort párosítani. A villányi Vojtek pincészet #Flancos nevű rozé házasításával kezdődött...
Teljes cikk

Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert...
Teljes cikk

Várszegi Pincészet Petit Blanc 2015 (Wieland selection)

A borok világában azt szeretem a legjobban, hogy végtelenül változatos. Megunhatatlan. Stílusok, termelők, évjáratok - mind folyamatosan változnak, hoznak újat és mutatnak kísérleteket, kiforrt tételeket és álmokat... A Várszegi pincészet a Borháló jelentős beszállítója, így ismertem meg őket, és...
Teljes cikk

Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015

A Tisztelt Olvasó már az előző cikkből kitalálhatta, hogy  portfolió kóstolón voltam az aszófői Kecze-Hady pincénél. Igen, ez még 2018-ban volt, a Corinthia szállóban rendezett Bordói November nagykóstolón. Ott találkoztunk először, és onnan jöttem el a legkiválóbb emlékekkel, amikre most...
Teljes cikk

Kecze-Hady Pincészet - Rizlingli (rizlingszilváni) 2017

Felejtsünk el mindent, amit a rizlingszilvániról (más néven Müller Thurgau) tudunk. Például azt, hogy "Mivel nagyon érzékeny a gombabetegségekre és a rothadásra, termelőjét gyakran készteti korai szüretre. Ilyenkor savai nyersek, durvák maradhatnak annak ellenére, hogy teljes érésben szüretelve...
Teljes cikk

Cramele Recas - Nonius 2017

Irigykedni, vagy nem irigykedni - ez itt a kérdés. Vajon akkor nemesb-e a lélek, ha kiszáll tenger kínja ellen, és próbál kákán is csomót keresve tiltakozni az igazsággal szemben, vagy ha csendben belenyugszik a megváltoztathatatlannak látszó igazságba, és elismeri, hogy egy angol ember által...
Teljes cikk

Cramele Recas - két fehér

Ideje körülnézni a határon túl. Nem csupán azért, mert Balla Géza lett az év bortermelője (Ménes), hanem azért, mert úgy látom, divattá vált. Félreértés ne essék, továbbra is a hazai borokat szeretjük nagyon mi magyarok, de kíváncsiak kezdünk lenni, és egyre inkább érdeklődünk a szomszédos országok...
Teljes cikk

Dél-Balatoni borok primőr kóstolója

A 2019-es év legizgalmasabb kóstolóján vettem részt. Nem elírás, ezek a borok csak jövőre kerülnek forgalomba, de idén születtek, a 2018-as év termései. Már amelyik nem korábbi, például az érlelt vörösök és a pezsgők. Milyen lesz az évjárat? Tömören: jó. A Balaton déli oldalán legalábbis. Ebben a...
Teljes cikk

Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2014

A leglégiesebb aszú, amit valaha kóstoltam. Mintha a nyári égen úszkáló bárányfelhők töltenénk ki a szánkat, és körbeleng a koranyári virágzás ezernyi illata. Egy egészen modern stílus szélsőségesen impresszionista képviselője, folyékony festmény. De ne szaladjak ennyire előre. A Borháló ünnepi (5...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk